Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Obhajca v prípade série vrážd Rómov v Maďarsku žiada obnovenie procesu

Na archívnej snímke príbuzní žialia pri rakve zavraždeného Róma Jenöa Kóku, ktorého zastrelil neznámy páchateľ, na jeho pohrebe v maďarskom Tiszalöku 29. apríla 2009. Foto: TASR/AP

Obhajca podľa agentúry MTI navrhol, aby vzhľadom na procesné chyby obnovili celý súdny proces.

Budapešť 22. apríla (TASR) - Zrušenie rozsudku prvostupňového súdu v prípade série vrážd Rómov v Maďarsku z rokov 2008 a 2009 požadoval dnes v záverečnej reči na Odvolacom súde hlavného mesta v Budapešti Zsolt Bérdi - obhajca hlavného obvineného Árpáda Kissa.

Obhajca podľa agentúry MTI navrhol, aby vzhľadom na procesné chyby obnovili celý súdny proces. Ak by súd tejto požiadavke nevyhovel, potom by Kissovi mal zmierniť doživotný trest, pretože podľa Bérdiho viaceré body obžaloby neboli dokázané.

Kiss nevyužil právo posledného slova, súdu však odovzdal bližšie nešpecifikovaný dokument, píše MTI.



Rasisticky motivované útoky si vyžiadali šesť obetí. V dôsledku chýb vo vyšetrovaní trvalo pojednávanie na prvom stupni poldruha roka. Troch obvinených zo série vrážd odsúdil Súd pre okolie Budapešti 5. augusta 2013 na doživotný trest väzenia. Štvrtý obvinený si podľa verdiktu odsedí 13 rokov.

Podľa prokurátora si aj posledný z obvinených zaslúži prísnejší trest. Obvinení sa tiež odvolali, chceli by dosiahnuť obnovenie procesu.

Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja ľudia a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn, ktorí utekali z podpáleného domu.



Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pričom zranili niekoľko ľudí. Vrahovia vystrelili 78-krát, pričom ohrozili životy dovedna 55 ľudí.

V súdnom procese na prvom stupni s hlavným obžalovaným Árpádom Kissom, jeho bratom Istvánom, Zsoltom Petöom a Istvánom Csontosom, ktorý sa začal v marci 2011, obvinení vinu popierali.