Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

DESIVÁ BILANCIA: Po útoku na Kryme zahynulo už 21 ľudí

Zdravotníci nakladajú zranenú osobu do sanitky 17. októbra 2018 v v krymskom meste Kerč 17. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Zranenia utrpelo ďalších približne 50 ľudí, desať z nich je vo vážnom stave.

Moskva/Kerč 18. októbra (TASR) - Na 21 stúpol počet obetí stredajšej streľby a výbuchu na strednej škole v krymskom meste Kerč. Pre agentúru TASS to vo štvrtok uviedol zdroj z prostredia zdravotníkov.

"Zomrelo dievča. Počet obetí sa tak zvýšil na 21," povedal zdroj.

Úrady predtým informovali o 19 obetiach vrátane útočníka. Zranenia utrpelo približne 50 ľudí, desať z nich je vo vážnom stave.

Incident sa odohral v stredu v popoludňajších hodinách na Kerčskej strednej odbornej škole polytechnickej (KPK), keď 18-ročný Vladislav Rosľakov, ktorý bol tamojším poslucháčom v poslednom ročníku, spustil v priestoroch budovy paľbu a následne spáchal samovraždu. Streľbe predchádzal i výbuch, ktorý nastal v školskej jedálni.



Ruské bezpečnostné úrady útok preklasifikovali z teroristického činu na masovú vraždu po tom, ako sa zistilo, že všetci zabití podľahli strelným zraneniam. Totožnosť útočníka, ktorý konal sám, určili vyšetrovatelia na základe záznamov bezpečnostných kamier rozmiestnených na chodbách školy. Krymské úrady po incidente vyhlásili trojdňový smútok.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril rodinám a priateľom obetí hlbokú sústrasť a nariadil ministerstvu zdravotníctva, ministerstvu pre mimoriadne situácie, ako aj ďalším orgánom, aby podnikli príslušné kroky na pomoc obetiam. Hlava štátu taktiež nariadila bezpečnostným orgánom vrátane Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), aby začali vyšetrovanie príčin tejto tragédie.

Kerč je vstupnou bránou na nový 19-kilometrový most, ktorý od mája spája Krymský polostrov s Ruskom. To anektovalo ukrajinský Krym v roku 2014.

Krymské úrady pátrajú po možnom komplicovi páchateľa streľby na škole



Krymské úrady pátrajú po možnom komplicovi študenta, ktorý v stredu strieľal a odpálil výbušninu na strednej škole v tamojšom meste Kerč. Oznámil to vo štvrtok krymský líder Sergej Aksionov.

Miestne úrady predtým tvrdili, že išlo o útok tzv. osamelého vlka, 18-ročného študenta Vladislava Rosľakova, poznamenala agentúra AP.

Kremľom dosadený Aksionov teraz tvrdí, že strelec mohol mať komplica, ktorý mu mohol pomôcť naplánovať útok.

Podľa agentúry TASS hovorca Národného protiteroristického výboru (NAK) Valerij Kiseľov medzitým uviedol, že Rosľakov sa svojim priateľom chválil, že vyrába doma bomby. Návody na zhotovenie výbušného zariadenia je možné nájsť na internete, poznamenal Kiseľov.