Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

S Putinom sa v Maďarsku stretol aj prezident Áder

Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo maďarský prezident János Áder si podávajú ruky pred prezidentským palácom v Budapešti 17. februára 2015. Foto: TASR/AP

Ruský prezident v úvode návštevy položil veniec na Námestí hrdinov a na Národnom cintoríne na obnovenú parcelu sovietskych vojakov za účasti výhradne ruských novinárov.

Budapešť 17. februára (TASR) - Maďarský prezident János Áder prijal dnes večer v Budapešti najvyššieho ruského predstaviteľa Vladimira Putina. Stalo sa tak na záver jeho krátkej pracovnej návštevy v maďarskej metropole.

Hlavu ruského štátu na jeho prvej návšteve Európy v roku 2015 sprevádzala viac ako 100-členná delegácia, v ktorej bol aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šesť ďalších ministrov ruskej vlády, ale aj predstavitelia hospodárskeho života, medzi nimi generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller.

Ruský prezident v úvode návštevy položil veniec na Námestí hrdinov a na Národnom cintoríne na obnovenú parcelu sovietskych vojakov za účasti výhradne ruských novinárov. Parcelu s rozlohou 1,5 hektára, kde je pochovaných 7280 z celkového počtu približne 200.000 sovietskych vojakov padlých v Maďarsku, obnovovali dva roky z ruských finančných zdrojov.

Po kladení vencov Putin rokoval s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom a následne obaja odpovedali na otázky početných novinárov z Ruska, Maďarska a ďalších krajín. Aj keď v centre rokovaní bola energetika a s ňou súvisiace otázky, väčšina novinárov sa zaujímala o názory štátnikov na aktuálny vývoj na Ukrajine.

Počas návštevy ruského prezidenta v Maďarsku podpísali obe strany dohodu o otvorení maďarského generálneho konzulátu v Kazani a ďalšie dohody týkajúce sa vzdelávania, zdravotníctva či prípravy odborníkov pre jadrovú energetiku.

Putinovu návštevu sprevádzali v Budapešti mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré však nezabránili aktivistke ukrajinskej feministickej organizácie Femen, aby vyjadrila svoju nevôľu z jeho prítomnosti v Maďarsku.