Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruský prezident Putin priletel do Budapešti s vyše hodinovým meškaním

Proti utorňajšej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina a proti východnému smerovaniu Maďarska protestovalo v Budapešti v pondelok 16. februára 2015 niekoľko tisíc Maďarov. Protestný pochod pod heslom "Putin: net! Európa: áno!" sa vydal symbolicky od budapeštianskej Východnej stanice (Keleti pályaudvar) k Západnej stanici (Nyugati pályaudvar). Foto: TASR/Ladislav Vallach

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval dnes na pracovnú návštevu Budapešti, kde sa stretne s premiérom Viktorom Orbánom aj prezidentom Jánosom Áderom.

Budapešť 17. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval dnes na pracovnú návštevu Budapešti, kde sa stretne s premiérom Viktorom Orbánom aj prezidentom Jánosom Áderom.

Vládny špeciál pristál na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta s vyše hodinovým meškaním.

Hlavu ruského štátu na jeho prvej návšteve Európy v roku 2015 sprevádza početná delegácia, v ktorej je aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šesť ďalších ministrov ruského kabinetu, ale aj predstavitelia hospodárskeho života, medzi nimi generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller.



Ruský prezident v úvode návštevy položí veniec na Námestí hrdinov a na Národnom cintoríne na Kerepesskej ceste na obnovenú parcelu sovietskych vojakov za účasti výhradne ruských novinárov. Parcelu s rozlohou 1,5 hektára, kde je pochovaných 7280 z celkového počtu približne 200.000 sovietskych vojakov padlých v Maďarsku, obnovovali dva roky z ruských finančných zdrojov.
Ruský prezident Vladimir Putin kladie veniec k pamätníku Padlých sovietskych vojakov z II. svetovej vojny na Národnom cintoríne v Budapešti 17. februára 2015. Ruská hlava štátu pricestovala do Budapešti na jednodňovú návštevu, počas ktorej bude rokovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a maďarským prezidentom Jánosom Áderom.
Foto: TASR/AP


Po kladení vencov bude Putin rokovať s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, s ktorým podpíše niekoľko dohôd. Na záver krátkej pracovnej návštevy prijme večer Putina maďarský prezident János Áder.