Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Šialenec zabil 8 hostí v reštaurácii a potom spáchal samovraždu

Miestna obyvateľka zapaľuje sviečky pred reštauráciou Družba v moravskom meste Uherský Brod, kde strelec zabil osem hostí, 24. februára 2015. Útočník sa potom zastrelil sám. Jedna žena - servírka - je vo vážnom stave. Foto: TASR/AP
Policajné auto je pred reštauráciou Družba v moravskom meste Uherský Brod, kde strelec zabil osem hostí, 24. februára 2015. Útočník sa potom zastrelil sám. Jedna žena - servírka - je vo vážnom stave. Foto: TASR/AP

Strelec volal pred činom do televízie, sťažoval sa na šikanu.

Uherský Brod 24. februára (Teraz.sk/TASR) - Po dnešnej streľbe v reštaurácii Družba v moravskom meste Uherský Brod je osem zabitých obetí, útočník sa potom zastrelil sám.

O jednej z najtragickejších udalostí v dejinách Česka informovali české spravodajské portály Novinky.cz, iDNES.cz a Česká televízia (ČT) spolu so svojím webom.



Kto bol strelec?

Vrah, ktorý dnes popoludní zastrelil sedem mužov a jednu ženu v reštaurácii Družba v moravskom meste Uherský Brod, bol podľa dostupných informácií nezamestnaný a psychicky labilný. Vlastnil zbrojný preukaz a býval neďaleko reštaurácie, kde spáchal masovú vraždu. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

Šesťdesiatdvaročný muž sa na svoj čin zrejme dobre pripravil. Vlastnil zbrojný preukaz, vedel so zbraňami zaobchádzať a dve si vzal aj do reštaurácie, kde približne o 13.00 h zabíjal. Potom zbraň obrátil proti sebe a spáchal samovraždu.

To, že svoj čin plánoval, dokazuje aj telefonát do televízie Prima, kde reportérovi krátko pred svojím streleckým vyčíňaním povedal, že ľudia ho šikanujú, ubližujú mu a on si to s nimi vybaví sám. Dokonca žiadal, aby televízia poslala do Uherského Brodu štáb s kamerami.

Páchateľ všetky svoje obete strelil do hlavy, uviedla Česká televízia. Zabil ich krátko po tom, ako vošiel do reštaurácie. Portál denníka Blesk napísal, že muž sa po streľbe rozprával s policajným vyjednávačom a klamal mu, že všetci vo vnútri sú nažive. Špeciálna policajná jednotka preto dnu prenikla až po dvoch hodinách.

Muž býval približne kilometer od miesta zločinu s manželkou. Susedia charakterizujú jeho aj manželku ako nervovo labilných ľudí.

Podľa susedov manželka užíva lieky, ale často si ich zabudne vziať a pije pivo. "Potom reve na ulici a pľuje na ľudí, ktorých aj udáva," povedal českému denníku Právo jeden z miestnych obyvateľov.

Páchateľ bol asi desať rokov nezamestnaný, v minulosti pracoval ako elektrikár. Snažil sa starať o manželku. Strelec mal k zbraniam vzťah celý život, jeho otec totiž zrejme pracoval v zbrojovke.

Jeden zo susedov opísal muža ako zvláštneho človeka, ktorý sa "často správal ako psychopat". Ľudia sa manželom podľa susedových slov vyhýbali oblúkom.

Podľa reportéra Práva je útočníkov dom obohnaný páskami a stojí pred ním policajné auto.

Manželka zatiaľ nevie, čo sa stalo. Odmieta policajtov vpustiť dnu a čaká na manžela, napísal portál Novinky.cz.
Podľa starostu mesta Patrika Kunčara vtrhol strelec, miestny občan, do reštaurácie okolo 13.00 h, bol ozbrojený dvoma strelnými zbraňami a spustil okolo seba bezhlavú paľbu. Padlo až okolo 25 výstrelov. Vo vnútri sa nachádzalo asi 20 ľudí.

Okolo 14.30 h vtrhla do podniku zásahová jednotka a ozvali sa výbuchy. Jednotka reagovala na správy o útoku muža.

Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) Romana Kafku je zo streľby podozrivý 62-ročný muž, ktorý nemá kriminálnu minulosť.

V reštaurácii Družba zabil osem ľudí, z toho sedem mužov a jednu ženu. Muž potom spáchal samovraždu. Motív jeho útoku sa vyšetruje, išlo o kombináciu osobných dôvodov.

Volal do televízie

Televízia Prima popoludní uviedla, že strelec pred činom volal na linku Krimi správ, určenú pre divákov tejto spravodajskej relácie. V telefonáte sa sťažoval na šikanovanie, ktoré údajne úrady neriešia.

Povedal tiež, že má pištoľ, rukojemníkov a zariadi sa "po svojom". Redaktor Pavel Lebduška, ktorý sa s volajúcim rozprával, predtým pracoval na polícii. Práve táto skúsenosť ho doviedla k záveru, že nejde len o plané vyhrážky, a informoval o tom policajtov.

Telefonujúci muž mal podľa novinára tichší hlas, zhlboka dýchal a robil veľké pauzy. Žiadal, aby televízia poslal do Uherského Brodu štáb. Povedal, že mu ubližuje množstvo ľudí, je šikanovaný a žiadny úrad mu nechce pomôcť, preto nemá iné riešenie.

Spáchal samovraždu

Muž býval v Uherskom Brode a bol psychicky labilný. Mesto so 17.000 obyvateľmi sa nachádza neďaleko hranice so Slovenskom.

Podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca bol muž držiteľom zbrojného pasu. Polícia teraz preveruje, či osem ľudí zabil legálne držanou zbraňou.

Vážne zranená servírka

Minister Chovanec v živom televíznom vysielaní z miesta činu vyhlásil, že streľba nebola "teroristickým činom".
Vážne zranenia utrpela jedna žena - servírka.

Ide o dve strelné poranenia, hrudníka a pľúc. Ako jediná bola prevezená na ARO do nemocnice v Uherskom Hradišti, kde ju už operovali. Jej stav je vážny, ale stabilizovaný, informoval spravodajský portál Českej televízie (ČT).

Najnovšia informácia z 25. februára hovorí, že sa hospitalizovaná žena prebrala z umelého spánku. Informovala o tom ČT 24. Podľa hovorkyne uherskobrodskej nemocnice Dany Lipovskej sa stav ženy zlepšuje, naďalej je však vážny. Dĺžku liečby odhadla na "týždne".

Zásah polície v reštaurácie trval asi dve hodiny. Do budovy, kde sídli reštaurácia, vtrhla zásahová jednotka a tiež desiatky záchranárov.

Podľa starostu Kunčara mal páchateľ pri sebe dve strelné zbrane. Na mieste sa našli náboje z brokovnice, uviedol portál Novinky.cz.



Český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý je práve na návšteve Južnej Kórey, vydal vyhlásenie, že je útokom šokovaný.

Ministra Chovanca požiadal, aby osobne dohliadol na vyšetrovanie. Prezident Miloš Zeman prostredníctvom svojho hovorcu vyjadril rodinám a blízkym obetí hlbokú sústrasť.

Video: Muž zastrelil v reštaurácii v Uherskom Brode osem ľudí a seba


Miestna obyvateľka zapaľuje sviečky pred reštauráciou Družba v moravskom meste Uherský Brod, kde strelec zabil osem hostí, 24. februára 2015. Útočník sa potom zastrelil sám. Jedna žena - servírka - je vo vážnom stave.
Foto: TASR/AP


Policajná hliadka zabránila, aby sa strelec z reštaurácie pohyboval po meste


Polícia v moravskom meste Uherský Brod sa dnes večer snažila dostať do bytu 62-ročného muža, ktorý v čase obeda zabil osem ľudí a seba v reštaurácii Družba. V byte sa pravdepodobne zabarikádovala útočníkova manželka. Podľa susedov môže byť duševne chorá, tak ako bol zrejme aj jej muž. Informoval o tom spravodajský portál Českej televízie (ČT).

Portál Novinky.cz uviedol, že strelcom bol Zdeněk K. Páchateľ sa nikdy v minulosti neliečil na žiadne psychické ochorenie.

Susedia uviedli, že s manželmi bolo ťažké spolužitie, a preto proti nim spisovali petíciu. Chceli ju odovzdať úradom, aby zakročili. Žena sa však susedom vyhrážala, že ich zabije, preto petíciu nakoniec neodovzdali.

Polícia už identifikovala všetky obete strelca, sedem mužov a jednu ženu, a smutnú správu oznámila príbuzným. Všetky obete pochádzali zo Zlínskeho kraja, kde leží aj malé mesto Uherský Brod, len 30 kilometrov od Slovenska.

Susedia uviedli, že žena v byte často kričala. Jej manžela na verejnosti dlho nikto nevidel. Streľba v Uherskom Brode sa zaradila medzi najhoršie tragédie v dejinách Česka. V stredu sa o 10.00 h bude pred reštauráciou Družba konať pietny akt.



Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) Romana Kafku je zo streľby podozrivý miestny občan, ktorý nemá kriminálnu minulosť. Motív jeho činu sa vyšetruje, išlo o kombináciu osobných dôvodov. "Do určitej miery zostáva záhadou, prečo si vybral akurát tento podnik a vraždil tu ľudí, ktorí nemali s jeho osobnými problémami nič spoločné," dodal Kafka.

Dramatickú situáciu ukončila až špeciálna zásahová jednotka, ktorá vnikla do reštaurácie krátko pred 14.30 h a ozvali sa odtiaľ ohlušujúce detonácie a streľba.

Televízia Prima uviedla, že strelec pred činom volal na linku Krimi správ, určenú pre divákov. Podľa redaktora Pavla Lebdušku telefonoval muž o 12.56 h a vyzval, aby štáb prišiel do Uherského Brodu. Muž najprv nechcel rozprávať o dôvode, ale nakoniec povedal, že má veľké problémy s množstvom ľudí, mnohí mu ubližujú a už nemá iné riešenie, pretože úrady mu nepomôžu. Telefonujúci redaktorovi dodal, že má pištoľ, rukojemníkov a "zariadi sa po svojom". Televízia sa potom skontaktovala s políciou, ktorá vyslala na miesto dve hliadky, aby preverili situáciu.

Podľa českého ministra obrany Milana Chovanca (ČSSD) však z informácií získaných na mieste vyplýva, že muž telefonoval do televízie Prima až vo chvíli, keď už svoj čin dokončil. Priebeh drámy sa však ešte vyšetruje.

Chovanec povedal, že policajná hliadka, ktorá prišla na miesto, bola tiež pod paľbou. Podľa ministra konala veľmi profesionálne. Uzavrela priestor a znemožnila páchateľovi, aby sa s dvoma nabitými pištoľami pohyboval po meste. "Nemyslím si, že sa útoku dalo zabrániť," dodal minister vnútra, ktorého citoval spravodajský portál ČT.

Za obete už večer odslúžili bohoslužby v Prahe aj v Uhorskom Brode.