Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Princ William doviedol do pôrodnice syna Georga, pozrieť si sestru

Princ William doviedol do pôrodnice syna Georga, pozrieť si sestru Foto: TASR/AP

Kráľovský palác uviedol, že dievčatko bude titulované princezná z Cambridge.

Londýn 2. mája (TASR) - Za jasotu prizerajúcich sa a monarchistov opustil dnes britský princ William londýnsku pôrodnicu, kde dopoludnia priviedla jeho manželka Kate na svet ich druhé dieťa, dievčatko, ale čoskoro sa vrátil so synom Georgeom, aby mu predstavil novorodenú sestru.

"Som veľmi šťastný," povedal reportérom a veľkému davu fanúšikov kráľovskej rodiny pred nemocnicou, kde časť z nich kempuje už niekoľko dní. Kolovala medzi nimi špekulácia, že by celá rodina vrátane rodičky mohla už dnes opustiť nemocnicu.

Príchod nového člena kráľovskej rodiny na svet prinesie mnohým Britom rozptýlenie od predvolebnej kampane pred všeobecnými voľbami, ktoré budú 7. mája.

Vedúci britskí politici si našli počas predvolebnej kampane čas, aby poslali Williamovi a Kate svoje blahoželania.



Britský premiér David Cameron tvítoval: "Blahoželania vojvodovi a vojvodkyni z Cambridge k narodeniu ich dcérky. Mám z toho spoločne s nimi obrovskú radosť." Vodca opozičných labouristov Ed Miliband označil správu o narodení sa kráľovského dievčatka za úžasnú a dodal: "Viem, že im bude všetko dobré želať celá krajina."

Nigel Farage, vodca euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), zavesil na Twitteri fotografiu seba samého, ako drží veľký balónik so správou "dievčatko" v jednej ruke a v druhej čiastočne vypitý polliter piva. "Hovoril som, že si nájdeme počas kampane čas na oslavu príchodu kráľovského bábätka," vyhlásil.

Kráľovský palác uviedol, že dievčatko bude titulované princezná z Cambridge. Osobné meno by malo dostať počas niekoľkých najbližších dní.

Stávkové kancelárie najskôr ponúkali stávky na to, či sa narodí chlapec alebo dievčatko. Teraz ponúkajú stávky na to, aké meno dievčatko dostane: či to bude Charlotte, Alice, Victoria alebo Elizabeth, čo sú favorizované mená. Najväčšie šance podľa stávok má Alice nasledovaná Charlottou.

Zdroje agentúry DPA uviedli, že si princ William, ktorý bol pri pôrode, zoberie dvojtýždňovú otcovskú dovolenku.

Narodenie nového bábätka v kráľovskej rodine bude Británia oslavovať vo veľkom štýle, do krajiny to priláka aj ďalších turistov podobne ako keď sa narodil malý princ George.