Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Povstalci súhlasili s evakuáciou ranených z provládnych dedín

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zdroje však nespresnili, kedy by malo k evakuáciám dôjsť. V oboch dedinách podľa odhadov žije 20.000 ľudí, z nich 7000 detí.

Bejrút 16. decembra (TASR) - Sýrski povstalci dnes súhlasili, že umožnia evakuáciu chorých a zranených ľudí z dvoch šiitských, provládne orientovaných dedín Fúa a Kafarjá, čím sa odstráni prekážka v obnovení evakuácií ľudí z východných, ťažko skúšaných častí mesta Aleppo, ešte donedávna kontrolovaných povstalcami. Informovali o tom opozičné zdroje.

Tieto zdroje pod podmienkou zachovania anonymity dodali, že z dedín Fúa a Kafarjá v severozápadnej provincii Idlib bude evakuovaných približne 400 chorých a zranených. Provincia je pod kontrolou protivládnej opozície.

Zdroje však nespresnili, kedy by malo k evakuáciám dôjsť. V oboch dedinách podľa odhadov žije 20.000 ľudí, z nich 7000 detí.

Evakuácia civilistov a povstalcov z východného Aleppa je súčasťou dohody o prímerí v meste, ktorú dosiahli vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada a povstalci. Znovuobsadenie mesta a odsun rebelov z neho pokladá Asad za svoje veľké víťazstvo.

Evakuácia Aleppa sa stopla, sýrska vláda a povstalci sa navzájom vinia



Sýrska vláda pozastavila evakuáciu civilistov a povstalcov z enklávy na východe mesta Aleppo a obvinila protivládnych rebelov z porušenia podmienok dohody o prímerí. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa evakuácia obnoví.

Sýrska štátna televízia informovala, že evakuácia bola pozastavená po tom, ako povstalci ostreľovali konvoj na jednom z výjazdov z enklávy. Podľa televízie sa povstalci pokúšali zobrať so sebou aj zajatcov, ktorých sa zmocnili a zadržiavali na svojom území. K streľbe došlo krátko predtým, ako sa kolóna autobusov mala vydať na cestu.

Libanonská televízia al-Manár, napojená na šiitské hnutie Hizballáh bojujúce v Sýrii na strane vlády, uviedla, že sýrska armáda zastavila procedúru evakuácie, pretože povstalci porušili prímerie. Spresnila, že terčom ostreľovania sa stali autobusy zaparkované pri priechode Ramúsa.



Pozastavenie odsunu potvrdilo dnes aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré bezprostredne nepoznalo dôvod tohto rozhodnutia. Časovo sa však zhodovalo s niekoľkými výbuchmi, ktoré bolo počuť z oblasti, kde evakuovaní nastupovali do autobusov.

Podľa ruskej agentúry TASS za uplynulých 24 hodín z východu Aleppa odviezli 6462 ľudí vrátane viac ako 3000 povstalcov a 301 zranených. Sýrske vojenské zdroje však uvádzajú, že doterajší celkový počet evakuovaných je 8079 osôb, pričom medzi nimi je aj 3475 povstalcov. Podľa OSN na východe Aleppa uviazlo asi 50.000 ľudí.

Vládne jednotky začali s blokádou enkláv ovládaných ozbrojenou opozíciou v júli tohto roku. Už v tom čase sa objavovali správy o nedostatku potravín a liekov a zdravotnej starostlivosti v tejto oblasti.

Na snímke evakuácia obyvateľov z východnej časti sýrskeho mesta Aleppo dňa 15. decembra 2016.
Foto: TASR/AP


Vládne sily podporované ruskou armádou dobyli tento týždeň temer všetky zostávajúce časti Aleppa, ktoré ovládali povstalci takzvanej umiernenej opozície. Sýrsky prezident Bašár Asad označil oslobodenie Aleppa za historické víťazstvo.

Odsun civilného obyvateľstva, povstalcov a ich rodín sa mal začať už v stredu, musel byť však odložený kvôli porušovaniu dohody o prímerí. Evakuované osoby sú premiestňované do oblastí pod kontrolou povstalcov v susednej provincii Idlíb.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry medzitým obvinil sýrskych lídrov z vykonávania "obyčajného masakru" v Aleppe a vyzval ich, aby sa vrátili k mierovým rozhovorom v Ženeve.




Sýrska štátna televízia oznámila, že z východných častí mesta bude dnes odsunutých 4000 povstalcov s rodinnými príslušníkmi.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že sýrske úrady zaručili bezpečnosť pre všetkých členov ozbrojených skupín, ktorí sa rozhodnú opustiť Aleppo.

Šéf ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov vyhlásil, že bol vytvorený "humanitárny koridor na evakuáciu militantov", informuje spravodajská stanica BBC. "Tento koridor má dĺžku 21 kilometrov, pričom šesťkilometrový úsek leží naprieč územím Aleppa, ktoré je pod kontrolou vládnych síl a ďalší 15-kilometrový úsek vedie cez oblasť v rukách ilegálnych ozbrojených skupín", dodal.

Turecko, ktoré pomáhalo sprostredkovať evakuáciu, je pripravené prijať určitý počet najzraniteľnejších civilistov, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara v stredu vyhlásila, že prijme z Aleppa 80.000 utečencov.

Všeobecne sa predpokladá, že v meste bolo pred začiatkom odsunu približne 50.000 ľudí vrátane 4000 bojovníkov a 10.000 členov ich rodín. Nemenovaný turecký vládny činiteľ uviedol, že evakuovaných by mohlo byť až 100.000 osôb.

Obyvatelia Aleppa čelia dlhodobému bombardovaniu, ako aj chronickému nedostatku potravín a pohonných hmôt.

Turecko a sýrski povstalci vinia vládne sily za pozastavenie evakuácie z Aleppa



Turecká agentúra Anadolu informovala, že pozastavenie odsunu civilistov a povstalcov z enkláv na východe severosýrskeho mesta Aleppo zapríčinili sily verné sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktoré zaútočili na konvoj vozidiel s evakuovanými.

Táto správa štátnej tlačovej agentúry Anadolu je v rozpore s vyhláseniami z Damasku, podľa ktorého dnes na konvoj v Aleppe zaútočili protivládni povstalci, čím vládu donútili, aby celý odsun pozastavila.

Anadolu však tvrdí, že strieľali "prorežimné teroristické skupiny". Turecká agentúra tiež dodala, že sýrskemu vládnemu režimu naklonený dav ľudí sa zhromaždil na ceste, po ktorej mal prejsť konvoj, a snažil sa zabránil vozidlám v jazde.




Turecko, ktorému sa podarilo presadiť a sprostredkovať dohodu o odsune civilistov a povstalcov z enkláv na východe Aleppa, je jedným z kľúčových spojencov ozbrojenej sýrskej opozície. Rusko, ktoré má tiež zásluhu na uzavretej dohode o prímerí, zasa - spolu s Iránom - poskytujú kľúčovú podporu armáde prezidenta Asada, čo mu pomohlo zvrátiť vývoj sýrskeho ozbrojeného konfliktu vo svoj prospech.

Hovorca sýrskej povstaleckej formácie Núr ad-Dín az-Zankí Jásir Júsúf vyhlásil, že k pozastaveniu odsunu civilistov a povstalcov z východu Aleppa došlo po tom, ako vládne sile ostreľovali cestu používanú na evakuáciu. Dodal, že vládni vojaci dnes skonfiškovali aj 25 súkromných áut, ktoré patrili obyvateľom Aleppa.

Vyhlásil tiež, že je presvedčený o tom, že vláda sa snaží spájať evakuáciu v Aleppe s odsunom zranených a civilistov z dvoch šiitských dedín, ktoré sú už dlhší čas obkľúčené povstaleckými jednotkami. Ide o dediny Fúa a Kafrájá ležiace na povstaleckom území na severozápade Sýrie. Na evakuáciu ľudí z oboch dedín nalieha Irán, dodala agentúra AP.



Podľa médií napojených na šiitské militantné hnutie Hizballáh sympatizanti sýrskej vlády dnes prehradili cestu využívanú na odsun povstalcov a civilistov z Aleppa, aby žiadali evakuáciu zranených zo spomínaných šiitských dedín.

Sýrsky arabský Červený polmesiac dnes informoval, že odsun 15.000 ľudí zo šiitských dedín Fúa a Kafrájá sa začne čoskoro. Prioritou bude prevoz zranených a starých ľudí, žien, detí a chronicky chorých.

Podľa sýrskej štátnej televízie je na ich prevoz pripravených 110 autobusov a 19 lekárskych tímov.

Humanitárne organizácie vyzývajú na obnovenie odsunu z východného Aleppa



Regionálny riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Robert Mardini vyzval všetky strany ozbrojeného konfliktu v Sýrii, aby zabezpečili obnovenie odsunu civilistov a povstalcov z enkláv na východe severosýrskeho mesta Aleppo.

Vo svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter Mardini vyjadril ľútosť nad pozastavením evakuácie. Všetky strany konfliktu pritom vyzval na zabezpečenie obnovenia odsunu za "náležitých podmienok".

Sýrska vláda pozastavila odsun ľudí z východnej časti Aleppa len niekoľko hodín po tom, ako sa dnes ráno opäť začal. Na vysvetlenie uviedla, že povstalci ostreľovali konvoj s evakuovanými. Incident sa údajne odohral na kontrolnom bode na hranici medzi povstaleckou enklávou a zvyškom Aleppa kontrolovaným vládnymi silami.

Hovorca sýrskej povstaleckej formácie Núr ad-Dín az-Zankí Jásir Júsúf vyhlásil, že k pozastaveniu odsunu civilistov a povstalcov z východu Aleppa došlo po tom, ako vládne sile ostreľovali cestu používanú na evakuáciu. Dodal, že vládni vojaci dnes skonfiškovali aj 25 súkromných áut, ktoré patrili obyvateľom Aleppa.

Civilisti sa zhromažďujú počas evakuácie z východnej časti sýrskeho mesta Aleppo 16. decembra 2016. Sýrska vláda pozastavila evakuáciu civilistov a povstalcov z enklávy na východe mesta Aleppo a obvinila protivládnych rebelov z porušenia podmienok dohody o prímerí. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa evakuácia obnoví.
Foto: TASR/AP


Turecká vládna agentúra Anadolu priniesla správu, že na konvoj s evakuovanými strieľali "prorežimné teroristické skupiny".

Svetová zdravotnícka organizácia dnes vyjadrila nádej, že pozastavenie odsunu civilistov a povstalcov z východného Aleppa bude len dočasné a celý proces sa čoskoro obnoví.

Medzičasom boli pracovníci WHO, ktorí poskytovali asistenciu na kontrolnom poste Ramúsa, vyzvaní, aby opustili túto lokalitu. Informovala o tom predstaviteľka WHO Elizabeth Hoffová, ktorá sa momentálne zdržiava v západnej, vládou ovládanej časti Aleppa. Podľa Hoffovej jej kolegovia nedostali žiadne vysvetlenie, prečo majú Ramúsu opustiť.

Hoffová uviedla, že na návrat autobusov a sanitiek čakalo mnoho žien a detí z východného Aleppa, ktoré dúfali, že dnes mesto opustia. Dostali však pokyn vrátiť sa domov. "Je to pre nás znepokojujúce, lebo vieme, ako zúfalo sa snažia dostať preč," dodala Hoffová.

Turecko ukončilo prípravy na prijatie ľudí z Aleppa, prednosť budú mať zranení



Turecko ukončilo prípravy na prijatie civilistov evakuovaných zo sýrskeho Aleppa, uviedol v noci nadnes prezident tureckého Červeného polmesiaca Kerem Kinik. Spresnil, že ako prvých prevezú zo Sýrie do Turecka zranených.

Podľa tureckej tlačovej agentúry Anadolu čaká v sýrsko-tureckom pohraničí na vstup do tureckej provincie Hatay už najmenej 90 zranených Sýrčanov.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Anadolu ďalej informovala, že OSN vypravila z Turecka do Sýrie 25 kamiónov s potravinami, liekmi a ďalšou humanitárnou pomocou.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v noci nadnes potvrdil, že jeho krajina je pripravená prijať najviac ohrozených ľudí spomedzi tých, ktorých evakuovali alebo ešte len budú evakuovať z Aleppa. V televíznom prejave Erdogan vo štvrtok večer vyhlásil, že Turecko prijme "deti a starých ľudí, ktorí sú skutočne v zložitej situácii".

Na margo kritiky Západu na adresu Turecka za nedostatočnú pomoc pri zvládaní prílevu utečencov z vojnou zasiahnutej Sýrie Erdogan uviedol, že "aj keď niektoré západné krajiny hovoria, že nemôžu prijať ani jedného utečenca, my sme odhodlaní povoliť im vstup do Turecka, aj keby ich bolo tisíc".