Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

ANALÝZA: Prvá debata Trumpa a Clintonovej nešokovala

Prezidentskí kandidáti Donald Trump a Hillary Clintonová počas prvej debaty 27. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Malo to byť niečo iné, nové, nepredvídateľné, možno šokujúce, mohla to byť viac televízna šou než predvolebná diskusia. Napokon to však bola klasická televízna predvolebná debata.

Washington 27. septembra (TASR) - Kandidáti na prezidenta Spojených štátov sa v noci nadnes po prvý raz stretli pred televíznymi obrazovkami. Malo to byť niečo iné, nové, nepredvídateľné, možno šokujúce, mohla to byť viac televízna šou než predvolebná diskusia. Prvá z troch televíznych debát však napokon bola klasickou televíznou predvolebnou debatou.

Hodiny, dokonca ešte aj minúty pred debatou sa médiá a komentátori predháňali v tipovaní, ako bude debata vyzerať. Proti sebe sa totiž po prvý raz v dejinách USA postavili žena a nepolitický kandidát s ostrým slovníkom. Navyše sú obaja najneobľúbenejšími kandidátmi v histórii prieskumov.

Donald Trump a Hillary Clintonová však ponúkli normálnu predvolebnú debatu. Po príchode na pódium si podali ruky a usmiali sa na seba, potom sa kritizovali, slovne na seba útočili, snažili sa jeden druhého zdiskreditovať a obhajovali svoje názory.



Debata trvala 90 minút a nemala prestávku. Bola rozdelená na tri tematické celky s viacerými otázkami. Kandidáti mali vždy na odpoveď dve minúty a potom o danej téme diskutovali. Prvú otázku na každú tému vždy dostala Clintonová po tom, ako toto svoje prvé poradie vyhrala v hode mincou. Diváci nemali počas debaty povolené tlieskať či inak vyjadrovať názor.

Témami boli prosperita krajiny, nezamestnanosť, príjmová nerovnosť, dane, smerovanie krajiny, rasové rozdelenie krajiny, rodný list Baracka Obamu, bezpečnosť USA a boj proti IS.

Debatu začal lepšie republikánsky kandidát a "navrch" mal celú prvú polhodinu. Potom prevzala vedenie jeho súperka a držala si ho až do konca kampane, zhodli sa politickí komentátori.

Trump dominoval na začiatku, keď diskutovali na tému odlivu pracovných miest do zahraničia a medzinárodných obchodných dohôd. V rámci tejto témy došlo aj k prvej ostrejšej výmene názorov. Donald Trump súperke po prvý raz skočil do reči a začalo sa vzájomné útočenie a kritizovanie.

Hoci publikum malo byť ticho, hlasnej reakcie sa po prvý raz nezdržalo v približne 34. minúte debaty, keď Trump povedal, že daňové priznanie zverejní vtedy, keď Clintonová zverejní 30.000 vymazaných e-mailov.

Trump tiež Clintonovú kritizoval za to, že v politike je už 30 rokov a nič dobré nespravila. Clintonová uviedla, že Trump žije vo vlastnej realite a obvinila ho z toho, že chce pomôcť len bohatým. Zručnosti z podnikania sa podľa nej nedajú len tak priamo preniesť do politiky a niekedy by pre politiku boli aj zlé.

Značnú časť debaty zabrala téma rodného listu Baracka Obamu. Clintonová Trumpa obvinila, že začal svoju politickú aktivitu klamstvom o tom, že prvý afroamerický prezident nebol narodený v USA. Pripomenula tiež súdny proces zo začiatku jeho kariéry, keď Trumpova firma čelila obvineniam z rasizmu. Republikánsky kandidát zdôraznil, že proces vyhrali. Nepovedal však výslovne, že sa nedopustili rasizmu, a to bola podľa komentátorov chyba.



Horúcou bola aj téma bezpečnosti krajiny a boja proti terorizmu. Trump obvinil Clintonovú, že kým bola vo vláde, Spojené štáty vytvorili v Iraku vákuum tým, ako odtiaľ odišli. Clintonová zopakovala, že Trump nemá plán boja proti organizácii Islamský štát (IS). Kandidáti sa tiež opätovne dohadovali o tom, kto je lepšie pripravený byť prezidentom Spojených štátov.

V prvých prieskumoch verejnej mienky krátko po skončení debaty sa mnohí Američania vyjadrili, že kandidáti nepredstavili dostatočne konkrétne plány. Namiesto toho sa podľa nich len vzájomne obviňovali a opakovali vyjadrenia z predchádzajúcich vystúpení.

Politickí komentátori kritizovali Trumpa za časté skákanie Clintonovej do reči. Niekoľkokrát prerušil aj moderátora. Išiel tiež podľa nich zbytočne po všetkom, čo povedala, a dovolil jej dostať sa mu pod kožu. Bol zbytočne defenzívny, zároveň však bol umiernenejší než v predchádzajúcich vystúpeniach.

Na snímke niekdajšia prvá dáma Hillary Clintonová, ktorá sa za republikánov uchádza o prezidentské kreslo USA.
Foto: TASR/AP


Republikánsky kandidát podľa komentátorov nesklamal, ale neukázal viac než predtým. U svojich voličov touto debatou podľa nich nestratil, ale zároveň nepresvedčil nerozhodnutých. U tých si mala polepšiť debatou jeho súperka.

Podľa viacerých prieskumov verejnej mienky vykonaných okamžite po debate sa väčšina opýtaných vyjadrila, že debatu vyhrala Clintonová. To však podľa politológov neznamená, že to zmení aj celkové preferencie kandidátov.

Donald Trump prišiel po debate medzi novinárov a povedal, že má z debaty dobrý pocit a že bola lepšia než očakával. Na hodnotenie jeho súperky ešte médiá čakajú.

Médiá, verejnosť i kandidáti teraz čakajú na podebatné preferencie. Politológovia však pripomínajú, že v minulosti predvolebné debaty nikdy preferencie výrazne nezmenili a nejaké zmeny v číslach tesne po debatách boli len malé alebo len dočasné.