Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Putin s Erdoganom pracujú na obnovení mierových rokovaní o Sýrii

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR AP

Ruský prezident uviedol, že Ankara pomohla sprostredkovať dohodu o odchode protivládnych povstalcov z ich enkláv na východe sýrskeho mesta Aleppo.

Moskva 16. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes informoval, že spolu so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom pracujú na zvolaní nového kopla mierových rokovaní medzi sýrskou vládou a opozíciou, ktoré by sa mali konať v kazašskej metropole Astana.

Putin, ktorý je momentálne na návšteve v Japonsku, uviedol, že Ankara pomohla sprostredkovať dohodu o odchode protivládnych povstalcov z ich enkláv na východe sýrskeho mesta Aleppo. Dodal, že s Erdoganom pracujú na prímerí, ktoré by sa vzťahovalo na celé územie Sýrie.

Po tom, ako sýrska armáda získa kontrolu nad celým Aleppom, sa podľa Putina obyvatelia mesta budú môcť vrátiť domov.



Zatiaľ nie je známe, či by Západom podporovaná sýrska opozícia akceptovala Astanu ako dejisko mierových rokovaní s predstaviteľmi vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Odsun zranených a chorých, civilistov i povstalcov z Aleppa, ktorý sa začal vo štvrtok, by mal pokračovať aj dnes.

O počte doteraz evakuovaných osôb prichádzajú rozporné informácie: podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža mesto vo štvrtok opustilo asi 4000 civilistov, sýrska štátna tlačová agentúra SANA informovala o odsune 2300 povstalcov a ich rodín. Podľa Ruska, ktoré je Asadovým kľúčovým spojencom, z Aleppa odišlo viac ako 6462 ľudí vrátane vyše 3000 povstalcov a 301 zranených.