Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Jordánsku popravia na úsvite irackú teroristku. Za upálenie pilota

Na kombosnímke vľavo jordánsky pilot Muáz Kasásba a vpravo odsúdená iracká samovražedná atentátnička Sádžida Ríšáwíová. Foto: TASR/AP

V Jordánsku v stredu popravia uväznenú irackú teroristku, ktorú džihádisti z Islamského štátu (IS) chceli vymeniť za zajatého jordánskeho pilota.

Ammán 3. februára (TASR) - V Jordánsku v stredu popravia uväznenú irackú teroristku, ktorú džihádisti z Islamského štátu (IS) chceli vymeniť za zajatého jordánskeho pilota.



Informáciu zverejnili dnes nemenované bezpečnostné zdroje v Ammáne a sprostredkovali svetové tlačové agentúry.

Podľa nich trest smrti udelený Sádžide Ríšáwíovej vykonajú v stredu na úsvite.

Jordánska vláda i tamojšie ozbrojené sily v reakcii na dnešné zverejnenie videozáznamu brutálnej vraždy jordánskeho pilota, ktorého upálili 3. januára extrémisti z IS, avizovali odvetné opatrenia.

Iracká teroristka bola aktérkou koordinovaných samovražedných teroristických útokov na tri luxusné hotely v Ammáne z 9. novembra 2005, pri ktorých prišlo o život najmenej 60 ľudí. Ona prežila iba preto, že nálož na jej tele neexplodovala.

Jordánsky pilot Muáz Kasásba sa do rúk džihádistov dostal ako prvý člen medzinárodnej vojenskej koalície vedenej USA bojujúcej proti IS 24. decembra 2014 po tom, čo s poškodenou stíhačkou typu F-16 pristál pri meste Rakká - bašte Islamského štátu na severovýchode Sýrie.