Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pátra sa po obetiach letu smrti AirAsia, hľadajú aj čierne skrinky

Kontradmirál Dwi Putranto (uprostred) ukazuje nájdené veci, ktoré sa našli vo vodách Jávskeho mora počas tlačovej konferencie na leteckej základni na indonézskom ostrove Borneo 30. decembra 2014. Foto: TASR/AP Photo

Záchranné tímy sú presvedčené, že niektoré telá sú ešte uväznené v hlavnej časti trupu lietadla.

Jakarta 6. decembra (TASR) - Potápači indonézskeho vojenského námorníctva dnes opäť začali vo vodách Jávskeho mora pátrať po telách obetí a troskách lietadla spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube, ktoré sa pred vyše týždňom zrútilo pri pobreží indonézskeho ostrova Kalimantan (Borneo). Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie vedúceho pátracej operácie Bambanga Sulistya.

"Počasie je dnes priaznivé. Naším cieľom je vyzdvihnúť čo najväčší počet tiel. Sme totiž presvedčení, že niektoré z obetí sú ešte stále uväznené v hlavnej časti trupu lietadla," uviedol Sulistyo.

Let smrti spoločnosti AirAsia: Žiadna obeť nemala záchrannú vestu

Predstavitelia pátracieho tímu v sobotu uviedli, že lode vybavené sonarmi lokalizovali na morskom dne štyri veľké objekty, o ktorých sa domnievajú, že sú časťami trupu havarovaného Airbusu A320-200 spoločnosti AirAsia.



Predchádzajúce pokusy indonézskych potápačov o preskúmanie údajných trosiek lietadla zlyhali v dôsledku nepriaznivého počasia a nulovej viditeľnosti na morskom dne.

Záchranárom sa doposiaľ podarilo z mora vytiahnuť 37 tiel cestujúcich. Identifikácia obetí však podľa nich bude s plynúcimi dňami čím ďalej tým ťažšia, pretože ich telá sa už nachádzajú v pokročilom štádiu rozkladu.

Potápači pokračujú v preverovaní trosiek AirAsia; vylovili 37. obeť

Pátracie tímy zároveň zvádzajú boj s časom, aby čo najskôr našli hlasový záznamník a záznamník letových údajov (tzv. čierne skrinky), ktoré by mohli pomôcť objasniť, čo sa na palube osudného letu stalo, keďže lietadlo pred pádom do mora nevyslalo ani núdzový signál.

Indonézsky Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora v nedeľu 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Letecké nešťastie nikto neprežil.