Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Úrady povolili ľuďom pohyb po Bruseli, dopravu obnovujú postupne

Na snímke muž kľačiac si prezerá odkaz napísaný kriedou pred budovou burzy v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Akúkoľvek leteckú dopravu z belgickej metropoly a do nej však zastavili.

Brusel 22. marca (TASR) - Belgické centrum pre krízové situácie dnes povolilo ľuďom nachádzajúcim sa v metropole Brusel voľný pohyb a stiahlo tak odporúčanie nevychádzať z domov.

V Bruseli platilo po ranných teroristických útokoch odporúčanie pre verejnosť, aby ľudia ostali v domoch a budovách a nevychádzali do ulíc.

Peter Mertens z centra pre krízové situácie však upozornil, že hrozba ďalších útokov "je stále reálna a vážna".

Úrady pozastavili tiež akúkoľvek leteckú dopravu z belgickej metropoly a do nej. Bruselské medzinárodné letisko Zaventen ostane podľa svojho vedenia zatvorené ešte celú stredu, otvorenie je predbežne plánované na štvrtok.

Verejná doprava sa v Bruseli vracia do normálu iba veľmi pomaly a postupne. Úrady od 16.30 h obnovili premávku jednej električkovej linky a 11 autobusových liniek, uviedol prevádzkovateľ bruselskej dopravy STIB. Dve linky metra uvedú do prevádzky, "len čo to bude možné".

Všetky ďalšie električkové a autobusové linky, ako aj linky metra ostanú pre verejnosť zatvorené.

Vlakovú dopravu do dvoch dôležitých bruselských staníc obnovili železnice už od 16.00 h, oznámila na Twitteri belgická železničná spoločnosť SNCB. Umožní to spriechodniť dopravu z centra Bruselu a doňho.

Stanice Schuman a Luxembourg, ako aj stanica pri bruselskom letisku, ktoré sú v tesnej blízkosti miest útokov, ostanú aj naďalej uzatvorené.

Bezpečnosť na staniciach v severnej a južnej časti Bruselu posilnia úrady dodatočným nasadením zhruba 500 vojakov, napísali noviny La Libre.

Starosta Bruselu Yvan Majeur uviedol, že nákupné centrá budú zatvorené aj naďalej, a nevylúčil, že obmedzenia pre verejnosť budú pokračovať aj v nasledujúcich dňoch.

Pátranie po podozrivých osobách, predmetoch a zbraniach v priestoroch rozľahlého bruselského letiska Zaventen polícia ukončila o 15.30 h. S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informovala agentúra Belga.

Na mieste výbuchov zasahujú forenzní experti a hasiči prehodnocujú stabilitu a bezpečnosť celého objektu. Polícia a záchranári ukončili tiež na letisku pátranie po obetiach a zranených po ranných útokoch. Väčšinu cestujúcich evakuovali.