Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

ÚTOK NA HRÁČOV BORUSSIE: Podozrivým je islamista z Iraku

Na snímke poškodený autobus futbalistov Dortmundu po útoku v utorok 11. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Druh použitej trhaviny s kovovými komponentmi a účinnosťou cez sto metrov pri troch explóziách poukazuje na teroristické pozadie, no presný motív je stále nejasný.

Dortmund 12. apríla (TASR/TABLET.TV) - Zadržaný podozrivý v súvislosti s bombovým útokom na autobus futbalistov Borussie Dortmund je 25-ročný Iračan z mesta Wuppertal v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Informáciu priniesli internetové vydania periodík Express, Kölner Stadt-Anzeiger, Bild, ako aj tlačová agentúra DPA.

Podobne ako druhý podozrivý, ktorým je 28-ročný Nemec z Fröndenbergu v okrese Unna v rovnakej spolkovej krajine, je zadržaný Iračan považovaný za osobu blízku Islamskému štátu (IS). Podľa informácií internetového vydania denníka Bild sa najmenej jedna z dvojice podozrivých osôb krátko pred útokom zdržiavala neďaleko miesta činu.

Bartra utrpel zlomeninu zápästia a zranenia na ruke a už sa podrobil operácii. "Dopadla úspešne," referoval prezident Borussie Dortmund Reinhard Rauball. Zatiaľ nie je jasné, či sa obranca zotaví zo zranení ešte v prebiehajúcej sezóne.

Policajtné autá sú zaparkované pred tréningovým centrom Borussie Dortmund v Dortmunde 12. apríla 2017.
Foto: TASR/AP


Hrači Borussie pred večerným duelom s AS Monaco (18.45 h) absolvovali ľahký tréning. "Bol som v kabíne a hráčom som povedal nech ukážu svetu, že terorizmu neustúpime. Dnes nehráme iba za seba. Hráme za všetkých a nezáleží na tom, či ste z Borussie, Bayernu, či Schalke. Chceme ukázať, že teror a nenávisť nikdy nebudú mať vplyv na naše kroky. A hráme aj pre Marca Bartru, ktorý chce vidieť víťazstvo svojho tímu," povedal výkonný riaditeľ klubu Hans-Joachim Watzke.

Dortmundská polícia výrazne posilnila prítomnosť v uliciach mesta a pred zápasom budú mimoriadne dôsledne kontrolovať všetky osoby smerujúce na vypredaný štadión. Aj preto požiadali fanúšikov, aby sa na cestu vydali s časovou rezervou a nebrali si so sebou batohy ani väčšie tašky.

Vyšetrovatelia majú dvoch podozrivých



Nemeckí vyšetrovatelia vychádzajú v prípade útoku na autobus futbalového klubu Borussia Dortmund z predpokladu, že išlo o teroristický útok. V súvislosti s utorkovými výbuchmi zadržali jedného z dvoch islamistov, ktorých považujú za podozrivých, po druhom pátrajú, oznámila dnes Spolková prokuratúra.

Tri nálože, ktorých terčom bol okoloidúci autobus, boli naplnené kovovými nitmi a mali dosah 100 metrov. Jeden sa zapichol do opierky hlavy na jednom zo sedadiel a mohol niekoho zabiť, ak by na ňom sedel. Je tak "šťastím", že sa nestalo nič horšie, uviedla hovorkyňa prokuratúry Frauke Köhlerová. Útok si vyžiadal dvoch zranených. Vyšetrovatelia sa stále snažia objasniť, ako boli nálože odpálené.



Hovorkyňa spresnila, že na mieste útoku našli spolu tri listy s priznaním sa k zodpovednosti. Všetky mali rovnaký text v nemčine, ktorý môže poukazovať na islamský extrémizmus. Žiadajú totiž stiahnutie nemeckých prieskumných lietadiel podporujúcich operácie proti džihádistom zo skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii a uzavretie americkej leteckej základne Ramstein v Nemecku. Hodnovernosť listu stále vyhodnocujú, uviedla hovorkyňa.

Podľa nemeckých médií obsahuje list vyhrážku, že v dôsledku účasti Nemecka na zabíjaní moslimov v kalifáte vyhlásenom IS sú "teraz všetci pohanskí herci, speváci, športovci a iné osobnosti v Nemecku a ďalších križiackych krajinách na zozname smrti Islamského štátu".



Na druhej strane existujú "vážne pochybnosti" o ďalšom prihlásení sa k zodpovednosti, ktoré na internete zverejnili zrejme ľavicoví extrémisti, dodala Köhlerová.

Minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Ralf Jäger krátko pred vyjadrením prokuratúry hovoril o možnosti, že odkaz nájdený na mieste útoku by mohol byť "pokusom umiestniť falošnú stopu".

"Vyšetrujeme všetkými smermi," zdôraznil Jäger. "Mohol by to byť ľavicový alebo pravicový extrémizmus. Mohla by to byť násilná fanúšikovská scéna, mohol by to byť islamský extrémizmus."

Po útoku na autobus Borussie zadržali podozrivého



Vyšetrovatelia utorňajšieho ataku na autobus nemeckého futbalového klubu Borussia Dortmund sa zamerali na dvoch podozrivých z islamistického spektra. Vykonali u nich domovú prehliadku a jedného predbežne zadržali. Čaká sa, či úrady vydajú aj zatykač.

Druh použitej trhaviny s kovovými komponentmi a účinnosťou cez sto metrov pri troch explóziách poukazuje na teroristické pozadie, no presný motív je stále nejasný. Obidva nájdené listy naďalej skúmajú, na internete sa medzitým objavilo tretie prihlásenie sa k zodpovednosti s ľavicovým kontextom, panujú však pochybnosti o jeho pravosti.

"Prosíme o trpezlivosť. Jeden list má islamistické pozadie, okrem iného požaduje stiahnutie lietadiel Panavia Tornado zo Sýrie a zatvorenie leteckej základne Ramstein. Zatiaľ nemôžeme podať ďalšie podrobnosti," povedala na stredajšej popoludňajšej tlačovej konferencii hovorkyňa Najvyššieho štátneho zastupiteľstva Frauke Köhlerová. Zastupiteľstvo, ktoré vyšetruje iba závažné zločiny, prevzalo vyšetrovanie na druhý deň po útoku.

Tréner Borussie Dortmund Thomas Tuchel a hráči stoja po tom, čo krátko pred štvrťfinálovým stretnutím Ligy majstrov vo futbale Borussia Dortmund-AS Monaco vybuchli dnes večer v Dortmunde neďaleko tímového autobusu hostiteľského tímu tri nálože.
Foto: TASR/AP


Vyšetrujú islamistické i ultraľavicové pozadie



Najvyššie štátne zastupiteľstvo v Karlsruhe prevzalo záštitu nad vyšetrovaním troch explózií, ktoré zasiahli v utorok večer autobus nemeckého futbalového klubu Borussia Dortmund. Poverenie dostal Spolkový kriminálny úrad (BKA).

Momentálne sa pracuje najmä s dvoma verziami, keďže sa v blízkosti miesta výbuchov našli dva listy prihlasujúce sa k zodpovednosti. Prvý poukazuje na islamistické pozadie, neobsahuje však symboly tzv. Islamského štátu. Je v nemčine, bez podpisu, odkazuje na minuloročný útok na berlínske vianočné trhy a nasadenie bojových lietadiel nemeckej armády Panavia Tornado v Sýrii. Druhý list pochádza z antifašistickej scény a kritizuje Borussiu za nedostatočný prístup v potláčaní prejavov fašizmu.

Skúma sa pravosť oboch listov, môže ísť aj o snahu zaviesť vyšetrovateľov na falošnú stopu. Vylúčené nie sú ani ďalšie možnosti vrátane radikálnych fanúšikov. Najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré sa zaoberá iba závažnými zločinmi, posudzuje prípad ako pokus o zabitie a na 14.00 h zvolalo tlačovú konferenciu, kde bude informovať o posune vo vyšetrovaní. Informovala o tom agentúra DPA.

V utorok neskoro večer sa však na internete podľa informácií DPA rozšíril list v mene antifašistickej skupiny, podľa ktorého bol autobus Borussie Dortmund (BVB) cieľom útoku podomácky vyrobenými náložami ako "symbol politiky BVB", keďže sa tento klub dostatočne nezasadzuje proti rasistom, nacistom a pravicovým populistom. Vyhlásenie zdôrazňuje, že hráči neboli v žiadnom prípade terčom "tohto symbolického činu".



Bezpečnostné zdroje podľa DPA dosiaľ uvádzajú, že islamistické pozadie útoku nie je jasné. Je potrebné ďalšie vyšetrovanie, pričom list nájdený na mieste činu neobsahuje symboly teroristickej skupiny Islamský štát (IS). Mohlo by ísť napríklad o čin násilníckych futbalových fanúšikov, vydieračov, iných zločincov alebo ľudí z pravicovo extrémistickej scény.

Blízko hotela hráčov sa našiel ďalší podozrivý predmet



Cieľom útoku troma výbušninami v utorok večer bol nemecký futbalový tím Borussia Dortmund, smerujúci v autobuse z hotela na zápas s Monakom. Ešte nie je jasné konkrétne pozadie útoku, ktorý otriasol autobusom s hráčmi futbalového tímu a zranil stopéra Marca Bartru. Na tlačovej konferencii poskytol tieto informácie policajný šéf nemeckého mesta Dortmund Gregor Lange.

Policajný šéf v utorok neskoro večer uviedol novinárom, že polícia v prvom štádiu vyšetrovania dospela k záveru, že terčom explózií bol práve futbalový tím Borussia Dortmund. Lange dodal, že pri vyšetrovaní nevylučujú žiadnu verziu udalosti.




Dnes skoro ráno vo vyhlásení nemecké úrady v Dortmunde uviedli, že blízko hotela hráčov sa našiel ďalší podozrivý predmet, ktorý vyzeral ako výbušné zariadenie, ale nebol schopný explózie.

Podľa policajného šéfa autobus s hráčmi, ktorý smeroval z hotela na zápas s Monakom, bol zasiahnutý "silnými výbušnými zariadeniami" a tie "boli zrejme ukryté v živom plote neďaleko parkoviska".

Prokurátorka Sandra Lückeová na spoločnej tlačovej konferencii oznámila, že pri hoteli, z ktorého futbalový tím odchádzal, keď nastali výbuchy, sa našiel list a v ňom sa nachádzalo "prihlásenie k zodpovednosti za čin". Prokurátorka uviedla, že pravosť listu "intenzívne skúmajú".

Prokurátorka dodala, že štátne orgány v tomto štádiu prebiehajúceho vyšetrovania neposkytnú podrobnosti o liste.

Lange povedal, že predstavitelia úradov robia všetko pre to, aby "zaručili bezpečnosť a tak to bude aj zajtra".



"O 19.15 h nastali tri explózie v blízkosti hotela, odkiaľ tím BVB odchádzal na štadión," povedal policajný šéf nemeckého mesta Gregor Lange na spoločnej tlačovej konferencii s prokurátorkou Sandrou Lückeovou. Dvojica však nepodala bližšie informácia, čiastočne z taktických dôvodov vyšetrovania. Bezpečnostní predstavitelia povedali pre tlačovú agentúru DPA, že zatiaľ nie sú žiadne náznaky súvisu s terorizmom.

Polícia informovala, že fanúšikovia na štadióne neboli vôbec ohrození. Po oznámení náhradného termínu zápasu s Monakom diváci pokojne opustili štadión.

Zápas s AS Monaco sa odohrá v náhradnom termíne dnes o 18.45 h. Hosťujúci futbalisti absolvovali večer v Signal Iduna Parku tréning pod umelým osvetlením, o pol desiatej večer už boli tribúny prázdne. Domáci zrušili stredajší otvorený tréning, ako aj prehliadky stánku. Priaznivci Dortmundu poskytli fanúšikom Monaka prostredníctvom internetu nocľah. "Štadión a jeho okolie zostávajú ústredným bodom policajného záujmu. Na duel chystáme početnú policajnú prítomnosť a urobíme všetko, čo bude v ľudských silách, aby sme zaistili bezpečný priebeh," dodal Lange.

Pri útoku na autobus utrpel zranenia futbalový hráč aj policajt



Španielsky obranca Borussie Marc Bartra utrpel pri výbuchoch zranenia ramena a ruky a previezli ho do nemocnice, kde podstúpil operáciu zlomenej vretennej kosti a z ruky mu odstránili črepiny skla z okna autobusu. "Všetci sme v šoku a myslíme na Marca. Želáme mu rýchle zotavenie. Väčšina chce stredajší súboj odohrať práve zaňho," citovala oficiálna klubová stránka kapitána Marcela Schmelzera.




Zranenia utrpel aj policajt na motocykli. Uvedený policajt sa viezol na motorke pred autobusom a sprevádzal ho na štadión, kde sa mal konať futbalový zápas s Monakom, uviedla dortmundská polícia. Policajnému príslušníkovi spôsobili zranenie tri explózie a utrpel aj šok. V súčasnosti nie je schopný vykonávať pracovné povinnosti, dodala polícia vo vyhlásení.

Dortmund dostal podporné odkazy, polícia vyzdvihla správanie fanúšikov



Všetko odštartovali fanúšikovia hosťujúceho AS Monako, ktorí pricestovali na úvodné stretnutie štvrťfinále Ligy majstrov 2016/2017. Na štadióne Signal Iduna Park skandovali názov domáceho klubu, priaznivci Dortmundu sa im zase odvďačili poskytnutím nocľahu, keďže zápas preložili na stredu.

Na snímke nemeckí policajti a fanúšikovia stoja pred futbalovým štadiónom Signal Iduna Park v Dortmunde v utorok 11. apríla 2017.
Foto: TASR/AP


Príkladné správanie ľudí v Signal Iduna Parku vyzdvihla aj polícia, ktorej pokoj značne uľahčil prácu. "Nesmierne nám to pomohlo. Som presvedčená, že môžeme byť hrdí na našu utorňajšiu reakciu," vyhlásil v stredu ráno na ZDF hovorkyňa dortmundskej polície Nina Vogtová a dodala, že sú v kontakte s oboma mužstvami aj všetkými bezpečnostnými zložkami.

Obyvatelia nemeckého mesta okrem vzorného prístupu občerstvili policajtov na mieste výbuchov. "Občania podali našim príslušníkom kávu. Patrí im veľká vďaka," prezradila polícia a ukázala fotografiu s dvoma termoskami, mliekom a cukrom.

Reakcie na útok zo sveta športu:



Výkonný riaditeľ klubu Borussia Dortmund Hans-Joachim Watzke: "Celé mužstvo je, pochopiteľne, v šoku. Takisto tréner Thomas Tuchel, jedna z explózií bola na jeho strane. Treba sa vynasnažiť nejakým spôsobom to prekonať, v stredu musíme nastúpiť, ale nebude to jednoduché. Takéto obrázky nedostane z hlavy. Snáď dokážeme v stredu súperiť."

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin vyjadril v utorok šok nad výbuchmi, ktoré poškodili autobus futbalového tímu a zranili hráča. Čeferin vyhlásil, že Borussia Dortmund a futbalový tím AS Monako urobili správne, keď po utorkovom večernom incidente pri hoteli tímu Borussia odložili plánovaný zápas Ligy majstrov na stredu, lebo tak dali prednosť bezpečnosti fanúšikov a hráčov. Prezident UEFA dodal, že bol "hlboko znepokojený", keď sa dopočul o výbuchoch. Vyjadril vďaku klubom, miestnym predstaviteľom a podporovateľov za spoluprácu.

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino označil udalosti za "znepokojujúce". Infantino povedal: "FIFA odsudzuje incidenty v Dortmunde. Všetci čakáme na ďalšie podrobnosti o incidente."

Na internete vyjadrili pocit spolupatričnosti s Borussiou a jej zraneným hráčom Marcom Bartrom viaceré nemecké kluby. "Myslíme na vás," odkázal VfB Stuttgart. "V takomto momente sa zastavíte. Schalke 04 želá Marcovi Bartrovi skoré uzdravenie a všetkým fanúšikom šťastnú cestu," napísali v Gelsenkirchene. "Všetko dobré, Marc Bartra a celá Borussia Dortmund," uviedol úradujúci šampión a líder bundesligovej tabuľky Bayern Mníchov. Pridali sa ďalší, TSG 1899 Hoffenheim, VfL Wolfsburg, Hannover 96, FC St. Pauli či 1. FC Norimberg.

Spoza hraníc sa ozval anglický FC Liverpool, ktorého tréner je bývalý kouč Borussie Jürgen Klopp: "Tento večer myslíme na všetkých našich priateľov v BVB. YNWA."

Za globálne športové hnutie sa vyslovil prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. "Všetci športoví fanúšikovia sa spojili za BVB," uviedol Bach. "Ďakujeme za vašu podporu na štadióne i mimo neho a za milé odkazy z celého sveta," zaznelo z Dortmundu.