Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Krvavý teror v Španielsku: Počet obetí útokov sa zvýšil na 14

Na snímke žena pokladá kvety vedľa papiera s nápisom "Katalánsko - miesto mieru" na ulici La Rambla v Barcelone 18. augusta 2017. Foto: TASR/AP

K útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, podľa ktorej išlo o súčasť odplaty voči krajinám, ktoré sú súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej voči džihádistom v Sýrii a Iraku.

Bratislava/Barcelona 17. - 18. augusta (Teraz.sk/TASR) - Do masy ľudí na hlavnej obchodnej a zábavnej ulici La Rambla v katalánskej metropole Barcelona včera narazila biela dodávka. Katalánske ministerstvo vnútra zatiaľ potvrdilo 13 mŕtvych a vyše 100 zranených. Ďalší útok sa odohral v letovisku Cambrils juhozápadne od Barcelony. Po náraze auta podľahla zraneniam žena. Celkový počet obetí včerajších útokov tak stúpol na 14.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemá informácie, že by medzi obeťami teroristických útokov v Španielsku mali byť občania Slovenskej republiky.

Náš ONLINE sa končí. Ďakujeme, že ste spolu s nami sledovali aktuálnu situáciu v Španielsku, kde sa odohralo niekoľko teroristických útokov a s tým súvisiacich incidentov.



Čo sa stalo doteraz:



- V španielskej Barcelone včera do davu ľudí narazil vodič s dodávkou. Stalo sa to na hlavnej obchodnej a zábavnej ulici La Rambla. Na mieste zomrelo 13 ľudí a približne 100 sa zranilo. Vodič z miesta činu ušiel pešo a prebieha po ňom intenzívne pátranie.
- Dvaja ozbrojenci sa včera zabarikádovali v tureckej reštaurácii a zadržiavali tam rukojemníkov.
- Prestrelka na výjazde z Barcelony. Posádka motorového vozidla mala včera útočiť na policajtov.
- V Cambrils, v meste ležiacom 100 kilometrov juhozápadne od Barcelony, zasahujúci policajti v noci na dnes zastrelili piatich podozrivých teroristov. Podľa správ miestnych médií sa útočníci v aute pokúsili ujsť policajtom, ktorí ich chceli skontrolovať, následne vrazili do policajného auta a do chodcov. Počas naháňačky sa vozidlo s útočníkmi prevrátilo a policajti ich zastrelili pri pokuse o útek. Štyria boli zabití priamo na mieste činu. Piaty podozrivý utrpel zranenia a bol zadržaný, neskôr však na následky zranení zomrel. Miestne médiá informovali o siedmich zranených: šiestich civilistoch a jednom policajtovi. Jedna žena neskôr v nemocnici podľahla svojim zraneniam. Polícia zistila, že pásy s výbušninami, ktoré mali útočníci na sebe, boli len atrapami. Čo mali títo muži presne v úmysle, nie je stále jasné, pripomína v správe agentúra DPA.
- V stredu večer v meste Alcanar, v katalánskej provincii Tarragona, vybuchol dom. O život prišla jedna osoba a viaceré ďalšie utrpeli zranenia. Polícia pôvodne predpokladala, že tam došlo k výbuchu plynu.
- Aktuálne sa vyšetrovatelia domnievajú, že útoky v Barcelone a Cambrilse spolu súvisia, rovnako ako výbuch v meste Alcanar.
- K útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), podľa ktorej išlo o súčasť odplaty voči krajinám, ktoré sú súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej voči džihádistom v Sýrii a Iraku.


Atentát s veľkým počtom obetí Španielsko zažilo naposledy 11. marca 2004, keď na madridskej stanici Atocha explodovalo niekoľko nastražených bombových náloží. Zahynulo vtedy 191 ľudí. Španielskej úrady z jeho spáchania spočiatku podozrievali baskických separatistov, prihlásila sa však k nemu teroristická sieť al-Káida.

Včerajší útok v Barcelone mal podobný scenár ako atentáty, ktoré sa v uplynulých mesiacoch odohrali v iných európskych mestách.

PIATOK 18.8.2017



13:15
Tisíce ľudí si dnes napoludnie na hlavnom námestí v španielskej Barcelone pripomenuli obete štvrtkového teroristického útoku dodávkou na turistov na rušnej promenáde v centre mesta a tiež v neďalekom prímorskom letovisku Cambrils. Pocty v Barcelone sa zúčastnili aj španielsky kráľ Filip VI. a premiér Mariano Rajoy, ktorí obrad viedli. Po skončení tichej pocty dav dlho tlieskal, potom začal skandovať: "Nebojím sa! Nebojím sa!"

13:00
Počet ľudí zabitých pri dvoch teroristických útokoch v Katalánsku sa zvýšil na 14 po úmrtí ženy, ktorá podľahla zraneniam, ktoré utrpela po náraze auta v letovisku Cambrils juhozápadne od Barcelony. Oznámili to dnes miestne pohotovostné zložky.

12:57
Útok v Barcelone odsúdili aj viaceré islamské krajiny. Viac sa dočítate v článku Reakcie svetových politikov na teroristický útok v Barcelone.

12:54
Nemecké ministerstvo vnútra oznámilo, že vlajky budú na znak účasti zvesené na pol žrde aj v spolkovej republike. Rozhodnutie šéfa rezortu vnútra Thomasa de Maiziera platí v celom Nemecku.

12:51
Český premiér Bohuslav Sobotka na sociálnej sieti uviedol, že ide o "ďalší odporný teroristický útok na nevinných - tentoraz v Barcelone". Vyjadril súčasne rodinám obetí svoju sústrasť. Minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek hovoril o "veľmi smutnom dni" pre katalánsku metropolu a dodal, že Česko stojí v boji proti terorizmu po boku Španielska.



12:49
Dôrazne útoky v Katalánsku odsúdila aj poľská vláda. Ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave zdôraznilo, že boli úmyselne zamerané proti bezbranným ľuďom vrátane detí. Páchateľov rezort označil za "zbabelcov, ktorí si pripisujú falošné vyššie ciele".

12:46
"Rozhodne odsudzujem tento brutálny útok, je to útok na naše spoločné hodnoty," uviedol estónsky premiér Jüri Ratas pri vyjadrení sústrasti Španielsku. "Takéto neľudské útoky nemajú miesto v našom svete," uviedol estónsky minister zahraničných vecí Sven Mikser. K odsudzujúcim hlasom sa pridali aj vlády susedných pobaltských štátov, Litvy a Lotyšska, píše agentúra DPA.

12:40
Na pamiatku obetí teroristického útoku v Barcelone spustili dnes vlajky pred sídlom Európskej komisie v Bruseli na pol žrde. "Stojíme po boku ľudí v Barcelone a Španielsku," napísal tím predsedu EK Jeana-Clauda Junckera dnes dopoludnia v odkaze na sociálnej sieti.



12:29
Nad krvavou ulicou La Rambla vzlietli holuby počas minúty ticha.
Holuby letia nad ľuďmi počas minúty ticha za obete teroristických útokov na ulici La Rambla v Barcelone 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


12:20
Trinásť nemeckých občanov utrpelo zranenia, niektorí z nich sa nachádzajú v kritickom stave. Informovalo o tom dnes ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne. Nemeckým predstaviteľom sa zatiaľ nepodarilo zistiť, či sa medzi 13 ľuďmi zabitými dodávkou pri útoku na ulici Las Ramblas nachádzajú nemeckí štátni príslušníci, vyhlásil hovorca ministerstva Martin Schäfer.

12:15
Nezvestným Austrálčanom, o ktorom informovala vláda v Canberre, je podľa španielskeho denníka ABC sedemročný chlapec, jeho matka bola ťažko zranená a previezli ju do nemocnice vo vážnom stave.

12:13
Rumunské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že medzi zranenými pri útoku v Barcelone sa nachádzajú traja Rumuni. Všetci sú hospitalizovaní. Ministerstvo tiež uviedlo, že dvaja sú v stabilizovanom stave, pričom tretí Rumun utrpel ľahké poranenia. Tamojší rumunský konzul je v kontakte so zranenými, ktorých totožnosť ministerstvo nezverejnilo.

12:11
Írski predstavitelia uviedli, že medzi zranenými je päťročný chlapec a jeho otec. Minister zahraničných vecí Írska Simon Coveney oznámil, že zranenia päťročného chlapca a jeho otca nie sú život ohrozujúce. Obaja sú zo štvorčlennej rodiny, ktorá oslavovala narodeniny spomínaného dieťaťa. Chlapec utrpel zlomeninu nohy. Coveney dodal, že iba zázrakom neboli pri teroristickom útoku zranení aj ďalší írski občania, pretože "v Španielsku, v Barcelone a letovisku Cambrils sú v tomto období roka mnohí Íri".

12:00
Na Katalánskom námestí (Placa de Catalunya) sa presne o 12.00 h začala minúta ticha. Zhromaždenie sprevádzajú bezpečnostné kontroly.


11:57
Taliansko reaguje na terorizmus v Španielsku zvýšením hliadok v uliciach.
Taliansky vojak stráži Koloseum po tom, čo sa odohral teroristický útok v Španielsku. V Ríme, 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


11:36
Nemeckí politici
sa dohodli, že po útokoch v španielskej Barcelone a neďalekom prímorskom letovisku Cambrils odvolávajú na jeden deň predvolebnú kampaň. Hlavný vyzývateľ nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v septembrových parlamentných voľbách Martin Schulz dnes vyhlásil, že sa s kancelárkou rozprával a obaja sa dohodli na pozastavení kampane. Viac o vyjadreniach týchto lídrov sa dočítate v článku Reakcie svetových politikov na teroristický útok v Barcelone.

11:26
Španielske noviny El Mundo s odvolaním sa na bezpečnostné sily medzitým informujú, že polícia pátra po novom hlavnom podozrivom. Má ním byť 17-ročný Moussa Oukabir, mladší brat už vo štvrtok zadržaného Drissa Oukabira. Neplnoletý Moussa podľa správy ukradol bratovi pas a pod jeho menom si prenajal dodávku, čo údajne potvrdil aj Driss Oukabir polícii.



11:23
Po štvrtkových útokoch v Katalánsku je naďalej na úteku najmenej jeden "terorista", uviedol dnes predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont. Podľa jeho vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu Onda Cero nemajú úrady informácie o ďalších hrozbách, píše agentúra AP. Bezprostredne nie je jasné, či je osobou na úteku vodič dodávky, ktorý vo štvrtok večer vrážal do ľudí na promenáde Las Ramblas v Barcelone.

11:06
Agentúra Reuters zachytila vo videu udalosti v Barcelone.


11:00
V nemocniciach bolo dnes ráno naďalej viac ako 100 zranených pri útoku, oznámili katalánske záchranné služby. Hospitalizovaní sú v celkovo 15 zdravotníckych zariadeniach.

10:55
Verejná doprava funguje v Barcelone podľa katalánskych pohotovostných zložiek v prevažnej časti opäť bez obmedzení, uzavreté sú len tri stanice okolo ulice Las Ramblas. Polícia, civilná ochrana a Červený kríž zriadili na letisku dve miestnosti, kde sa môžu postarať o príbuzných obetí.
Sviečky a kytice položené na ulici La Rambla v Barcelone, kde došlo k teroristickému útoku. V Španielsku, 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


10:53
Ľudia sa po útoku snažia aspoň sčasti vrátiť k normalite, píše agentúra DPA. Na bulvári Las Ramblas dnes znova otvorili prvé stánky, informovala stanica TV3. Polícia centrum Barcelony po útoku uzavrela. Dnes ráno povolili tamojším obyvateľom a turistom prejsť cez policajné pásky, začali sa tak pomaly vracať do svojich domovov a hotelov. Centrum mesta však zostáva pod prísnym dohľadom, všíma si agentúra AP.
Muž drží noviny s titulnou fotografiou z teroristického útoku autom na ulici La Rambla v Barcelone 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


10:47
FOTOGALÉRIA
: V Španielsku panuje po terorizme smútok a strach


10:38
Barcelona smúti za obeťami teroristického útoku. Dnes ráno bola vlajka na budove katalánskeho parlamentu zvesená na pol žrde, ukazujú zábery zverejnené miestnymi médiami. Minúta ticha je naplánovaná na Katalánskom námestí (Placa de Catalunya) na 12.00 h, oznámila polícia na sociálnej sieti.
Polícia uviedla, že zhromaždenie s minútou ticha budú sprevádzať bezpečnostné kontroly. Ľudia tam môžu prísť len pešo a nesmú mať so sebou ruksaky ani veľké tašky. Kontroly budú prebiehať po celom zmienenom námestí.

10:27
Medzi zabitými pri útoku v Barcelone je Belgičanka. Starosta belgického mesta Tongeren oznámil, že žena z tohto mesta zahynula pri štvrtkovom útoku dodávkou na turistov na rušnej promenáde v centre španielskej Barcelony. Starosta Patrick Dewael to napísal vo štvrtok večer na Twitteri a rodine poslal sústrastný odkaz. Dewael pre belgickú rozhlasovú stanicu povedal, že v roku 2014 viedol svadobný obrad obete.



10:16
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemá informácie, že by medzi obeťami teroristických útokov v Španielsku mali byť občania Slovenskej republiky. TASR o tom informoval riaditeľ Tlačového odboru MZVaEZ SR Igor Skoček.
„Obete a zranení sú príslušníci 27 krajín, ale Slováci medzi nimi zatiaľ nie sú,“ povedal Skoček pre TASR. Rezort zahraničia však zatiaľ nemá informácie o identite zranených pri útoku v španielskom meste Cambrils.

10:07
TABLET.TV prináša zostrih krvavých udalostí v Španielsku, ktoré sa odohrali včera.


10:00
Lídri škandinávskeho a pobaltského regiónu veľmi rýchlo tento útok odsúdili. Švédsky premiér Stefan Löfven vyhlásil, že je "zhrozený správami z Barcelony", a jeho dánsky kolega Lars Lökke Rasmussen sa vyjadril, že "na Európu opäť zaútočil teror". Nórska premiérka Erna Solbergová označila násilie za "zbabelý útok", jej estónsky kolega Jüri Ratas ho nazvala "brutálny" a litovská prezidentka Dalia Grybauskaite uviedla, že je "opovrhnutiahodný".

9:56
Dánske úrady dnes potvrdili informáciu, že medzi "ľahko zranenými" pri štvrtkovom teroristickom útoku dodávkou na turistov na promenáde Las Ramblas v centre španielskej Barcelony sú aj dvaja Dáni.

9:53
Katalánsky minister vnútra Joaquim Forn a polícia dnes oznámili, že po štvrtkovom krvavom teroristickom útoku dodávkou na promenáde Las Ramblas v centre Barcelony zatkli tretiu osobu. Forn uviedol pre rozhlasovú stanicu Catalunya Radio, že podozrivého vzali do väzby v meste Ripoll na severe Katalánska.

9:43
Pásy s výbušninami, ktoré mali na sebe piati predpokladaní teroristi zastrelení v katalánskom meste Cambrils, boli len atrapami. S odvolaním sa na katalánske ministerstvo vnútra o tom dnes informovali španielske médiá. Situácia v meste je už podľa polície pod kontrolou.
Muž pripravuje prevrátené vozidlo na odvoz na mieste, kde polícia zadržala teroristov v španielskom meste Cambrils 18. augusta 2017. Katalánska polícia zastrelila štyroch predpokladaných teroristov v pobrežnom meste Cambrils, nachádzajúcom sa približne 120 kilometrov južne od Barcelony. Situácia v meste je už podľa polície pod kontrolou. Čo presne sa v meste udialo, nebolo bezprostredne známe, rovnako ani to, či to súviselo so štvrtkovým teroristickým útokom v Barcelone. Polícia však počas operácie vyzvala obyvateľov Cambrilsu, aby nevychádzali na ulice.
Foto: TASR/AP


9:32
Jednu z dvoch podozrivých osôb zadržaných vo štvrtok zatkli niekoľko hodín po útoku na barcelonskej promenáde práve v Ripolle a druhú v meste Alcanar. Polícia informovala, že ani jeden z dvoch zadržaných vo štvrtok nebol vodičom bielej dodávky, ktorá vrážala do chodcov na promenáde Las Ramblas v centre katalánskej metropoly Barcelona. Vodič z miesta činu ušiel pešo. Zabil tam však 13 ľudí a zranil najmenej ďalších 100 ľudí.

9:22
Austrália hlásila, že jeden z jej občanov je nezvestný. Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová uviedla novinárom: "Máme obavy o jedného Austrálčana, ktorý je stále nezvestný."

9:05
Dvadsaťšesť francúzskych občanov utrpelo zranenia pri štvrtkovom útoku v španielskej Barcelone, z nich najmenej 11 sa nachádza vo vážnom stave. Informovalo o tom dnes vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

8:17
„Španielsko sa stalo ďalšou obeťou terorizmu, ktorý sa v Európe šíri ako epidémia a rozosieva strach. Tento strach nás však nemôže rozbiť ani zastaviť. Práve naopak, o to viac musíme držať spolu a rovnako sa musíme držať svojich hodnôt a tradícií,“ reagoval predseda parlamentu Andrej Danko.

8:10
Aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR ostro odsudzuje teroristický útok.
„Tento hanebný čin si vyžiadal niekoľko obetí na životoch a desiatky zranených. Vyjadrujeme svoje rozhorčenie nad týmto násilným činom, ktorého cieľom je zastrašenie verejnosti. Jednoznačne odsudzujeme všetky podoby a formy terorizmu a sme naďalej odhodlaní podporovať konkrétne opatrenia a nástroje v boji proti tejto globálnej hrozbe,“ uvádza sa v stanovisku MZVaEZ SR.

6:40
Piati predpokladaní teroristi, ktorých v noci nadnes zastrelili v katalánskom meste Cambrils, mali na sebe pásy s výbušninami. Oznámila to miestna polícia, ktorá útočníkov zabila a výbušniny zneškodnila.

6:18
Situácia v meste Cambrils je už pod kontrolou.

4:28
Pozrite si video TASR, ktoré zachytáva udalosti po teroristickom útoku v Barcelone.


2:41
Katalánski policajti zastrelili viacero predpokladaných teroristov počas operácie v pobrežnom meste Cambrils, nachádzajúcom sa približne 120 kilometrov južne od Barcelony.

Čo presne sa v meste udialo, nebolo bezprostredne známe, rovnako ani to, či to súviselo so štvrtkovým teroristickým útokom v Barcelone. Polícia však vyzvala obyvateľov Cambrilsu, aby nevychádzali na ulice.

2:15
Katalánsko i celé Španielsko si uctia obete útoku trojdňovým štátnym smútkom, v rámci ktorého budú španielske vlajky až do nedeľňajšej polnoci spustené na pol žrde.

2:11
Na Eiffelovej veži, ktorá je jedným zo symbolov Paríža, v noci nadnes vypli osvetlenie na počesť obetí štvrtkového teroristického útoku v Barcelone.

"Dnes od 00.45 vypnem svoje svetlá, aby som vzdala hold obetiam barcelonského útoku," uvádza sa v oznámení vopred zverejnenom na oficiálnom twitterovom účte Eiffelovej veže.

00:28
Štvrtkový teroristický útok v Barcelone mohol súvisieť s výbuchom domu, ku ktorému došlo v stredu večer v meste Alcanar v katalánskej provincii Tarragona. Stredajší výbuch v Alcanare, nachádzajúcom sa približne 200 kilometrov južne od Barcelony, zničil jeden z miestnych domov. O život prišla jedna osoba a viaceré ďalšie utrpeli zranenia. Polícia pôvodne predpokladala, že tam došlo k výbuchu plynu.

ŠTVRTOK 17.8.2017



23:17
Najnovšia bilancia dnešného teroristického útoku v Barcelone je 13 mŕtvych a 100 zranených, informoval predstaviteľ katalánskej vlády, ktorého citovala agentúra AP. Mnohý zo zranených sú podľa neho vo veľmi vážnom stave, takže počet obetí na životoch ešte nemusí byť konečný.

22:48
Podobné útoky, k akému došlo v Barcelone, majú pre teroristov veľký efekt, uviedol pre TASR bezpečnostný analytik a bývalý šéf slovenských ochrankárov Juraj Zábojník.

22:30
Pápež František sa modlí sa za obete atentátu a chcel by celému španielskemu ľudu vyjadriť svoju blízkosť. Hlava katolíckej cirkvi vyjadrila spoluúčasť všetkým, ktorých sa útok dotkol.

22:26
Radnica v izraelskom Tel Avive sa zahalila do farieb španielskej vlajky.



22:12
Je určite isté, že dôjde k ďalším podobným teroristickým útokom, aký sa odohral v Barcelone. Pre TASR to povedal bezpečnostný expert Milan Žitný.

22:02
Aj dnešný deň potvrdzuje, že bezpečnosť pre občanov EÚ je najväčšou výzvou, ktorej čelíme, reagoval na útok minister vnútra Robert Kaliňák.


21:58
K útoku, medzi ktorého obeťami je aj najmenej jeden cudzinec - občan Belgicka, sa prostredníctvom džihádistom blízkej agentúry Amák prihlásil tzv. Islamský štát.

21:55
Solidaritu po útoku vyjadril aj známy španielsky herec Antonio Banderas.



21:49
Sekcia pre turistický ruch na radnici v Barcelone dnes ponúkla ubytovanie tým turistom, ktorých hotely alebo prenajaté byty sa nachádzajú v okolí ulice La Rambla, kde dnes auto vrážalo do ľudí.

21:44
Španielsky tenista Rafael Nadal je zdrvený z udalostí v Barcelone.



21:29
Muž, ktorého zadržala polícia, je pravdepodobne Driss Oukabir. Ide o mladého muža so severoafrickými koreňmi z francúzskeho Marseille žijúceho v španielskej Girone. Očití svedkovia však už skôr hovorili o tom, že za volantom dodávky sedel dvadsiatnik.

21:15
Vyšetrovanie pozadia teroristickej akcie, v rámci ktorej dvaja ozbrojenci mali preniknúť do reštaurácie a tam údajne zajať rukojemníkov, a na inom mieste mala posádka motorového vozidla strieľať na policajtov na výjazde z Barcelony, pokračuje. Platí to aj o pátraní po najmenej dvoch ďalších podozrivých. Jedného z páchateľov vraj zastrelili.

21:08
Španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý bol už od popoludňajších hodín v kontakte s vedením Katalánska, prerušil dovolenku a vracia sa do Madridu.



21:03
Prinášame prehľad nedávnych teroristických útokov v Európe.

20:45
Najvyšší predstavitelia USA a EÚ odsúdili teroristický útok v Barcelone.



20:38
Prezident Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým obetí.



20:34
O situácii v tureckej reštaurácii a bare, v ktorých sa mali nachádzať ozbrojenci, respektíve hľadaný vodič, niet žiadnych aktualizovaných informácií.

20:27
Španielske ministerstvo vnútra zatiaľ potvrdilo síce iba jednu obeť útoku, avšak médiá už skôr s odvolaním sa na nemenované policajné zdroje informovali, že obetí môže byť 10-13. Medzi 32 zranenými je vraj desať osôb vo vážnom stave.
Zdravotníci ošetrujú zranenú ženu po teroristickom útoku autom na ulici La Rambla v Barcelone 17. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


20:20
Podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka musia byť vinníci potrestaní.



20:14
Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani vyjadril solidaritu s obeťami teroristického útoku. Celá Európska únia je jednotná pri obrane mieru, podčiarkol. PREČÍTAJTE SI REAKCIE SVETOVÝCH POLITIKOV.

20:11
Polícia zatkla údajného vodiča dodávky Drissa Oukabira.



20:04
Diplomatické zastupiteľské úrady viacerých členských krajín EÚ v Španielsku vyzvali svojich občanov, aby rešpektovali pokyny barcelonskej polície a v rámci možností sa vyhli centru mesta. Podobne konali aj ministerstvá zahraničných vecí, napríklad Nemecka či Poľska.

19:59
Na internete sa objavilo video z miesta krátko po útoku. VIDEO NIE JE VHODNÉ PRE MALOLETÝCH A CITLIVÉ POVAHY.


19:56
Americký prezident Donald Trump, ktorý je v súčasnosti na dovolenke, sa o dianí v Barcelone nechá priebežne informovať. Prvá dáma USA Melania Trumpová sa už prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyjadrila, že svoje myšlienky a modlitby venuje Barcelone.



19:50
Predseda španielskej vlády Mariano Rajoy je po dnešných udalostiach v Barcelone v stálom kontakte s vedúcimi predstaviteľmi Katalánska. Španielsky premiér súčasne na jednej zo sociálnych sietí zdôraznil prioritný význam starostlivosti o zranených po teroristickom útoku a uľahčenia práce bezpečnostných zložiek.

19:41
Žiaden Slovák v Barcelone zatiaľ neutrpel zranenie, informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

19:34
Na sociálnych sieťach koluje fotka muža, ktorého mala polícia identifikovať ako útočníka.



19:25
Úprimnú sústrasť celému Španielsku vyjadril premiér Robert Fico.


19:22
Policajti v uliciach Barcelony.



19:17
Dvaja ozbrojenci sa zabarikádovali v tureckej reštaurácii a možno tam zadržiavajú i rukojemníkov. Na teroristickej operácii sa podľa doterajších poznatkov nepodieľalo iba jedno biele vozidlo, ale aj druhý automobil takisto bielej farby. Či sú ozbrojenci v reštaurácii jeho posádkou, to zostáva zatiaľ nezodpovedanou otázkou.

19:13
Na teroristickej operácii v katalánskej metropole sa podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov nepodieľalo iba jedno biele vozidlo, prenajatá dodávka typu Fiat, ale aj druhý automobil takisto bielej farby.
Záchranári ošetrujú zranených ľudí po teroristickom útoku autom na ulici La Rambla v Barcelone 17. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


19:09
Polícia pátra po 170 cm vysokom mužovi v bielej košeli s modrými pruhmi. Jeho osud nie je úplne jasný, pretože niektoré španielske médiá sa zmieňujú o tom, že prenikol s dlhou strelnou zbraňou v ruke do jedného z podnikov, ktorý polícia obkľúčila. Vodičova prítomnosť v podniku však oficiálne nie je potvrdená.

19:06
Američan Tom Markwell opísal pre BBC chvíle útoku na Ramble. "Počul som kričať dav... Videl som dodávku, jazdila zo strany na stranu, snažili sa zraziť, čo najviac ľudí."

18:57
Na útok reaguje známy futbalový klub FC Barcelona, ktorý vyjadril hlboký zármutok z útoku.



18:54
Americká televízia CBS informuje o najmenej 13 obetiach.



18:49
Z Barcelony prišla aj správa, že dvaja ozbrojení muži vtrhli už po útoku do istej tureckej reštaurácie. Ozbrojenci sa podľa internetového vydania denníka El País v podniku zabarikádovali aj s rukojemníkmi. Viac podrobností o tejto udalosti zatiaľ nie je k dispozícii.


18:44
Podľa internetového vydania El Periódico hlásili z jedného z barcelonských trhovísk nešpecifikovanú streľbu.

18:39
Polícia medzičasom potvrdila, že išlo o teroristický útok. Už skôr vyzvala majiteľov obchodov a reštaurácií v okolí vrátane námestia Plaza de Catalunya, aby dočasne uzavreli svoje prevádzky.



18:34
Prvé správy hovorili o najmenej piatich zranených. Aktualizované sa zmieňujú aj o najmenej troch mŕtvych, uviedlo internetové vydanie denníka La Vanguardia a katalánska televízia Canal 3/24 s odvolaním sa na neoficiálne, ale vierohodné zdroje.