Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina držala štátny smútok za desiatky obetí ostreľovania Mariupolu

Dobrovoľníci rozdávajú ľuďom humanitárnu pomoc deň po raketovom útoku na obytné štvrte vo východoukrajinskom prístavnom meste Mariupol, 25. januára 2015. Útok si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených. Foto: TASR/AP

Kyjev z útoku obviňuje separatistov, ktorí naopak zodpovednosť pripisujú ukrajinskej armáde. Podľa vyšetrovateľov OBSE boli rakety zrejme odpálené z územia, ktoré kontrolujú separatisti.

Moskva 25. januára (TASR) - Ukrajina si dnes pripomenula dňom štátneho smútku obete sobotňajšieho raketového útoku na obytné štvrte mesta Mariupol, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených.

Ukrajinci vzdali hold obetiam minútou ticha i zapaľovaním sviec na kyjevskom Námestí nezávislosti, uviedla agentúra DPA.

Ukrajinská vláda v tejto súvislosti oznámila, že chce obžalovať na Medzinárodnom trestnom súde v Haagu proruských separatistov, ktorých viní zo zodpovednosti za veľký počet zabitých civilistov. Kyjev chce tiež dosiahnuť, aby boli samozvané republiky v Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásené za teroristické organizácie, a to na medzinárodnej úrovni.

VIDEÁ z útoku v Mariupole a situácie tesne po ňom nájdete v tejto správe.


O vyostrenej situácii na východe Ukrajiny, kde po piatich mesiacoch úplne stroskotalo prímerie a obnovili sa intenzívne boje, budú hovoriť ministri zahraničných vecí krajín EÚ na štvrtkovom krízovom zasadnutí v Bruseli. Oznámila to dnes šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, podľa ktorej budú ministri budú zaoberať hlavne sobotňajším útokom na Mariupol.

Kyjev z útoku obviňuje separatistov, ktorí naopak zodpovednosť za ostreľovanie pripisujú ukrajinskej armáde. Podľa vyšetrovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) boli rakety zrejme odpálené z územia východne od mesta, ktoré kontrolujú separatisti.

Lavrov: Moskva je pripravená podporiť mierové riešenie konfliktu na Ukrajine, prečítajte si TU.


V reakcii na útok sa dnes na mimoriadnom zasadnutí stretla Rada národnej bezpečnosti s obrany (RNBO), ktorá rozhodla o objednávkach nových zbraní pre armádu.

Rakety dopadli do obytných štvrtí na východných predmestiach Mariupolu, od ktorých sú pozície separatistov vzdialené zhruba desať kilometrov. Strely v troch fázach zasiahli viac ako 50 domov, štyri školy a tri materské školy.

Miestni obyvatelia odstraňujú trosky z bytovky v obytnej štvrti vo východoukrajinskom prístavnom meste Mariupol deň po raketovom útoku, 25. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Porošenko: Ukrajina má dôkazy, že útočili separatisti, prečítajte si TU.


Mariupol leží v strategickej oblasti juhovýchodnej Ukrajiny medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. Obnovenie bojov v oblasti vzbudzuje obavy z toho, že by sa separatistické sily mohli pokúsiť vybojovať pozemný koridor medzi Ruskom a Krymom.