Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Prímerie v Sýrii sa blíži, násilie v krajine neustáva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vojnové lietadlá zasiahli opozičné časti v meste Aleppo, ktoré je hlavným bojiskom v sýrskom konflikte. Streľbe bola vystavená aj opozíciou kontrolovaná dedinu Andán, v severosýrskej provincii Aleppo.

Bejrút 12. septembra (TASR) - Sily sýrskeho režimu dnes bombardovali niekoľko oblastí ovládaných povstalcami, a to len niekoľko hodín predtým, ako má začať platiť celosýrske prímerie vyrokované Spojenými štátmi a Ruskom. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

SOHR uviedlo, že vojnové lietadlá zasiahli opozičné časti v meste Aleppo, ktoré je hlavným bojiskom v sýrskom konflikte.

Sily sýrskeho režimu medzitým ostreľovali aj opozíciou kontrolovanú dedinu Andán, vo vidieckej časti severosýrskej provincie Aleppo, dodalo SOHR bez uvedenia počtu obetí.

Vládne sily a povstaleckí bojovníci viedli v noci nadnes kruté boje na juhozápade provincie.

Obe strany utrpeli nespresnené straty na ľudských životoch, oznámilo SOHR, ktoré sídli v Británii a spolieha sa na sieť aktivistov priamo na území Sýrie.

Aktivista pôsobiaci vo východnom, povstaleckom sektore mesta Aleppo povedal, že nálety neznámych lietadiel prinútili miestnych obyvateľov zostať doma, takže nemohli oslavovať moslimský sviatok íd al-adhá, ktorý sa dnes práve začal.

V inej časti Sýrie, v severozápadnej provincii Idlib, zahynula jedna žena a ďalší ľudia prišli o život, keď sýrska armáda ostreľovala tamojšie oblasti ovládané povstalcami, dodalo SOHR.

Prímerie na celom území Sýrie, ktoré je súčasťou ambiciózneho plánu USA a Ruska, má začať platiť dnes pri západe slnka (18.44 h damaského času, čiže 17.44 h SELČ), pripomenula agentúra DPA.

Dohoda dosiahnutá Washingtonom a Moskvou predpokladá aj bezprecedentnú spoluprácu americkej a ruskej armády v boji proti militantným skupinám v Sýrii - vrátane tzv. Islamského štátu (IS).

Vláda v Damasku plán schválila, ale sýrska opozícia už vyjadrila pochybnosti, či bude nové prímerie dodržiavané.

Prímerie vyrokované Washingtonom a Moskvou vo februári totiž dlho v Sýrii nevydržalo.

V konflikte v Sýrii zahynulo od jeho začiatku v marci 2011 už vyše 250.000 ľudí, odhadujú aktivisti.

Mierové rozhovory sýrskej vlády a opozície sa zrejme budú konať už v októbri

Nové kolo rozhovorov medzi sýrskou vládou a opozíciou sa bude pravdepodobne konať začiatkom októbra. Uviedol to dnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov, ktorého s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti citovala agentúra Reuters.

"Myslím si, že zrejme už hneď začiatkom októbra má (vyslanec OSN pre Sýriu) Staffan de Mistura pozvať všetky strany (na rozhovory)," povedal Bogdanov, ktorý je tiež osobitným zástupcom ruského prezidenta pre Blízky východ a Afriku.

Spojené štáty a Rusko dosiahli v noci z piatka na sobotu 10. septembra prelomovú dohodu, ktorá oživuje sýrsky mierový proces. Súčasťou dohody je tiež celosýrske prímerie, ktoré má začať platiť dnes po západe slnka (18.44 h damaského času, čiže 17.44 h SELČ), zlepšenie prísunu humanitárnej pomoci, ako aj spoločné vojenské operácie proti zakázaným islamistickým skupinám.

Dohoda napríklad stanovuje, že sýrska vláda nebude podnikať letecké bojové akcie v povstalcami kontrolovaných oblastiach, čo umožní prísun humanitárnej pomoci pre ľudí v núdzi.

Turecko využije prímerie v Sýrii na zaslanie pomoci do Aleppa

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že jeho krajina pošle potraviny, oblečenie a hračky do ťažko skúšaného sýrskeho mesta Aleppo, keď dnes po zotmení začne platiť v susednej krajine celoštátne prímerie dohodnuté Spojenými štátmi a Ruskom.

Erdoganov prísľub prichádza v čase, keď sa začína trojdňový moslimský sviatok obetovania íd al-adhá, všíma si agentúra AP. Turecký líder uviedol, že humanitárna pomoc bude doručená po zotmení osobitnými trasami.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Foto: TASR/AP


Prezident ďalej povedal, že turecký Červený polmesiac spoločne s tureckým úradom pre riešenie následkov katastrof a núdzových situácií sa pokúsia doručiť pomoc aj do severosýrskych miest ar-Ráí a Džarábulus v provincii Aleppo, ktoré sa nachádzajú pri hranici s Tureckom.

Vojenská operácia Ankary na severe Sýrie v auguste pomohla povstalcom znovu získať Džarábulus z područia extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).