Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Panamské dokumenty vyvolali po svete politické zemetrasenia

Na snímke mesto Panama. Foto: TASR/AP

Dokumenty obsahujú e-maily, pasy a záznamy firiem s podrobnosťami, ako bohatí a mocní využívali banky, právnické firmy či offshorové schránkové firmy na ukrývanie svojho majetku.

Mníchov 5. apríla (TASR) - Šéfredaktor nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung Wolfgang Krach dnes vyhlásil, že v uniknutých tzv. Panamských dokumentoch o zahraničných skrytých účtoch je vymenovaných vyše 1000 Nemcov a tí využívali všetky veľké nemecké banky.




Krach uviedol, že medzi týmito bankami sú aj Deutsche Bank, Commerzbank, Hypo Vereinsbank a Bayerische Landesbank, informovala agentúra AP.

Denníku Süddeutsche Zeitung poslal anonymný zdroj údaje uniknuté z panamskej právnickej firmy už pred vyše rokom, a to prostredníctvom šifrovaného kanála. Reportér denníka Bastian Obermayer povedal, že zdroj žiadal nešpecifikované bezpečnostné opatrenia, ale nechcel žiadnu finančnú odmenu.

Poskytnuté dokumenty, predstavujúce približne 2,6 terabajtu údajov, obsahujú e-maily, pasy a záznamy firiem s podrobnosťami, ako bohatí a mocní využívali banky, právnické firmy či offshorové schránkové firmy na ukrývanie svojho majetku v období od roku 1977 do konca roka 2015.

Krach pre agentúru AP povedal, že denník a jeho partneri overili pravosť údajov tak, že ich porovnali s verejnými záznamami, výpoveďami svedkov a súdnymi rozhodnutiami.

Panama požiada v zahraničí o pomoc

Pri vyšetrovaní tzv. Panamských dokumentov požiada Panama o pomoc v zahraničí. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení panamskej generálnej prokuratúry, ktorá sa kauzou zaoberá. Vyhlásenie zverejnili početné latinskoamerické médiá.

Podotýka sa v ňom, že spolupráca bude vzájomná. Prokuratúra súčasne poukázala na "bezprecedentný objem a zložitosť" zverejnených informácií a podčiarkla, že do vyšetrovania prípadu nasadí všetky sily. Prípadom sa panamskí vyšetrovatelia začali zaoberať už uplynulý pondelok.

Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní.

Dokumenty získali od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu.

Medzi klientmi Mossack Fonseca je aj 12 šéfov štátov, z toho šiesti sú stále vo funkcii. Ide napríklad o argentínskeho prezidenta Mauricia Macriho či ukrajinského lídra Petra Porošenka. Celkovo je v zoznamoch 128 vysokopostavených politikov a funkcionárov z celého sveta. Ide o najväčší doteraz odhalený škandál spojený s daňovými únikmi.

Zverejnenie týchto informácií vyvolalo vo svete šok. Na Islande sa zrejme schyľuje k politickému zemetraseniu, Francúzsko, Španielsko i Austrália začali vyšetrovať údaje z panamských dokumentov pre podozrenie z daňových únikov. Rusko, ktoré svojho prezidenta Vladimira Putina označuje za "hlavný terč" prípadu, podozrenia voči nemu opakovane odmieta a tvrdí, že cieľom kampane je destabilizovať situáciu v krajine. Moskva tvrdí, že tento najnovší útok voči Rusku vedú údajne bývalí zamestnanci ministerstva zahraničných vecí USA a Ústredná spravodajská služba (CIA).



Právnická kancelária Mossack Fonseca od svojho vzniku v roku 1977 založila viac ako 214.000 offshorových spoločností v približne 21 daňových rajoch. Nie všetky tieto spoločnosti sú ilegálne, ale istí klienti ich využívali, aby v nich skryli svoje reálne príjmy.