Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putina podľa prieskumu podporuje vyše 80 percent obyvateľov Ruska

Ruský prezident Vladimír Putin poćas výročnej tlačovej konferencie. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu je s Putinovým výkonom funkcie nespokojných iba šesť percent obyvateľov.

Moskva 18. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa teší vysokej podpore verejnosti, a to napriek ekonomickým problémom krajiny. S jeho vládou je spokojných 81 percent obyvateľov. Vyplýva to z prieskumu americkej spoločnosti NORC (National Opinion Research Center), ktorý sa uskutočnil medzi 22. novembrom a 7. decembrom, napísal dnes spravodajský portál Sputnik.

Podľa prieskumu je s Putinovým výkonom funkcie nespokojných iba šesť percent obyvateľov. Najkritickejší postoj vyjadrili Moskovčania, ktorých spokojnosť bola o desať percent menšia než u obyvateľov žijúcich v iných častiach krajiny.

O tlačovej besede Vladimíra Putina si prečítajte tento článok na portáli Teraz.sk.


Iba sedem percent respondentov si myslí, že medzinárodné sankcie voči Rusku majú pozitívny efekt.

Prieskum ďalej zistil, že Rusov najväčšmi trápia ekonomické problémy ako sú pokles rubľa voči doláru, narastajúce ceny tovarov či dopad sankcií. Takmer dve tretiny občanov sú presvedčené, že opatrenia významne ovplyvnia domácu ekonomiku. Napriek tomu si až polovica myslí, že sankcie sa neprejavia na ich osobnej situácii.

Čo sa týka zahraničnej politiky, zhruba dve tretiny opýtaných uviedli, že Rusko kráča "správnym smerom", pričom iba 20 percent označilo súčasnú situáciu za "zlú". Z výsledkov vyplýva aj to, že dospelí ľudia vo veku 18-24 rokov sa optimistickejšie pozerajú na budúcnosť Ruskej federácie než ostatné vekové skupiny.