Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

ÚTOK V DORTMUNDE: Páchatelia avizovali ďalšie útoky

Krátko pred pôvodne plánovaným utorňajším výkopom (20.45) vybuchli v nemeckom meste neďaleko autobusu hostiteľského tímu tri nálože. O pol deviatej večer sa kompetentní rozhodli zápas odložiť. Na snímke poškodený autobus po útoku 11. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Terčom trojice výbuchov sa v utorok večer v Dortmunde stal okoloidúci autobus futbalového tímu Borussie, smerujúci na zápas s Monakom.

Dortmund 13. apríla (TASR) - Nálože, ktoré zatiaľ neznáme osoby odpálili pri autobuse futbalistov Borussie Dortmund, boli dielom profesionálov a ich sila bola enormná. Na zasadaní výboru pre vnútro Krajinského snemu Severného Porýnia-Vestfálska v Düsseldorfe o tom dnes hovoril krajinský minister vnútra Ralf Jäger.

Podľa jeho slov vyšetrovanie pokračuje všetkými smermi a naďalej nemožno vylúčiť ani verziu, že za útokom stáli futbaloví chuligáni. Páchatelia, ktorí sú stále na slobode, avizovali ďalšie útoky, povedal minister a dodal, že hrozbu berú všetci zainteresovaní veľmi vážne.



Ako vyplýva z informácií tamojšieho Krajinského úradu pre ochranu ústavy, nemožno tri listy s identickým obsahom, ktoré sa našli neďaleko miesta činu, bez pochýb pripísať žiadnemu extrémistickému smeru. Jeho šéf Burkhard Freier preto zdôraznil, že sa tak pátra v ultraľavicových i ultrapravicových kruhoch, ako aj na islamistickej scéne.

Na margo spojenia islamistov s útokom Freier poznamenal, že v liste chýbali arabské frázy a ani sformulovanie požiadaviek na konci textu nie je typické pre džihádistov z Islamského štátu (IS), ktorí nevyjednávajú.

Na zadržaného Iračana vydali zatykač kvôli členstvu v IS



Zatykač na Iračana zadržaného pre podozrenie z účasti na utorkovom bombovom útoku na autobus futbalistov Borussie Dortmund vydali dnes v Nemecku z iniciatívy Spolkovej prokuratúry, a to pre členstvo tohto muža v teroristickej organizácii Islamský štát.

O prípadnej účasti Iračana na útoku spred niekoľkých dní však orgány činné v trestnom konaní nemajú žiadne dôkazy.

V spolkovej republike však bez ohľadu na to silnejú hlasy kladúce otázku, prečo došlo k zadržaniu a napokon uväzneniu 26-ročného Abdula Beseta A. až teraz, keď úrady údajne vedeli o jeho minulosti. Stanoviská niektorých kompetentných o tom, že chýbal kúsok do mozaiky o jeho vine, znejú v tejto súvislosti ako účelová argumentácia.

Tímový autobus Borussie Dortmund prichádza na tréning v Dortmunde 12. apríla 2017.
Foto: TASR/AP


Nádej vyšetrovateľov, že sa bombový útok z Dortmundu podarí rýchlo objasniť, medzičasom vybledla. Podozrenia voči dvom mužom (popri Iračanovi aj o tri roky staršiemu nemeckému občanovi) sa nepotvrdili a pozadie ataku, pri ktorom utrpeli zranenia dve osoby, tak zostáva stále nejasné.

Druhý preverovaný muž už nie je podozrivý



Nemec, preverovaný v súvislosti s útokom na autobus futbalového tímu Borussia Dortmund, už nie je v tomto prípade podozrivou osobou. Informovala o tom dnes hovorkyňa nemeckej Spolkovej prokuratúry.

Nemenovaný 28-ročný muž narodený v Nemecku, pochádzajúci z mesta Fröndenberg, nebol vôbec zadržiavaný vo väzbe a už nepatrí medzi podozrivých .

"Naše podozrenia sa ani trochu nepotvrdili," vysvetlila hovorkyňa. Dodala, že nie je dôvod myslieť si, že muž bol zapletený do útoku na autobus z 11. apríla.

Terčom trojice výbuchov sa v utorok večer v Dortmunde stal okoloidúci autobus futbalového tímu Borussie, smerujúci na zápas s Monakom. Zranenia utrpel jeden hráč a policajt. Útok vyšetrujú ako možný teroristický čin. Odkaz nájdený pri mieste explózií naznačuje spojenie s islamistami.

Po bombovom útoku na autobus zadržali v stredu Iračana, ktorý je podozrivý z členstva v teroristickej organizácii Islamský štát (IS), oznámila dnes Spolková prokuratúra. Vyšetrovatelia však dosiaľ nenašli dôkazy, ktoré by ho spájali s utorkovým útokom.

Zadržaný 26-ročný Abdul Beset A. sa údajne koncom roka 2014 pridal k IS v Iraku a viedol jednotku približne desiatich bojovníkov, ktorá sa zúčastnila na príprave únosov, vydierania a vrážd. V marci 2015 cestoval do Turecka a podľa prokuratúry zostal v kontakte s členmi IS po tom, ako začiatkom roka 2016 dorazil do Nemecka.

Spolková prokuratúra požiada sudcu na dnešnom pojednávaní o umiestnenie tohto muža do vyšetrovacej väzby pre uvedené obvinenia, nie však pre účasť na útoku v Dortmunde.