Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Problémy Grécka nezmizli, tvrdí predseda Euroskupiny

Stúpenkyňa ľavicovej koalície Syriza sleduje výsledky exit pollu predčasných gréckych parlamentých volieb vo volebnej centrále strany v Aténach 25. januára 2015. Foto: TASR/AP

"Tieto problémy nezmizli cez noc len preto, že sa konali voľby," uviedol Jeroen Dijsselbloem.

Brusel 27. januára (TASR) - Problémy Grécka stále existujú a je potrebné ich riešiť. Tak znie posolstvo predsedu Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema po ukončení pondelňajšieho zasadnutia ministrov financií eurozóny v Bruseli, ktorí sa zaoberali aj situáciou v Grécku po parlamentných voľbách.

"Tieto problémy nezmizli cez noc len preto, že sa konali voľby," uviedol Dijsselbloem v pondelok večer počas stretnutia s novinármi. Tí sa ho pýtali, ako vníma víťazstvo radikálnej ľavicovej strany Syriza vo voľbách, ktoré sa konali v nedeľu.

Líder hnutia Syriza Alexis Tsipras totiž pred voľbami požadoval koniec prísnej politiky úsporných opatrení a reštrukturalizácie gréckeho dlhu.

Šéf Euroskupiny oznámil, že to, či sa trojka medzinárodných veriteľov vráti do Atén kvôli dokončeniu revízie prebiehajúceho programu finančnej pomoci, bude záležať od postoja novej vlády na čele s Tsiprasom. Nový premiér musí najskôr verejne predstaviť program svojej vlády.

EÚ stanovila Grécku časový limit do konca februára, v rámci ktorého sa od Atén očakávalo, že sa uskutočnia určité reformy potrebné pre uvoľnenie ďalšej tranže pomoci vo výške takmer sedem miliárd eur. Tsipras však už stihol naznačiť, že tento termín "nič neznamená".

Krátko po voľbách Tsipras oznámil, že úsporné opatrenia patria minulosti, zároveň ale pripustil, že je ochotný rokovať o riešení "v prospech všetkých".

Predseda Euroskupiny privítal skutočnosť, že Syriza prejavila ambície zostať v eurozóne.

"To je základ, na ktorom budeme pracovať," povedal Dijsselbloem v pondelok a spresnil, že Euroskupina bude mať voči Grécku "veľmi pragmatický prístup".

Dijsselbloem zároveň priznal, že už stihol telefonicky hovoriť s Janisom Varufakisom (53), ktorý je najväčším kandidátom na obsadenie funkcie ministra financií. Varufakis, ktorý sám seba označuje za "náhodného ekonóma", sa takisto netají tým, že bude mať konštruktívny prístup v rámci náročných rokovaní o gréckom štátnom dlhu.