Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Atentát na ruského veľvyslanca: V Turecku podľahol strelným zraneniam

Muž so zbraňou stojí vedľa tela postreleného ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova v galérii 19. decembra 2016 v Ankare. Neznámy útočník vystrelil počas otvorenia fotografickej výstavy v tureckej metropole Ankara na ruského veľvyslanca Andreja Karlova. S odvolaním sa na svojho fotoreportéra o tom informovala agentúra AP. Foto: TASR/AP

Podľa svedkov 22-ročný policajt strieľal na Andreja Karlova (62) zozadu, keď dokončil otvárací príhovor, pričom mal zakričať Alláhu akbar. Polícia útočníka pri následnom zásahu zastrelila.

Ankara 19. decembra (TASR) - Páchateľom dnešného smrteľného atentátu na ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova bol 22-ročný policajt, ktorý pracoval v Ankare a v čase útoku nebol v službe. S odvolaním sa na turecké bezpečnostné sily a primátora Ankary o tom informovala britská spravodajská stanica Sky News.





Útočník sa na vernisáž výstavy fotografií v Centre moderného umenia v Ankare zrejme dostal tak, že pri vstupe predložil svoj policajný preukaz. Na 62-ročného veľvyslanca vystrelil zozadu, keď ten dokončil svoj otvárací príhovor.

Útočník bol podľa tureckého ministra vnútra Süleymana Soyla posledného dva a pol roka aktívnym členom poriadkovej polície.




Na videozázname, ktoré zverejnili viaceré médiá, páchateľ kričí v arabčine: "Nezabudnite na Aleppo, na Sýriu! Pokým nie sú v bezpečí naši bratia, ani vy nebudete poznať chuť bezpečia... Odídem odtiaľto len mŕtvy... Zaplatí každý, kto je zapojený do tejto krutosti".

Polícia útočníka pri následnom zásahu zastrelila, uviedla súkromná turecká televízna stanica NTV s tým, že muž stihol postreliť aj ďalšie tri osoby. Veľvyslanec utŕženým zraneniam podľahol.

Ruský veľvyslanec v Turecko Andrej Karlov reční počas otvorenia fotografickej výstavy 19. decembra 2016 v Ankare.
Foto: TASR/AP


Fotograf agentúry AP uviedol, že páchateľ mal na sebe oblek a kravatu a vystrelil prinajmenšom osemkrát. Predtým podľa jeho slov ešte stihol zakričať "Alláhu akbar!", teda "Boh je najväčší". Dodal, že muž hovoril aj po rusky a počas svojho vyčíňania zničil viacero vystavovaných fotografií.

Redaktor tureckého denníka Hürriyet Hašim Kilič zase uviedol, že páchateľ počas streľby spomínal "Aleppo a pomstu".




Smrť veľvyslanca potvrdilo aj ruské ministerstvo zahraničných vecí. Jeho hovorkyňa Marija Zacharovová počas naživo vysielaného príhovoru uviedla, že Moskva útok považuje za teroristický čin a že "vrahovia budú potrestaní".

Andrej Gennadijevič Karlov sa venoval diplomatickej kariére asi 40 rokov, veľvyslancom v Turecku bol od roku 2013.

V Turecku v ostatných dňoch prebehli viaceré protesty proti ruskej podpore sýrskeho režimu na čele s prezidentom Bašárom Asadom. Primátor Ankary Melih Gökček sa domnieva, že cieľom útoku bolo poškodiť rusko-turecké vzťahy.

K atentátu zároveň došlo len deň predtým, ako sa turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu stretne v Moskve so svojimi iránskymi a ruskými rezortnými kolegami, aby diskutovali o situácii v Sýrii.