Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin: Moskva je pripravená pokúsiť sa obnoviť dobré vzťahy s USA

Vladimir Putin Foto: TASR/AP Photo

Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - uvítala dnes výsledok volieb prezidenta USA, ktorým sa stal republikánsky kandidát Donald Trump.

Brusel 9. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Moskva je pripravená pokúsiť sa obnoviť dobré vzťahy so Spojenými štátmi. Uviedol to v reakcii na zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA.


Teraz.sk prináša všetky dôležité informácie ohľadne výsledkov prezidentských volieb v USA: ONLINE: Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal Donald Trump


Ako informovala agentúra RIA Novosti, Putin dnes v Kremli slávnostne prebral poverovacie listiny od nových veľvyslancov viacerých štátov a pri tejto príležitosti komentoval rusko-americké vzťahy a ich možný vývoj po zmenách, ktoré nastanú v januári budúceho roka v Bielom dome.
Ruský prezident si je podľa vlastných slov vedomý toho, že "nás čaká ťažká cesta, vzťahy sa zhoršili, ale Rusko je pripravené prejsť svoju časť tejto cesty".

Putin pripomenul, že "sme počuli predvolebné sľuby (vtedy) ešte kandidáta na voľby prezidenta USA (Trumpa), ktoré smerovali k obnoveniu vzťahov medzi Ruskom a USA. Chápeme a uvedomujeme si, že to nebude ľahká cesta, a to vzhľadom na degradáciu, v ktorej sa - žiaľ - ocitli vzťahy" medzi oboma krajinami. Putin súčasne zdôraznil, že Rusko za tento stav nenesie vinu.

Putin: Dúfam v spoluprácu a zlepšenie rusko-amerických vzťahov



Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal dnes Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Putin vyjadril nádej, že sa vzťahov medzi oboma veľmocami zlepšia. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dúfam v spoluprácu a zlepšenie rusko-amerických vzťahov, ktoré sú momentálne napäté, a v spoločný postup pri dôležitých medzinárodných otázkach a reakciách na súčasné svetové bezpečnostné hrozby," stojí v telegrame, ktorý Putin poslal Trumpovi.

Putin tiež uviedol, že dúfa v dialóg medzi Moskvou a Washingtonom, ktorý je v záujme oboch veľmocí.

Ruská Štátna duma privítala Trumpovo víťazstvo vo voľbách potleskom



Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - uvítala dnes výsledok volieb prezidenta USA, ktorým sa stal republikánsky kandidát Donald Trump.
Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá citovala z príhovoru Viačeslava Novikova, člena zahraničného výboru Štátnej dumy a poslanca za vládnu stranu Jednotné Rusko.

Novikov vystúpil pred plénum poslancov, aby ich informoval, že kandidátka amerických demokratov "Hillary Clintonová pred tromi minútami priznala svoju porážku v prezidentských voľbách a pred sekundou Donald Trump začal svoj príhovor ako zvolený prezident".
Poslanci snemovne, v ktorej má prokremeľské Jednotné Rusko ústavnú väčšinu, na jeho slová zareagovali búrlivým potleskom.

Vodca nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska Vladimir Žirinovskij ešte pred oznámením Trumpovho víťazstva pre agentúru Interfax uviedol, že jeho stranu teší, že "víťazí lepší z dvojice kandidátov". "Nech sa Hillary teraz venuje vnúčatám," odkázal.
Vyjadril tiež nádej, že po Trumpovom víťazstve dôjde aj k vystriedaniu Johna Teffta, ktorý je veľvyslancom USA v Rusku. "Dúfame, že odíde... On Rusko nenávidí," vyhlásil Žirinovskij.