Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: MASOVÁ VRAŽDA V ŠKOLE NA KRYME: Identifikovali páchateľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skoršie správy hovorili o tom, že pri útoku zahynulo 18 ľudí, avšak nie je jasné, či táto bilancia zahŕňa i útočníka.

Kerč 17. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin prisľúbil, že motívy a príčiny streľby na strednej škole v krymskom meste Kerč sa "dôkladne vyšetria". "Verejnosť bude informovaná o výsledkoch práce bezpečnostných orgánov a špeciálnych služieb," vyhlásil Putin, ktorého cituje tlačová agentúra TASS.

"Momentálne je známych 17 mŕtvych a prvotná obhliadka tiel naznačuje, že u všetkých osôb došlo k smrti v dôsledku strelných poranení," uviedol vo vyhlásení Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom). Skoršie správy hovorili o tom, že pri útoku zahynulo 18 ľudí, avšak nie je jasné, či táto bilancia zahŕňa i útočníka.

Podľa zdravotníckych zdrojov zranenia utrpelo ďalších 47 osôb, pričom šesť z nich sa nachádza v kritickom stave.




Incident sa odohral v popoludňajších hodinách na Kerčskej strednej odbornej škole polytechnickej (KPK), keď 18-ročný Vladislav Rosľakov, ktorý bol tamojším poslucháčom v poslednom ročníku, spustil v priestoroch budovy paľbu a následne spáchal samovraždu. Streľbe predchádzal i výbuch, ktorý nastal v školskej jedálni.

Ruské bezpečnostné úrady útok preklasifikovali z teroristického činu na masovú vraždu po tom, ako sa zistilo, že všetci zabití podľahli strelným zraneniam. Totožnosť útočníka, ktorý konal sám, určili vyšetrovatelia na základe záznamov bezpečnostných kamier rozmiestnených na chodbách školy. Krymské úrady po incidente vyhlásili trojdňový smútok.

>

Putin vyjadril rodinám a priateľom obetí hlbokú sústrasť a nariadil ministerstvu zdravotníctva, ministerstvu pre mimoriadne situácie, ako aj ďalším orgánom, aby podnikli príslušné kroky na pomoc obetiam. Hlava štátu taktiež nariadila bezpečnostným úradom vrátane tajnej služby FSB, aby začali vyšetrovanie príčin tejto tragédie.

Kerč je vstupnou bránou na nový 19-kilometrový most, ktorý od mája spája Krymský polostrov s ruskou pevninou. Rusko anektovalo Krym od Ukrajiny v roku 2014 a zaistenie bezpečnosti na Kryme je pre Moskvu prioritou.




Prehľad ozbrojených útokov na školách v Rusku



19. januára 2018 - Zranenia šiestich detí a jednej učiteľky si vyžiadal útok sekerou v škole v Buriatskej republike na ruskej Sibíri. Incident sa odohral v mestečku Sosnovyj Bor vzdialenom približne 20 kilometrov od centra mesta Ulan-Ude, metropoly Buriatskej republiky. Páchateľom útoku bol žiak deviatej triedy, ktorý krátko po 09.00 h miestneho času počas vyučovacej hodiny vnikol do jazykovej triedy, hodil tam zápalnú fľašu a následne začal útočiť na učiteľku i žiakov siedmej triedy. Vyzbrojený bol sekerou a nožom.

15. januára 2018 - Bitka s použitím nožov, ku ktorej došlo v strednej škole v ruskom meste Perm, si vyžiadala zranenia 15 ľudí. Rezné zranenia utrpela aj jedna učiteľka, ktorá sa spolu so žiakmi a ďalšími kolegami snažila bitkárov oddeliť a spacifikovať.

24. apríla 2017 - Pri výbuchu ručného granátu na strednej škole v juhoruskom Dagestane zahynul jeden študent a 11 ďalších utrpelo zranenia. K nešťastiu došlo v obci Agvali, granát priniesol do školy jeden zo študentov.

3. februára 2014 - Tínedžer, ktorý bol vzorným študentom, zastrelil v moskovskej škole učiteľa zemepisu, policajta a 20 svojich spolužiakov vzal za rukojemníkov. Páchateľa odzbrojili a zadržali približne hodinu po streľbe a jeho telefonáte s otcom - majiteľom oboch pušiek, s ktorými si na poludnie vynútil vstup do školy na severnom okraji Moskvy. Útočník zaklopal na dvere triedy 10. ročníka asi päť minút po začatí hodiny, vystrelil na učiteľa zemepisu, potom vyšiel na stupienok, rozložil si pušky a povedal, že má 100 nábojov a že prišiel zomrieť.

2. augusta 2011 - Výbuch podomácky vyrobenej bomby zranil päťročné dievčatko v materskej škole vo východoruskom meste Komsomoľsk na Amure. Bombu v škatuli previazanú mašľou niekto doniesol na verandu škôlky. Obsahovala výbušninu so silou rovnajúcou sa 7-10 gramom TNT, nevybuchla však celá. K explózii došlo zhruba o 7.30 h.

1. septembra 2004 - Pročečenskí ozbrojenci vtrhli do školy v juhoruskom Beslane, zajali 1128 osôb, z väčšej časti školákov, a tri dni ich držali ako rukojemníkov. Dráma sa skončila 3. septembra toho istého roku niekoľkohodinovou prestrelkou s ruskými bezpečnostnými silami, špeciálnymi jednotkami a výbuchmi náloží, ktoré v objekte rozmiestnili radikáli. Pri incidente a na jeho následky zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.