Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Po útoku v Berlíne: Terorista Amri bol pred sídlom moslimského spolku

Na snímke Tunisan Anis Amri, ktorého hľadá nemecká polícia v súvislosti s útokom na vianočných trhoch v Berlíne. Foto: TASR/AP

Podozrivého Tunisana tam zachytili kamery aj niekoľko dní pred útokom, a to 14. a 15. decembra. V spolku sa navyše zhromažďovali aj peniaze pre džihádistov. Miestneho imám je vo vyšetrovacej väzbe.

Berlín 23. decembra (TASR) - Tunisana podozrivého z útoku kamiónom v Berlíne zachytili kamery v utorok skoro ráno, necelých osem hodín po útoku, pred sídlom moslimského spolku v berlínskej štvrti Moabit. Práve tento spolok bol dnes dejiskom zásahu príslušníkov policajnej jednotky špeciálneho určenia.

Inkriminované zábery z miesta, ktoré slúži na stretávanie stúpencov salafizmu, zverejnila včera večer regionálna verejnoprávna televízia RBB.

Podozrivého Tunisana Anisa Amriho (24) tam zachytili kamery aj niekoľko dní pred útokom, a to 14. a 15. decembra.

Berlínska polícia nechcela informácie RBB komentovať a odkázala na Spolkovú prokuratúru so sídlom v Karlsruhe, ktorá je poverená vyšetrovaním kauzy.



Moabitský spolok Fussilet 33, ktorý Úrad pre ochranu ústavy v Berline registruje ako miesto stretávania islamistov, poslúžil podľa tejto inštitúcie na radikalizáciu zväčša Turkov a ľudí pochádzajúcich z Kaukazu. V niektorých prípadoch prispel aj k ich zapojeniu do bojov v službách tzv. Islamského štátu (IS).

V spolku sa navyše zhromažďovali aj finančné prostriedky pre džihádistov. Na miestneho imáma dočasne uvalili vyšetrovaciu väzbu.

Polícia musela počas razie v sídle spolku vyhodiť do vzduchu vchodové dvere a použila aj omračujúce granáty.

Pátranie v hlavnom meste, ani ďalších lokalitách Nemecka, či za jeho hranicami však zatiaľ neprinieslo očakávaný výsledok, a to ani napriek viacerým policajným akciám v okruhu Amriho kontaktných osôb či zastaveniu a prehľadaniu súpravy podzemnej železnice na stanici Mehringdamm, kontroly diaľkových autobusov, trajektu v Dánsku a podobne.

V nemocniciach leží ešte 12 ťažko zranených, ľahko zranených je viac


Po teroristickom útoku kamiónom v Berlíne zostáva v starostlivosti personálu tamojších nemocníc 12 ťažko zranených pacientov. Viacerí z nich sú stále v kritickom stave.

Vzhľadom na fakt, že v priebehu uplynulých dní sa zvýšil počet ľahko zranených osôb pri útoku, sa dnes celkový počet zranených oficiálne zvýšil na najmenej 56.



Pri útoku, z ktorého je podozrivý 24-ročný, medzinárodne hľadaný Tunisan Anis Amri, prišlo o život 12 ľudí.

Muž blízky islamistom si po štyroch rokoch za mrežami v Taliansku a tamojšom odmietnutí žiadosti o azyl podal rovnakú žiadosť aj v Nemecku, kde niektoré úrady evidentne nevedeli o jeho kriminálnej minulosti. V Nemecku Amri takisto neuspel so žiadosťou o azyl a bol dokonca niekoľko mesiacov monitorovaný ako nebezpečný extrémista pre podozrenie z úsilia spáchať teroristický čin. Napokon sa však ocitol na slobode s dočasným povolením na pobyt, pričom aj jeho monitoring v septembri pozastavili pre nedostatok dôkazov o jeho kriminálnych aktivitách.

Amri sa počas pobytu v Nemecku od minulého roka pohyboval na značnom území spolkovej republiky a údajne používal viacero, vraj až osem identít.