Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Novorodená britská princezná sa volá Charlotte Elizabeth Diana

Portrét dcérky vojvodkyňe z Cambridgea Kate a princa Williama počas odchodu z nemocnice St. Mary v Londýne 2. mája 2015. Foto: TASR/AP

Princezná, ktorá prišla na svet v sobotu, je piatym pravnúčaťom kráľovnej Alžbety II.

Londýn 4. mája (TASR) - Vojaci v slávnostných uniformách prešli dnes centrom Londýna na koňoch a potom odpálili v Hyde Parku a Toweri salvy z diel na počesť novorodenej britskej princeznej, ktorá sa volá Charlotte Elizabeth Diana. Oznámil to Kensingtonský palác, informovala BBC. Oficiálny titul princeznej bude Jej kráľovská výsosť princezná Charlotte z Cambridge, uviedla agentúra AP.

Princezná, ktorá prišla na svet v sobotu, je piatym pravnúčaťom kráľovnej Alžbety II. A je štvrtá v nástupníckej línii na trón po svojom starom otcovi Charlesovi, otcovi Williamovi a bratovi Georgeovi.



William a Kate čakali v roku 2013, keď sa im narodilo ich prvé dieťa, princ George, dva dni, kým oznámili jeho meno, presne ako teraz.

Stávkové kancelárie prijali predtým množstvo stávok na to, či sa dievčatko bude volať Alice, Charlotte, Elizabeth, Victoria, Olivia či Diana.

Dcérka Williama a Kate je prvou britskou princeznou, ktorá nebude čeliť diskriminácii za to, že je dievča. Po stáročia preskakoval v následníctve na trón chlapec staršiu sestru. V roku 2011 sa krajiny Commonwealthu dohodli na zmene, ktorá dáva dievčatám rovnaké práva ako chlapcom. Upravený zákon o nástupníctve nadobudol platnosť tento rok v marci. Novorodená princezná sa tak stala štvrtou v nástupníckej línii na trón, svojho strýka princa Harryho odsunula za seba. Zmena zákona znamená, že zostane štvrtá, aj keby mala v budúcnosti mladšieho brata. Ak by však jej starší brat George mal raz deti, dostanú sa v nástupníctve pred ňu.



Na rozdiel od svojej zosnulej starej mamy princeznej Diany bude mať voľnejší režim života, na druhej strane však bude žiť vo svete, kde rozhoduje vzhľad. A skúsenosť jej mamy Kate naznačuje, že malá princezná musí rátať s obrovským záujmom o seba. Každé jej oblečenie a účes budú zaznamenané, komentované či dokonca kopírované. Claudia Josephová, autorka knihy "William and Kate's Britain", sa domnieva, že sa britská kráľovská rodina počas ostatných desaťročí výrazne zmenila. William a Kate sú jednoznačne z 21. storočia. William sa oveľa viac venuje ako rodič synovi, ako sa jeho otec princ Charles venoval jemu s bratom. "Som si istá, že princezná zdedí očividnú lásku (svojej matky) Kate k fotografovaniu a umeniu. A má staršieho brata - preto bude mať rada aj chlapčenské hračky a zdedí isto aj niektoré zo záujmov svojho otca."