Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Referendum podľa Syrizy otvorilo vláde cestu k rokovaniu s veriteľmi

V Grécku sa o 18.00 h SELČ skončilo hlasovanie v historickom referende, ktoré môže rozhodnúť o budúcnosti Grécka v eurozóne. Odhady výsledkov (tzv. exit-poly) po uzavretí volebných stredísk nezverejnili. Na snímke vpravo grécka vlajka a vľavo vlajka EÚ pod Akropolou v Aténach 5. júla 2015. Foto: TASR/AP

Partneri Atén minulý týždeň varovali: ak voliči budú hlasovať "nie", bude to znamenať zničenie mostov s Európou.

Atény/Berlín 5. júla (TASR) - Prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých má tábor "nie" malý, ale jasný náskok v dnešnom gréckom referende, umožnia vláde konať a uzavrieť dohodu s medzinárodnými veriteľmi. Povedal to dnes v televízii po skončení hlasovania parlamentný hovorca vládnucej strany Syriza.

"Myslím si, že je to odporúčanie pre vládu..., aby rýchlo konala a pousilovala sa o dohodu a normalizáciu bankového systému," citovala Nikosa Filisa tlačová agentúra Reuters.



Partneri Atén počas uplynulého týždňa varovali, že ak voliči budú hlasovať "nie" a odmietnu tak návrh medzinárodných veriteľov, bude to znamenať zničenie mostov s Európou a grécky finančný systém zbankrotuje, čo výrazne zhorší krízu v krajine.

Odhady výsledkov (tzv. exit-poly) po skončení referenda o 18.00 h SELČ nezverejnili.

Agentúra DPA informovala, že oficiálne výsledky chce ministerstvo vnútra zverejniť o dve hodiny, čiže okolo 20.00 h SELČ.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odcestuje v pondelok popoludní do Paríža, aby na pracovnej večeri prediskutovala s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom výsledky gréckeho referenda a pokračovanie úzkej spolupráce Nemecka a Francúzska v tejto veci. Oznámil to dnes hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.