Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Analytik Tymčuk: Ruskí vojaci sa prezliekajú do ukrajinských uniforiem

Žena si utiera slzy v autubuse počas odchodu z ukrajinského mesta Debaľceve 3. februára 2015. Proruskí separatisti a ukrajinská armáda v januári obnovili vojenské akcie po mesiaci relatívneho pokoja. Hlavná ofenzíva smeruje na mesto Debaľceve, železničnú križovatku s 25.000 obyvateľmi, ktorá leží medzi povstaleckými mestami Doneck a Luhansk. Nedávne rozhovory, ktorých cieľom bolo ukončiť konflikt, sa skončili v piatok 30. januára neúspechom. Obe strany sa vzájomne obviňovali z marenia mierového procesu. Vo vojne už zahynulo viac ako 5100 ľudí. Foto: TASR

Tymčuk ďalej uviedol, že v okolí obcí Krymske a Trohizbenka v Luhanskej oblasti ozbrojenci začali preskupovať svoje sily.

Doneck 12. februára (TASR) - Ruskí vojaci operujúci na juhovýchode Ukrajiny sa prezliekajú do uniforiem ukrajinských vojakov, informovala dnes agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka.

Analytik uviedol, že v Doneckej oblasti "do blízkosti stanice Bajrak (okres Horlivka) nepriateľ premiestnil dva kusy raketového systému BM-21 Grad a kolónu nákladných vozidiel zakrytých plachtami. Kolónu sprevádzali ruskí vojaci, z ktorých polovica mala na sebe poľnú uniformu ozbrojených síl Ruskej federácie a polovica ukrajinské uniformy nového vzoru s nášivkami Ukrop.

Tymčuk ďalej uviedol, že v okolí obcí Krymske a Trohizbenka v Luhanskej oblasti ozbrojenci začali preskupovať svoje sily. Bol zaznamenaný aj pohyb malých taktických skupín pozdĺž línie frontu.



Separatisti tvrdia, že za necelý mesiac zahynulo 2300 vojakov

Vyše 2300 ukrajinských vojakov zahynulo na juhovýchode krajiny za uplynulých 25 dní, informoval v stredu zástupca veliteľa jednotiek samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin.

"Za ostatných 25 dní, ktoré uplynuli od obnovenia nepriateľských akcií, prišli ukrajinské ozbrojené sily o vrtuľník, 179 tankov, 149 obrnených transportérov a bojových vozidiel pechoty, 135 delostreleckých zbraní a vyše 2300 vojakov," konštatoval Basurin, ktorého citovala agentúra TASS.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko 7. februára na bezpečnostnej konferencii v Mníchove povedal, že v bojoch na východe Ukrajiny zahynulo 1200 vojakov a 5400 civilistov.

Trochu iné čísla prezentovala OSN, ktorá informovala o 5358 mŕtvych, pričom do tohto počtu zarátala aj padlých vojakov nahlásených ukrajinským ministerstvom obrany. Stále pritom ide o "konzervatívny odhad" a skutočný počet obetí je podľa OSN oveľa vyšší.

Nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung 8. februára napísal, že podľa odhadov nemeckých bezpečnostných zdrojov si konflikt na východe Ukrajiny vyžiadal životy až okolo 50.000 ukrajinských vojakov a civilistov.