Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin:Zabitie veľvyslanca je provokáciou,má poškodiť vzťahy s Tureckom

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka Foto: TASR/AP

Moskva bude podľa jeho slov prezidenta reagovať zintenzívnením boja proti terorizmu a vynaloží všetko úsilie na vypátranie organizátorov útoku. Atentát odsúdila aj Bezpečnostná rada OSN.

Moskva 20. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil pondelkové zabitie ruského veľvyslanca v tureckej Ankare. Podľa Putina išlo o provokáciu, ktorej cieľom je poškodiť zlepšujúce sa vzťahy medzi Ruskom a Tureckom.

Ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova v pondelok na výstave fotografií v Ankare postrelil 22-ročný policajt. Diplomat následne zraneniam podľahol.

"Tento zločin je nesporne provokáciou zameranou na narušenie procesu normalizácie rusko-tureckých vzťahov a mierového procesu v Sýrii," uviedol Putin.



Moskva bude podľa jeho slov reagovať zintenzívnením boja proti terorizmu a vynaloží všetko úsilie na vypátranie organizátorov útoku. Páchateľ počas streľby kričal islamistické heslá a hovoril o pomste za krviprelievanie v sýrskom Aleppe.

Zosnulého Andreja Karlova Putin označil za svojho priateľa a vynikajúceho diplomata. Karlov (62) sa venoval diplomatickej kariére asi 40 rokov, veľvyslancom v Turecku bol od roku 2013.

Bezpečnostná rada OSN odsúdila zavraždenie ruského veľvyslanca



Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes odsúdila "tým najostrejším spôsobom" pondelkové zabitie ruského veľvyslanca v tureckej Ankare. Vyzvala tiež na vypátranie a potrestanie páchateľov, organizátorov a ďalších ľudí zapletených do útoku.

Na nedatovanej snímke ruský veľvyslanec v Turecku Andrej Karlov.
Foto: TASR/AP


Vyhlásenie BR OSN zdôrazňuje, že terorizmus vo všetkých podobách je vážnou hrozbou pre medzinárodnú mier a bezpečnosť. Teroristické činy sú podľa členov rady neospravedlniteľné bez ohľadu na svoju motiváciu.

Najvyšší orgán OSN tiež vyjadril hlbokú sústrasť rodine zabitého ruského veľvyslanca Andreja Karlova i vláde v Moskve. Zdôraznil tiež, že nedotknuteľnosť zahraničných diplomatov je jedným z hlavných princípov medzinárodného práva.