Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trump po sankciách voči Rusku: Je čas, aby sa naša krajina pohla ďalej

Donald Trump. Foto: TASR/AP

V záujme krajiny a jej skvelých občanov sa však na budúci týždeň stretnem s lídrami spravodajských služieb ohľadom nových informácií týkajúcich sa tohto prípadu, vyhlásil republikán.

Washington 30. decembra (TASR) - Novozvolený americký prezident Donald Trump vyzval v noci nadnes, aby sa USA "pohli ďalej" po tom, ako Biely dom uvalil na Rusko nové sankčné opatrenia v súvislosti s údajným zasahovaním do novembrových prezidentských volieb pomocou kybernetických útokov na vládne weby a e-maily.

"Je čas, aby sa naša krajina pohla ďalej - k významnejším a lepším veciam. V záujme krajiny a jej skvelých občanov sa však na budúci týždeň stretnem s lídrami spravodajských služieb ohľadom nových informácií týkajúcich sa tohto prípadu," vyhlásil Trump, ktorého cituje rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Trump takto po prvý raz naznačil, že berie obvinenia z ruského zasahovania, ktoré predostreli americké tajné služby, vážnejšie než počas svojej predvolebnej kampane, keď ich odmietal. Podľa RFE/RL tak reaguje na tlak republikánskych lídrov, ktorí sa dovolávajú tvrdšieho postoja Washingtonu voči Moskve v budúcnosti.



Prezident USA Barack Obama vo štvrtok nariadil opatrenia, na základe ktorých bolo z krajiny vyhostených 35 ruských diplomatov a voči Rusku uvalené nové, bezprostredne nespresnené sankcie. Biely dom obviňuje ruské tajné služby z ilegálneho získania e-mailov členov Demokratickej strany, čo malo ovplyvniť voľby v prospech Trumpa.

Moskva ústami kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova vyjadrila poľutovanie nad dnešným uvalením daných reštriktívnych opatrení Obamovou administratívou, pričom zvažuje i odvetné kroky. Peskov zároveň označil zahraničnú politiku šéfa Bieleho domu za "nepredvídateľnú" a "agresívnu".

"Takéto kroky americkej vlády, ktorá bude v úrade už iba tri týždne, majú za cieľ dve veci: uštedriť ďalšiu ranu rusko-americkým vzťahom, ktoré sú už aj tak dosť chabé, a podkopať zahraničnú politiku prichádzajúcej administratívy novozvoleného prezidenta," uzavrel hovorca Kremľa.