Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Separatisti zaútočili na Novoazovsk, tvrdí Kyjev

Dobrovoľníci pochodujú ulicami Kyjeva pred odchodom na východ Ukrajiny Foto: TASR/AP

Za posledných 24 hodín zahynulo v bojoch na východe krajiny 12 ukrajinských vojakov.

Kyjev 26. augusta (TASR) - Ukrajinské delostrelectvo a letectvo zničilo dnes 12 nepriateľských obrnených pechotných vozidiel v oblasti mesta Novoazovsk v Doneckej oblasti.

Informoval o tom hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko.

Podľa jeho slov proruskí separatisti "práve teraz" útočia na Novoazovsk, ktorí leží na juhovýchode krajiny pri hranici s Ruskom. Lysenko už v pondelok hovoril, že ruskí vojaci "pod maskou" separatistov prekročili hranice na juhovýchode Ukrajiny s tankami a obrnenými vozidlami. Podľa neho chce Moskva v oblasti otvoriť nový front.

Lysenko sa dnes vyjadril aj k zadržaným ruským vojakom. Agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany uviedla, že vládne sily zadržali v nedeľu v Doneckej oblasti desať ruských výsadkárov z 331. pluku 98. divízie. Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na zdroj z ruského ministerstva obrany napísala, že výsadkári omylom prekročili úsek rusko-ukrajinskej hranice počas hliadkovania.

"Nebol to omyl, ale špeciálna misia, ktorú vykonávali," citovala reakciu Lysenka agentúra Reuters.

Hovorca SNBO taktiež povedal, že ruské bojové vrtuľníky Mi-24 zaútočili v pondelok v Luhanskej oblasti na pohraničné stanovište Krasna Talivka, pričom usmrtili štyroch pohraničníkov a troch zranili.

Lysenko dodal, že za posledných 24 hodín zahynulo v bojoch na východe krajiny 12 ukrajinských vojakov.