Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

PUTIN odkázal ukrajinskej armáde: Vyhrávajú baníci a traktoristi

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin reční na tlačovej konferencii po takmer dvojhodinovom rokovaní s maďarským predsedom vlády Viktorom Orbánom v Budapešti 17. februára 2015. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimír Putin počas návštevy Maďarska ironicky komentoval vojenské úspechy separatistov.

Bratislava 18. februára (Teraz.sk) - Ruský prezident Vladimír Putin na tlačovej besede počas návštevy Maďarska 17. februára reagoval na otázky agentúry Bloomberg okrem iného ironickou poznámkou na adresu vlády v Kyjeve.

Bloomberg sa pýtal, či minská dohoda bude, alebo nebude v skutočnosti platiť, či je v tejto veci optimistom a čo si myslí o prípadných dodávkach amerických zbraní ukrajinskej armáde. "Do každej konfliktnej zóny predávajú zbrane," reagoval Putin s tým, že podľa ich informácií už tak Američania urobili.



A pridal ironickú poznámku na adresu Ukrajincov: "Prehrávať je vždy zlé, najmä keď vyhrávajú baníci a traktoristi".

Spomedzi západných diplomatov však stále častejšie zaznievajú hlasy, podľa ktorých proti ukrajinskej armáde nebojuje len separatistická domobrana, ale aj regulárna ruská armáda.



Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák to tiež vidí inak. Ešte 23. januára exkluzívne pre Tablet.tv v súvislosti s napätou situáciou na Ukrajine potvrdil prítomnosť regulárnych ruských vojsk a techniky operujúcich na východe krajiny.



„Spravodajské informácie Severoatlantickej aliancie, ktoré máme k dispozícii, hovoria o presunoch regulárnej techniky cez rusko-ukrajinské hranice a o prítomnosti regulárnych jednotiek ruskej armády na ukrajinskom území,“ uviedol minister zahraničných vecí.