Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsky súd vydal jasný príkaz: Zatknúť podozrivých útočníkov

Osobné veci ležia na posteli v izbe po policajnej razii v dome rodiny Oukabirovcov, kde žijú dvaja podozriví Driss Oukabir a Moussa Oukabir v meste Ripoll, severne od Barcelony 18. augusta 2017. Foto: TASRAP

Páchatelia štvrtkových útokov v Katalánsku spočiatku plánovali spáchať svoje činy pomocou dvoch až troch nákladných áut s nastraženými výbušninami.

Barcelona 18. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Španielsky súd vydal rozkaz nájsť a zatknúť štyri osoby podozrivé v súvislosti so štvrtkovými útokmi v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils. Podľa agentúry AP o tom dnes informovali policajné zdroje.

Katalánske médiá dnes popoludní zverejnili fotografie štyroch mladíkov marockého pôvodu vo veku od 17 do 24 rokov. Traja z nich - Moussa Oukabir, Mohamed Hychami a Younes Abouyaaqoub - sú obyvateľmi mesta Ripoll. Štvrtý muž, Said Aallaa, žije v obci Ribes de Freser neďaleko Ripollu.

Polícia dnes ráno v meste Ripoll prehľadala byt rodiny najmladšieho zo štvorce mladíkov, 17-ročného Moussu Oukabira. Susedia rodiny Oukabirovcov pre agentúru AP uviedli, že v čase, keď policajti ráno prišli, sa v byte nikto nenachádzal. Dvere do bytu boli otvorené.

Oukabirov starší brat Driss Oukabir, francúzsky občan marockého pôvodu, údajne vo štvrtok na policajnom komisariáte v Ripolle nahlásil krádež svojich dokladov. Polícia ho zadržala.

Starosta mesta Ripoll Jordi Molle následne informoval, že tieto doklady sa našli v aute použitom pri útoku v Barcelone.

Katalánska polícia doteraz v súvislosti s útokmi zadržala štyri podozrivé osoby vrátane Drissa Oukabira. K trom zatknutiam došlo v meste Ripoll.

Španielska polícia upozornila kolegov vo Francúzsku, že biele úžitkové vozidlo značky Rénault Kangoo, ktoré si prenajal jeden z hlavných podozrivých zo štvrtkových útokov v Španielsku, mohlo prejsť cez hranice do Francúzska.

Ľudia sa pozerajú na zástavy, odkazy a sviečky položené na námestí v centrálnej Barcelone 18. augusta 2017 po teroristickom útoku.
Foto: TASRAP


El País : Polícia pripúšťa, že vodič dodávky je mŕtvy



Katalánska polícia pripúšťa, že vodič dodávky, ktorá vo štvrtok narážala do ľudí v centre Barcelony, je medzi piatimi osobami zabitými v noci nadnes pri prestrelke v prímorskom letovisku Cambrils. Informoval o tom dnes španielsky denník El País.

Zranených po útokoch je 126


Štvrtkové útoky v španielskych mestách Barcelona a Cambrils si podľa najnovšej bilancie vyžiadali 126 zranených. Oznámilo to dnes v Barcelone generálne riaditeľstvo civilnej ochrany a urgentnej medicíny.

Hospitalizovaných zostáva 61 zranených v Barcelone. Stav 17 z nich lekári považujú za kritický a 25 ďalších má vážne zranenia. Spomedzi šiestich ľudí zranených v meste Cambrils sú v nemocnici ešte štyria. Stav troch z nich je vážny. O zranených sa starajú v nemocniciach v Barcelone a Tarragone.



Vyšetrujú aj incident na Avinguda Diagonal



Španielske úrady ešte stále vyšetrujú, či incident s autom, ktorého posádka vo štvrtok večer po atentáte na rušnej ulici La Rambla ohrozovala policajtov na barcelonskej dopravnej tepne Avinguda Diagonal, súvisí s útokom v Barcelone. Vodič vozidla značky Ford Focus narazil do policajtov, pričom jedného z nich zranil. Iný policajt začal strieľať na auto, ktoré následne zastalo.

Polícia zatiaľ nepozná totožnosť páchateľa útoku v Barcelone



Štyroch z piatich predpokladaných teroristov, ktorí boli zlikvidovaní v noci nadnes v meste Cambrils, zastrelil jediný policajt. Informovala o tom dnes v Barcelone šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero.

"Zabiť štyroch ľudí, aj keď ste profesionál, je ťažké," uviedol Trapero s tým, že takýto fakt je ťažké psychicky spracovať.

Útoku v Cambrils predchádzal vo štvrtok popoludní atentát v Barcelone, keď zatiaľ neznámy páchateľ autom zrážal ľudí na rušnej promenáde La Rambla. Zahynulo pri tom 13 ľudí a ďalších vyše 100 je zranených. Zodpovednosť zaň prevzala džihádistická organizácia Islamský štát.

Trapero informoval, že polícia zatiaľ nepozná totožnosť páchateľa, ktorý sedel za volantom auta vrážajúceho do ľudí v Barcelone. Tento muž je stále na úteku.

Ďalej uviedol, že ani jeden zo štyroch podozrivých zadržaných v súvislosti s útokmi v Cambrils a Barcelone nebol doteraz vyšetrovaný a sledovaný v súvislosti s terorizmom. Trapero potvrdil, že traja zo zadržaných sú Maročania, štvrtý je Španiel.

Ozbrojení policajti hliadkujú na ulici La Rambla v Barcelone 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


Polícia podľa Trapera predpokladá, že teroristický útok v Barcelone a možno aj ďalšie ataky boli pripravované už dlhší čas pred ich vykonaním. Miestom prípravy bol zrejme byt v meste Alcanar, kde v stredu večer došlo k explózii, ktorá "veci urýchlila" a umožnila predísť pripravovanému "atentátu veľkého rozsahu".

Zdroje blízke vládnym kruhom v Madride dnes informovali, že doterajšie zistenia polície a zadržanie štyroch podozrivých, ako aj prepojenie na stredajší výbuch v Alcanare vylučujú hypotézu o tom, že barcelonský útok bol činom "osamelého vlka", ako tomu bolo v Berlíne v decembri 2016, keď kamión vrazil do návštevníkov vianočných trhov a 12 z nich usmrtil. Nejde ani o útok typu "low cost". "Išlo zrejme skôr o dobre zorganizovanú operáciu väčšieho rozsahu," uviedli citované zdroje.

El Periódico: Po výbuchu v Alcanare boli páchatelia nútení zmeniť svoje plány



Páchatelia štvrtkových útokov v Katalánsku spočiatku plánovali spáchať svoje činy pomocou dvoch až troch nákladných áut s nastraženými výbušninami. Ich plány však v stredu večer zmaril výbuch v dome v meste Alcanar, kde skladovali výbušniny, napísal dnes španielsky denník El Periódico s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu. Po výbuchu v Alcanare boli nútení zmeniť svoje plány a rozhodli sa pre útok autom, ktoré zámerne vrážalo do chodcov, dodal denník.




Polícia zatkla štvrtého podozrivého



Katalánska polícia dnes oznámila, že v súvislosti s útokmi v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils zatkla štvrtú podozrivú osobu. Pri týchto útokoch bolo zabitých najmenej 14 ľudí a vyše 100 osôb utrpelo zranenia.

Traja zo zadržaných sú Maročania, štvrtý je občanom Španielska.

Prvého podozrivého polícia španielskych médií zadržala vo štvrtok večer na severe Katalánska v meste Ripoll ležiacom v blízkosti hraníc s Francúzskom.

Ide o muža, ktorý prišiel na policajný komisariát oznámiť krádež svojich dokladov. Ide o Drissa O., ktorého fotografiu zverejnili médiá s tým, že by mohlo ísť o páchateľa útoku. Starosta mesta Ripoll Jordi Munell však pre denník La Vanguardia uviedol, že tento muž nebol vodičom auta, ktoré zrážalo ľudí na rušnej barcelonskej ulici La Rambla.

Polícia Drissa O. predbežne zadržala v snahe zistiť, prečo krádež svojich dokladov neoznámil skôr. Predpokladá sa totiž, že doklady mu mohol vziať jeho mladší brat, 18-ročný Moussa, ktorý žije v Barcelone. Polícia po Moussovi O. pátra, zatiaľ však nevie, či bol vodičom inkriminovanej dodávky.



Druhý podozrivý bol zadržaný vo štvrtok večer v meste Alcanar. Ide o španielskeho občana, narodeného v enkláve Melilla na severe Maroka.

Denník La Vanguardia napísal, že ide o muža, ktorý bol zranený pri stredajšom výbuchu v jednom z domov v meste Alcanar, vzdialenom asi 200 kilometrov južne od Barcelony.

Ľudia pomáhajú zranených osobám po teroristickom útoku autom na ulici La Rambla v Barcelone 17. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


Tento výbuch, ktorý si vyžiadal jednu obeť a sedem zranených, spôsobilo "nahromadenie plynu" v objekte, uviedol denník El País. Výbuch, ktorý bolo počuť v okruhu niekoľkých kilometrov, spôsobil škody aj na okolitých budovách.

Podľa El Paísu sa v dome pri obhliadke našlo asi 20 plynových fliaš s propán-butánom.

Hovorca miestnej polície pre denník pripustil, že obyvatelia bytu mohli zhotovovať výbušné zariadenie.

Katalánska polícia zistila "jasnú spojitosť" medzi výbuchom v Alcanare a útokom v Barcelone, napísal denník La Vanguardia. Zdroj blízky vyšetrovaniu pripustil, že útočníci možno chceli fľaše so stlačeným plynom použiť aj pri útoku na La Ramble. Polícia pracuje s hypotézou, že existovali dve teroristické bunky s jedným plánom a jedným logistickým zabezpečením.

Tretieho podozrivého zadržali dnes ráno v Ripolle, informoval katalánsky minister vnútra Joaquim Forn. Zadržaný je podľa polície osobou, ktorá je zapletená do útokov v Barcelone a Cambrilse. Bližšie podrobnosti o ňom polícia zatiaľ nezverejnila.

V meste Ripoll bol dnes, niekoľko hodín po zatknutí tretieho podozrivého, zadržaný aj štvrtý podozrivý.

Pri štvrtkovom útoku dodávkou na rušnej promenáde Las Ramblas v centre katalánskej metropoly Barcelona zahynulo najmenej 13 ľudí, jedna žena podľahla dnes skoro ráno zraneniam, ktoré utrpela v letovisku Cambrils, keď tam auto vrážalo do chodcov. Polícia pri tomto útoku smrteľne postrelila päť podozrivých.

Zatiaľ nie je známe, či sa vodič bielej dodávky zabíjajúcej v Barcelone nachádza medzi zatknutými alebo usmrtenými podozrivými. Po útoku v Barcelone totiž pešo ušiel a polícia odvtedy po ňom intenzívne pátra.

Minúta ticha



Tisíce ľudí si dnes napoludnie na hlavnom námestí v španielskej Barcelone pripomenuli obete štvrtkového teroristického útoku dodávkou na turistov na rušnej promenáde v centre mesta a tiež v neďalekom prímorskom letovisku Cambrils. Pocty v Barcelone sa zúčastnili aj španielsky kráľ Filip VI. a premiér Mariano Rajoy, ktorí obrad viedli.

Kráľ Filip VI. a premiér Rajoy prišli spoločne na zaplnené barcelonské centrálne Katalánske námestie, kde si o 12.00 h SELČ všetci pripomenuli obete útoku.

Španielsky kráľ Filip VI. (uprostred), španielsky premiér Mariano Rajoy (vľavo) a najvyšší predstaviteľ Katalánska Carles Puigdemont počas minúty ticha za obete teroristických útokov na ulici La Rambla v Barcelone 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


Pred davom stál s kráľom a premiérom aj predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont.

Po skončení tichej pocty dav dlho tlieskal, potom začal skandovať: "Nebojím sa! Nebojím sa!"




Obrad s minútou ticha v Barcelone sa uskutočnil v blízkosti miesta, kde vodič bielej dodávky začal vo štvrtok večer útok.

Minútou ticha si uctia obete aj španielske futbalové ligy



Futbalové ligy v Španielsku si tento týždeň pripomenú minútou ticha pamiatku obetí štvrtkového teroristického útoku v Barcelone.

"Najvyššia súťaž požiadala Španielsku futbalovú federáciu o minútu ticha pred každým zápasom prvého kola súťaže. Profesionálny futbal týmto spôsobom vyjadrí sústrasť a solidaritu s príbuznými a priateľmi obetí," píše sa v stanovisku La Ligy.




Najvyššia španielska súťaž odštartuje v piatok večer zápasmi Leganes - Alaves a Valencia - Las Palmas. Espaňol Barcelona nastúpi v sobotu neskoro večer na ihrisku FC Sevilla, FC Barcelona si zahrá v nedeľu doma proti druhému sevillskému klubu Betisu.

"FC Barcelona chce vyjadriť svoj hlboký zármutok a veľký odpor voči teroristickému útoku, ktorý zasiahol srdce nášho mesta, la Rambla de Barcelona. Klub posiela svoju podporu a myšlienky obetiam, ich rodinám a priateľom, ako aj obyvateľom Barcelony a jej návštevníkom. Na znak úcty budú počas všetkých zápasov tento víkend stiahnuté vlajky a hráči oboch tímov budú mať čierne pásky," píše sa v stanovisku klubu.

K útoku sa vyjadrili aj predstavitelia Realu Madrid. "Chceme vyjadriť svoj najhlbší smútok v súvislosti s útokom, ku ktorému prišlo v Barcelone. Dúfame v skoré uzdravenie všetkých zranených."

Páchatelia útoku v Barcelone boli súčasťou teroristickej bunky



Páchatelia teroristických útokov v Barcelone a v neďalekom meste Cambrils sú zrejme súčasťou jednej teroristickej bunky, informovali dnes španielske médiá.

Denník El País s odvolaním sa na vyšetrovateľov uviedol, že bunka pozostávala z dvanástich ľudí. Päť z nich prišlo o život pri prestrelke s políciou v Cambrilse, traja sú v súčasnosti v policajnej väzbe a štyria sú stále na slobode. Jeden z týchto štyroch je podozrivý, že šoféroval dodávku pri útoku na rušnej barcelonskej ulici.

Obete útokov sú z 34 krajín



Španielsky úrad civilnej ochrany dnes zverejnil zoznam 34 krajín, ktorých občania zahynuli alebo boli zranení pri štvrtkom útoku v Barcelone, keď zatiaľ neznámy páchateľ zrážal autom ľudí na rušnej ulici La Rambla.

Ide o občanov Alžírska, Argentíny, Austrálie, Belgicka, Británie, Číny, Dominikánskej republiky, Ekvádoru, Egypta, Filipín, Francúzska, Grécka, Holandska, Hondurasu, Írska, Kanady, Kolumbie, Kuby, Kuvajtu, Macedónska, Maďarska, Maroka, Mauritánie, Nemecka, Pakistanu, Peru, Rakúska, Rumunska, Spojených štátov, Španielska, Taiwanu, Talianska, Turecka a Venezuely.

Žena pokladá kvety pred španielskym veľvyslanectvom v Moskve 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


Počty zranených z jednotlivých krajín zatiaľ španielske úrady nezverejnili.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian dnes v Paríži informoval, že pri útokoch v Španielsku bolo zranených 26 občanov Francúzska, pričom stav najmenej 11 z nich je vážny.

Zranených je aj najmenej 13 občanov Nemecka, z ktorých viacerí "bojujú o život", uviedol dnes hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer.

Medzi 14 obeťami útokov v Barcelone a v meste Cambrils sú aj traja Španieli, traja Nemci, dvaja Taliani, jedna Portugalčanka a jedna Belgičanka.

Štvrtkové útoky si vyžiadali vyše 100 zranených.

Po útoku v Barcelone je nezvestný sedemročný Austrálčan s britským občianstvom



Britská premiérka Theresa Mayová dnes potvrdila, že britská vláda pomáha pri pátraní po dieťati, ktoré je nezvestné po štvrtkovom teroristickom útoku v Barcelone. Mayová pre televíziu Sky News uviedla, že dieťa má dvojaké občianstvo - austrálske a britské.

Premiérka reagovala na oznámenie, ktoré na sociálnych sieťach zverejnil starý otec sedemročného Austrálčana Juliana Alessandra Cadmana.

V panike, keď zatiaľ neznámy páchateľ autom vrazil do davu ľudí na rušnej ulici La Rambla v Barcelone, sa chlapec a jeho matka Jom rozdelili.

Matku dieťaťa sa rodine žijúcej v Austrálii podarilo vypátrať v nemocnici - pri útoku bola vážne zranená, ale jej stav je stabilizovaný. Chlapec je nezvestný.

Britské ministerstvo zahraničných vecí eviduje niekoľko Britov zranených pri útoku v Barcelone, kam vyslalo aj podporný štáb svojich zamestnancov. Podľa predbežných informácií si tento útok nevyžiadal obete z radov britských občanov.