Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Strelec z islamskej mešity v Zürichu zrejme nemal extrémistický motív

Policajti strážia okolie islamského centra 19. decembra 2016 v Zürichu. Traja ľudia boli zranení pri streľbe, ku ktorej došlo v blízkosti islamského modlitebného centra ležiaceho neďaleko hlavnej železničnej stanice v Zürichu. Foto: TASR/AP

Bilancia útoku, ktorého prípadné teroristické pozadie je predmetom vyšetrovania, predstavuje troch zranených vo veku, pričom dvaja z nich utrpeli ťažké, a tretí poškodený stredne ťažké zranenia.

Zürich 20. decembra (TASR) - Švajčiarska polícia nezistila nijaký islamistický či krajne pravicový motív činu mladého muža, ktorý sa zastrelil po tom, ako v pondelok večer postrelil v islamskom modlitebnom centre v Zürichu troch ľudí.

Šéfka tamojšej kriminálnej polície Christiane Lentjesová Meiliová dnes uviedla, že vyšetrovanie útoku i domnelého páchateľa - 24-ročného Švajčiara - pokračuje. Nič však podľa jej slov nenasvedčuje tomu, že by čin súvisel s terorizmom a jeho páchateľ bol napojený na islamistické zoskupenia.

Muž sa podľa doterajších poznatkov zaujímal o okultizmus a doma mal množstvo predmetov týkajúcich sa tejto oblasti. Zatiaľ však neexistuje dôkaz, že by podstúpil psychiatrickú liečbu.

Vražednú zbraň mal Švajčiar v legálnej držbe a po incidente v centre sa ňou zastrelil.

Vyšetrovanie podľa nej zároveň odhalilo, že útočník, ktorého meno polícia nezverejnila, v nedeľu v Zürichu na smrť ubodal svojho známeho.

Ozbrojený muž vnikol v pondelok v podvečerných hodinách do islamského modlitebného centra v Zürichu neďaleko miestnej hlavnej železničnej stanice a začal strieľať na prítomných.

Pri útoku boli zranené tri osoby vo veku 30, 35 a 56 rokov, pričom najstarší a najmladší z trojice utrpeli ťažké a tretí stredne ťažké zranenia.

Útočníkovi sa napriek takmer okamžitému zásahu policajných zložiek podarilo ujsť. O niekoľko hodín neskôr sa pod mostom, nachádzajúcim sa niekoľko stoviek metrov od islamského centra, našlo mŕtve telo, ktoré patrilo páchateľovi.

Strelca z islamskej mešity v Zürichu našli mŕtveho



Muž, ktorý postrelil v pondelok v zürišskej mešite troch ľudí, je mŕtvy, uviedla dnes švajčiarska polícia. Potvrdila, že telo, ktoré sa našlo neďaleko miesta útoku, patrí útočníkovi. Oznámila to agentúra Reuters.

Zürišská kantonálna polícia informovala, že podozrivý bol identifikovaný. Neuviedla však žiadne podrobnosti. Tlačová konferencia je naplánovaná na 14.00 h SEČ.