Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hold obetiam teroru vzdalo v Kodani okolo 40.000 ľudí

Stovky ľudí so zapálenými sviečkami a pochodňami na smútočnom zhromaždení na počesť dvom obetiam víkendového teroristického útoku 22-ročného muža pred kultúrnym strediskom, kde sa odohral prvý útok v dánskej Kodani 16. februára 2015. Foto: TASR/AP/Michael Probst

Stalo sa tak na pietnom zhromaždení pred dejiskom prvého sobotňajšieho teroristického útoku.

Kodaň 16. februára (TASR) - Okolo 40.000 ľudí vzdalo dnes večer v Kodani hold dvom obetiam víkendových teroristických útokov.

Stalo sa tak na pietnom zhromaždení pred dejiskom prvého sobotňajšieho teroristického útoku - kultúrnym centrom s kaviarňou Krudttönden, kde sa v čase streľby konalo podujatie na podporu slobody prejavu nazvané Umenie, bohorúhačstvo a sloboda prejavu.

Informovala o tom agentúra DPA.



Popri dánskej premiérke Helle Thorningovej-Schmidtovej a starostke Paríža Anne Hidalgovej sa na akcii zúčastnili aj švédsky premiér Stefan Löfven, Patrick Pelloux - redaktor francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ako aj dánsky korunný princ Frederik.

"Trváme na našej slobode. Budeme na seba dávať pozor," vyhlásila pri tejto príležitosti Thorningová-Schmidtová a vyzvala Dánov, aby sa vrátili ku každodennému životu.

Predseda židovskej komunity v Dánsku Dan Rosenberg Asmussen apeloval na moslimov i židov, aby držali spolu. Zdôraznil, že výzvou, ktorej by mali čeliť spoločne, zostáva extrémizmus.

Obe obete kodanských útokov v kaviarni a pri synagóge si dnes v celom Dánsku pripomenuli účastníci početných spomienkových akcií.

Stovky ľudí so zapálenými sviečkami a pochodňami na smútočnom zhromaždení na počesť dvom obetiam víkendového teroristického útoku 22-ročného muža pred kultúrnym strediskom, kde sa odohral prvý útok v dánskej Kodani 16. februára 2015.
Foto: TASR/AP/Michael Probst


Políciou zneškodnený útočník, 22-ročný Dán palestínskeho pôvodu, začal najskôr strieľať v sobotu popoludní v kultúrnom centre Krudttönden, kde sa konal seminár o slobode prejavu. Druhý útok podnikol v nedeľu krátko po polnoci pri kodanskej synagóge, kde zabil židovského člena jej ochranky. O niekoľko hodín neskôr páchateľa zlikvidovala skupina príslušníkov špeciálneho policajného útvaru.

Dánska polícia zadržala v nedeľu dvoch mužov podozrivých z napomáhania pri vraždách, pokusoch o vraždy a násilia. Na oboch možných komplicov útočníka, ktorí však podozrenia odmietajú, dnes dánska justícia uvalila desaťdňovú vyšetrovaciu väzbu.

Organizátor podujatia, kontroverzný švédsky karikaturista Lars Vilks (68), bol sám sa za kreslenie karikatúr proroka Mohameda stal v minulosti terčom útokov islamských extrémistov a musí ho strážiť ochranka.
Foto: TASR


Švédsky karikaturista Lars Vilks, ktorý má na konte aj karikatúry proroka Mohameda a v sobotu bol účastníkom podujatia v kultúrnom centre, sa dnes z bezpečnostných dôvodov dočasne presunul z bydliska vo švédskom Höganäse na utajené miesto. Práve on sa podľa odborníkov mal stať terčom ozbrojenca, ktorý v Kodani pripravil o život dve osoby.