Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Incident v Manchestri môže byť najsmrtiacejším útokom v Británii

Policajti poskytujú informácie mužovi pred uzatvorenou cestou pred Manchester Arenou po výbuchu, ku ktorému došlo na záver pondelňajšieho koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande v Manchesteri 22. mája 2017. Foto: TASR

V Británii platí v súčasnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom, čo znamená, že tamojšie úrady rátajú s vysokou pravdepodobnosťou útoku.

Manchester 23. mája (TASR) - Tragédia v Manchestri, kde v noci na dnes došlo k výbuchu na popovom koncerte, by mohla byť v prípade potvrdenia teroristického pozadia najsmrtiacejším útokom v Británii od júla 2005.

Podľa údajov polície zahynulo pri tomto incidente najmenej 22 ľudí. Záchranná služba oznámila, že 60 zranených rozviezla do nemocníc a ďalších ošetrila priamo na mieste. Zasahujúci zdravotníci uviedli pre stanicu BBC, že niektorí z nich mali poranenia, ako by ich boli zasiahli "šrapnely".


Polícia už nadránom oznámila, že k tomuto prípadu pristupuje ako k teroristickému činu, kým sa nezistí skutočnosti nasvedčujúce inej verzii. V prípade potvrdenia terajšieho predpokladu pôjde podľa BBC o najhoršie teroristické násilie v Británii od útokov na londýnske dopravné prostriedky zo 7. júla 2005, keď samovražední útočníci zabili celkove 52 ľudí.



V Británii platí v súčasnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom, čo znamená, že tamojšie úrady rátajú s vysokou pravdepodobnosťou útoku.

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že jej vláda sa snaží zistiť "úplné podrobnosti o tom, čo polícia pokladá za hrozný teroristický útok". "Všetky naše myšlienky patria obetiam a rodinám tých, ktorí boli zasiahnutí," uviedla Mayová vo svojom vyhlásení.

Premiérka tiež oznámila, že okolo 09.00 h londýnskeho času (10.00 h SELČ) bude predsedať zasadnutiu vládneho krízového štábu, známeho pod označením Cobra.

Mayovej Konzervatívna strana, ako aj opoziční labouristi, liberálni demokrati a škótski nacionalisti v reakcii na tragédiu v Manchestri prerušili kampaň pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na 8. júna.