Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Podozrenie na vírus AH1N1 sa u ženy z okresu Veľký Krtíš nepotvrdilo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Biologický materiál sa však ďalej vyšetruje na prítomnosť vírusu chrípky typu B.

Banská Bystrica 7. marca (TASR) - Laboratórne testy nepotvrdili u 37-ročnej ženy, ktorú tento týždeň hospitalizovali v nemocnici vo Veľkom Krtíši, vírus pandemickej chrípky (AH1N1). Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Márie Avdičovej vyšetrením vzoriek hospitalizovanej ženy sa nepotvrdila prítomnosť tohto vírusu, ako ani chrípky typu A. Biologický materiál sa však ďalej vyšetruje na prítomnosť vírusu chrípky typu B.

Ako ďalej TASR informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová, výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) v Banskobystrickom kraji oproti minulému týždňu opätovne stúpol. "V medzitýždňovom porovnaní je vyšší o 13,2 percenta. Z ARO sa však vyvinulo o 6,6 percenta menej prípadov chrípky, ako tomu bolo predtým," uviedla.

V desiatom kalendárnom týždni je o desať percent menej respiračných ochorení a o tretinu menej chorých na chrípku ako v rovnakom kalendárnom týždni v roku 2013. V sledovanom kalendárnom týždni však bola v Banskobystrickom kraji pre zvýšený výskyt ARO či chrípky prerušená prevádzka v Základnej škole Čakanovce v okrese Lučenec, kde sa pre 78-percentnú chorobnosť začne učiť až po 11. marci.

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, evidujú v absolútnych číslach v hodnotenom týždni takmer 5658 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1719 prípadov na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho je chrípke podobných 517 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 157 na 100.000 osôb. Počet chorých na ARO v absolútnych číslach je v desiatom kalendárnom týždni najvyšší v okrese Veľký Krtíš (784 chorých), kde sa ako v jedinom z 13 okresov Banskobystrického kraja vyskytujú lokálne epidémie. V počte chorých na ARO nasledujú okresy Lučenec (619), Rimavská Sobota (579) a Žiar nad Hronom (525), ale aj okresy Brezno, Revúca a Žarnovica. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica, Žarnovica a Revúca. Napriek klesajúcemu výskytu ochorení na chrípku však zachovávajú epidemiológovia prísnu epidemiologickú bdelosť, hlavne v súvislosti s výskytom chrípky typu AH1N1.

V rámci hygienicko-epidemiologickej situácie za desiaty kalendárny týždeň v Banskobystrickom kraji hlásil RÚVZ Rimavská Sobota za okres Revúca potvrdené ochorenie ikterickej (prítomné zožltnutie pacienta) formy vírusovej hepatitídy typu A. Ide o 28—ročného neočkovaného muža, ktorého hospitalizovali v lučeneckej nemocnici. Ochorenie pravdepodobne súvisí s epidemickým výskytom vírusovej hepatitídy typu A v Jelšave, zaznamenaným v októbri až decembri uplynulého roka. V rámci protiepidemiologických opatrení bola rozhodnutím orgánu na ochranu zdravia nariadená imunizácia (očkovanie) priamych kontaktov v rodine i zamestnaní.