Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prieskum Medián: Podpora Maďarskej socialistickej strany klesla na dno

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR – Ladislav Vallach

Oslabenie zaznamenala aj Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya, ktorá získala tri percentá hlasov respondentov.

Budapešť 28. septembra (TASR) - Pokles podpory Maďarskej socialistickej strany (MSZP) na rekordnú úroveň za uplynulých 25 rokov a posilnenie vedúceho postavenia vládnej strany Fidesz zistil v období od 15. do 20. septembra maďarský inštitút Medián. Výsledky prieskumu zverejnil v stredu spravodajský server hvg.hu.

Podpora MSZP klesla v aktuálnom prieskume Mediánu v kategórii rozhodnutých voličov prvýkrát za uplynulých 25 rokov pod desať percent - namerali jej deväť percent. V kategórii všetkých voličov by socialistov volilo sedem percent opýtaných.

Oslabenie zaznamenala aj Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya, ktorá získala tri percentá hlasov respondentov.

Od júnového prieskumu si mierne polepšil Fidesz - podporilo ho 36 percent voličov, v kategórii rozhodnutých voličov až 55 percent. Rozšírenie tábora priaznivcov na päť percent zaregistrovali v prípade ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP).

Bez zmien s 12-percentnými preferenciami figuruje ultrapravicová strana Jobbik, ktorá je tak na druhej priečke rebríčka popularity strán a zostáva najsilnejšou opozičnou stranou.