Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Premiér Talianska: Na vojenský zásah v Líbyi nenastal čas

Taliansky premiér Matteo Renzi Foto: TASR/AP

Podľa názoru Mattea Renziho treba počkať na rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Rím/Tripolis/Káhira 16. februára (TASR) - Džihádisti z Islamského štátu (IS) neobsadili Líbyu. Medzinárodné spoločenstvo disponuje všetkými prostriedkami na urovnanie tamojšej krízy. Čas na vojenský zásah nenadišiel, uviedol dnes taliansky premiér Matteo Renzi v rozhovore pre televíziu Canale 5.

Súčasne zdôraznil, že v Líbyi operujú rôzne ozbrojené skupiny, opakujúce slogany IS.

Podľa jeho názoru treba počkať na rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Predseda talianskej vlády dnes telefonicky hovoril s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom as-Sísím po tom, čo vzdušné sily Egypta a Líbye podnikli v reakcii na vraždu 21 koptských kresťanov z Egypta koordinované nálety na pozície IS v Líbyi.

Práve Sísí a francúzsky prezident Francois Hollande vyzvali dnes vzhľadom na aktuálny vývoj v Líbyi a v kontexte brutálnej vraždy egyptských koptov Bezpečnostnú radu OSN, aby zvolala zasadnutie a prijala nové opatrenia.

Egypt vyzval dnes Spojenými štátmi vedenú koalíciu, ktorá podniká nálety na pozície IS v Sýrii a Iraku, aby rozšírila svoju misiu aj na Líbyu.

Nálet egyptských lietadiel na území Líbye však dnes ostro odsúdil medzinárodne neuznaný líbyjský parlament sídliaci v Tripolise. Útok egyptských lietadiel na východolíbyjské mesto Darná poslanci označili za útok na suverenitu Líbye a agresiu zo strany Egypta.



V Tripolise sídliaci parlament - Všeobecný ľudový kongres - bol obnovený polovojenskou organizáciou, ktorá vlani v lete ovládla metropolu krajiny. Medzinárodne uznaným je parlament, ktorý - podobne ako svetom uznaná líbyjská vláda - zasadá na východe Líbye.

Líbya tak čelí faktickému dvojvládiu a ozbrojenému konfliktu, v ktorom proti sebe stoja na jednej strane sily verné medzinárodne uznanej vláde a parlamentu a jednotky generála Haftára a na strane druhej islamisti a ich spojenci. Ide o najhoršie násilnosti v krajine od líbyjskej občianskej vojny z roku 2011.

K svetovým lídrom, ktorí odsúdili brutálny zločin, sa dnes pridal aj pápež František. Uviedol, že egyptskí kopti boli v Líbyi zavraždení "len preto, že boli kresťania".



Taliansko v nedeľu dočasne uzavrelo zastupiteľský úrad v Tripolise a evakuovalo okolo sto svojich občanov pracujúcich v Líbyi.

Šéfka rezortu obrany v Ríme Roberta Pinottiová sa predtým vyjadrila, že Taliansko je pripravené viesť prípadu medzinárodnú koalíciu v Líbyi.