Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA pošlú do Nepálu záchranársky tím a prvý milión dolárov

Silné zemetrasenie, ku ktorému dnes došlo v Himalájach západne od nepálskej metropoly Káthmandu, si v Nepále vyžiadalo najmenej 758 obetí na životoch. Na snímke záchranár uvoľnuje z trosiek jednu z obetí v Káthmandu 25. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Nepálska vláda už požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc.


Washington 25. apríla (TASR) - Spojené štáty pošlú po dnešnom ničivom zemetrasení do Nepálu záchranársky tím vycvičený na pomoc pri katastrofách a schválili aj počiatočnú finančnú pomoc vo výške milión dolárov. Informovali o tom dnes americkí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Zemetrasenie pripravilo o život najmenej 1130 ľudí v hornatom ázijskom štáte a tiež približne 50 ľudí v troch ďalších krajinách - v Indii, oblasti Tibetu v Číne a Bangladéši.

Agentúra USA pre medzinárodný rozvoj (USAID) uviedla na sociálnej sieti Twitter, že spolupracuje s Úradom USA pre pomoc pri zahraničných katastrofách (OFDA) na vyslaní tímu. USAID zároveň označila vyčlenenú sumu peňazí za prvú pomoc "pri riešení okamžitých potrieb".

OFDA na Twitteri napísal, že situáciu sleduje a je v stave pohotovosti.

Čoraz viac silnejú obavy z humanitárnej katastrofy v chudobnom himalájskom štáte s 28 miliónmi obyvateľov, ktorý dnes zasiahlo silné zemetrasenie s predbežne stanovenou magnitúdou 7,8. Niektoré zdroje, napríklad agentúra Reuters, uvádzajú magnitúdu 7,9.

Nepálska vláda už požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc. Susedná India, ktorú takisto postihli otrasy, zareagovala na žiadosť o pomoc ako prvá a poslala do Nepálu vojenské lietadlo so zdravotníckym vybavením a záchrannými skupinami.