Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

K teroristickému útoku v Tunise sa prihlásil Islamský štát

Príbuzní odchádzajú z márnice nemocnice Charles Nicoles, potom, ako identifikovali obete tragickej streľby v múzeu Bárdú v meste Tunis 19. marca 2015. Dvaja strelci po rukojeníckej dráme zabili najmenej 20 ľudí. Zavraždení turisti pochádzali z Poľska, Talianska, Nemecka a Španielska. Foto: TASR/AP

Pri stredajšom útoku prišlo o život okrem iných aj 20 zahraničných turistov.

Tunis 19. marca (TASR) - K zodpovednosti za stredajší teroristický útok v Tunise, pri ktorom prišlo o život okrem iných aj 20 zahraničných návštevníkov tejto severoafrickej krajiny, sa dnes prihlásil tzv. Islamský štát (IS).



Prostredníctvom webového fóra, ktoré využíva na zverejňovanie odkazov, zverejnil posolstvo vo zvukovej i textovej podobe, z ktorého vyplýva, že akciu vníma ako "požehnaný vpád do jedného z brlohov nevercov a nerestí v moslimskom Tunisku", uviedla agentúra Reuters.

Autori vyhlásenia súčasne varujú pred ďalšími útokmi.



Aj nezisková organizácia SITE so sídlom v USA, ktorá monitoruje aktivity islamistov, informovala o prevzatí zodpovednosti za krviprelievanie v Tunise tzv. Islamským štátom.




Výcvik v džihádistickom tábore

Dvojica páchateľov stredajšieho krvavého útoku na múzeum v hlavnom meste Tuniska absolvovala výcvik v džihádistickom tábore v susednej Líbyi. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa tuniského ministerstva vnútra.

Obete streľby v múzeu Bárdú v Tunise vynášajú záchranárske jednotky 18. marca
Foto: TASR/AP


Oboch mužov sa podarilo získať pre myšlienky násilného džihádizmu v mešitách v Tunisku. Následne odišli vlani v septembri do výcvikového tábora militantov na území Líbye.

Dvaja muži pri stredajšom útoku na múzeum Bárdú (Le musée national du Bardo) zastrelili 23 ľudí - 20 zahraničných turistov a troch Tunisanov. Útočníkov napokon zneškodnila polícia.

Zodpovednosť za celú teroristickú akciu prevzala extrémistická organizácia Islamský štát (IS), čo však ešte nebolo potvrdené z nezávislých zdrojov.

Spojené štáty údajnú zodpovednosť IS síce nepotvrdili, ale vyhlásili, že útok mal podobný charakter, ako predchádzajúce násilné akcie tohto militantného zoskupenia.

Masaker v múzeu bol jedným z najhorších útokov militantov v Tunisku, ktoré sa doposiaľ do veľkej miery vyhlo chaosu, čo postihol štáty v tomto regióne po ľudových povstaniach takzvanej arabskej jari.

Tunisania držia sviečky pred vstupom do múzea Bárdú v Tunise 18. marca 2015. Tuniské bezpečnostné sily oslobodili všetkých rukojemníkov zadržiavaných v múzeu v metropole Tunis neznámymi ozbrojencami, ktorí predtým zabili najmenej 19 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tuniského ministerstva vnútra, ktoré označilo rukojemnícku drámu v tuniskej metropole za ukončenú. Pri útoku ozbrojencov na múzeum Bárdú (Le musée national du Bardo) v centre Tunisu zahynulo 17 zahraničných turistov a jeden Tunisan. Zavraždení turisti pochádzali podľa BBC z Poľska, Talianska, Nemecka a Španielska.
Foto: TASR/AP