Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

POTVRDENÉ: V lietadle sa pred haváriou naozaj spustili detektory dymu

Na snímke unesené lietadlo Airbus A320 spoločnosti EgyptAir. Foto: TASR/AP

Let 804 z Paríža do Káhiry so 66 ľuďmi na palube zmizol vo štvrtok skoro ráno nad južnou oblasťou Stredozemného mora.

Paríž 21. mája (TASR) - Francúzsky úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd potvrdil dnes informácie, podľa ktorých boli krátko pred štvrtkovým zrútením egyptského lietadla do Stredozemného mora zaznamenané hlásenia o zadymení jeho vnútrajška.

Podľa vyjadrenia hovorcu Sébastiena Bartheho pre agentúru AP odoslal automatický systém lietadla pozemným zariadeniam správy nasvedčujúce prítomnosti dymu na viacerých miestach. Detektory ho zachytili niekoľko minút pred tým, ako let EgyptAir číslo 804 z Paríža do Káhiry zmizol z obrazoviek radarov, príčina je však zatiaľ neznáma.

Prijaté automatické hlásenia podľa Bartheho "vo všeobecnosti znamenajú vypuknutie požiaru". "Nevyvodzujeme z toho žiadne závery. Čokoľvek navyše sú len číre dohady," doplnil hovorca francúzskeho Úradu pre vyšetrovanie a analýzu bezpečnosti civilného letectva (BEA).

Viac o havárii lietadla EgyptAir nájdete TU.


Špecializovaný internetový portál The Aviation Herald zverejnil v piatok informácie, podľa ktorých detektory v havarovanom lietadle zaznamenali krátko pred stratou kontaktu dym v priestoroch toalety, čo môže znamenať, že na palube vypukol požiar.



V oblasti Stredozemného mora ležiacej približne 290 kilometrov severne od egyptského pobrežia medzitým pokračuje pátranie po ďalších častiach zničeného airbusu vrátane tzv. čiernych skriniek, ktorých obsah by mohol byť kľúčom k zisteniu príčiny havárie.

Let 804 z Paríža do Káhiry so 66 osobami na palube zmizol vo štvrtok nadránom nad južnou oblasťou Stredozemného mora. Egyptská vláda v piatok oznámila, že haváriu nikto neprežil.

Francúzsky minister zahraničných vecí sa stretol s príbuznými obetí


Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault sa stretol dnes s rodinnými príslušníkmi cestujúcich z egyptského lietadla, ktoré sa zrútilo vo štvrtok do Stredozemného mora počas letu z Paríža do Káhiry. Cieľom schôdzky v Paríži bolo informovať pozostalých po obetiach havárie o aktuálnom stave pátrania po zvyškoch zničeného airbusu, na ktorom sa podieľajú Egypt, Grécko a Francúzsko, informuje agentúra DPA.

Ayraultov rezort uviedol, že okrem rodinných príslušníkov cestujúcich na dnešné stretnutie pozval aj veľvyslancov ďalších krajín, z ktorých cestujúci a členovia posádky pochádzali. Minister medzitým opätovne varoval pred špekuláciami o možných príčinách havárie.