Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rím a Paríž: S Gréckom je nutné ďalej diskutovať aj pri výsledku NIE

Taliansky premiér Matteo Renzi Foto: TASR/AP

Podľa talianskeho premiéra Mattea Renziho je nepochybné, že rokovania sa v pondelok budú musieť obnoviť.

Atény 5. júla (TASR) - Medzinárodní veritelia upozorňujú, že grécke "nie" v dnešnom referende bude znamenať zamietnutie pravidiel, ktorými sú viazané členské štáty eurozóny a zmarenie nádejí na uzatvorenie novej dohody, ktorá umožní udržanie Grécka v menovom bloku. Ale niektoré európske krajiny nádej na pokračovanie rozhovorov stále živia, aj v prípade, že by v referende zvíťazil tábor tých, ktorí odmietajú návrhy veriteľov na riešenie gréckej krízy. Informovala o tom agentúra Reuters.



Podľa talianskeho premiéra Mattea Renziho "je nepochybné," že rokovania sa v pondelok (6. júla) budú musieť obnoviť. Ako povedal pre noviny Il Messaggero, "Grécko nemôže takto skončiť".

Rovnako je však nepochybné, dodal Renzi, že Grécko nebude možné záchrániť bez záväzkov vlády v súvislosti s reformami, ako je reforma dôchodkového systému a trhu práce. "Všetko bude závisieť od nich," dodal taliansky premiér. Podobne aj francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron povedal, že bez ohľadu na výsledok referenda musia rozhovory pokračovať, počínajúc zajtraškom.

V pondelok budú navyše všetci čakať na rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá opätovne prehodnotí otázku poskytovania núdzových úverov gréckym bankám. Už v piatok (3.7.) šéfka Asociácie gréckych bánk upozornila, že banky majú zabezpečený dostatok hotovosti len do pondelka 6. júla. Po tomto termíne však bude financovanie bánk závisieť od ECB.