Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Podľa divákov CNN prvý duel vyhrala Clintonová

Na snímke niekdajšia prvá dáma Hillary Clintonová, ktorá sa za demokratov uchádza o prezidentské kreslo USA. Foto: TASR/AP

Výskum ukázal, že 62 percent opýtaných sa domnieva, že Clintonová bola lepšia než republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý bol presvedčivejší podľa 27 percent opýtaných.

Washington 27. septembra (TASR) - Z prvého televízneho duelu hlavných súperov pre voľby prezidenta USA vyšla víťazne kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová. Vyplýva to z prieskumu spravodajskej televízie CNN, vykonaného u divákov bezprostredne po skončení televíznej diskusie.

Výskum ukázal, že 62 percent opýtaných sa domnieva, že Clintonová bola lepšia než republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý bol presvedčivejší podľa 27 percent opýtaných.

Moderátor CNN, ktorý o výsledkoch prieskumu informoval, súčasne poznamenal, že skúmaná skupina pozostávala zo 41 percent z prívržencov Demokratickej strany a 26 percent spomedzi respondentov sa hlási k republikánom



Politológovia a analytici sa vo svojich prvých komentároch prikláňajú skôr k tomu, že prvý duel Clintonovej s Trumpom sa skončil remízou, alebo prisudzujú prvenstvo Clintonovej.

Do prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 8. novembra, sú naplánované ešte dva televízne duely oboch kandidátov. Najbližšie sa stretnú 9. októbra na pôde Washingtonovej univerzity v St. Louis, potom 19. októbra.



Budúci utorok absolvujú podobný duel kandidáti na viceprezidenta - demokrat Tim Kaine a republikán Mike Pence.

Prvý televízny duel amerických prezidentských kandidátov má z historického hľadiska veľký význam. Po deviatich z doteraz 11-tich kampaniach sa stalo, že víťaz prvej debaty bol skutočne zvolený za prezidenta. Obama medzi nich paradoxne nepatrí.