Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Čaputová v stredu odcestuje na poslednú zahraničnú cestu, navštívi ČR

Zuzane Čaputovej uplynie mandát 15. júna, keď sa na slávnostnej inaugurácii prezidentského úradu ujme zvolený prezident Peter Pellegrini.

- Počas dvoch dní odhalili policajti diaľničného oddelenia Policajného zboru (PZ) v Žiari nad Hronom dvoch vodičov s uloženým zákazom viesť motorové vozidlá.

- Kanadský hokejový útočník Brett Pollock sa dohodol s klubom HC Košice na spolupráci aj v nasledujúcej sezóne 2024/2025.

- Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa pravdepodobne už neponúkne ďalšie ústupky Európskej komisii (EK) s cieľom získať súhlas na prevzatie talianskych aerolínií ITA.

- Populistický britský politik Nigel Farage, jeden z iniciátorov odchodu Británie z EÚ, sa v utorok počas kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami v Británii stal opäť terčom útoku.

- Mladí Slováci veria Európskej únii (EÚ) viac než vláde , ale na voľby ich chodí zatiaľ veľmi málo. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Radu mládeže Slovenska.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili prvý rokovací deň 15. schôdze diskusiou o návrhu novely Občianskeho zákonníka z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

- Fínsko sa od utorka v Rumunsku zúčastňuje na svojej prvej vojenskej misii od svojho vstupu do aliancie NATO v apríli 2023, píše TASR.

- Slovenská republika sa zúčastní na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku. Deklaroval to minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD). Minister na samite zastúpi premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

- Inflácia v Brazílii sa po siedmich mesiacoch postupného spomaľovania vrátila k rastu, pričom prekonala očakávania trhov.

- Európska centrálna banka (ECB) by mala s ďalšou redukciou úrokových sadzieb počkať do obdobia, než sa zmierni súčasná neistota.

- Vysokí predstavitelia štátov a medzinárodných organizácií vyzvali v utorok na konferencii v Jordánsku na uľahčenie prístupu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a podporili návrh prímeria medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok vrátila Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o ochrane prírody a krajiny. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

- Porota súdu v americkom štáte Delaware v utorok uznala Huntera Bidena, syna prezidenta USA Joea Bidena, za vinného vo všetkých troch bodoch obžaloby v prípade nelegálnej držby zbrane.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok na pôde Spolkového snemu, dolnej komory parlamentu, poďakoval Nemecku za podporu, ktorú poskytuje Kyjevu vo vojne s Ruskom.

- Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vydala 10. júna opatrenie, v ktorom nariaďuje do odvolania dočasné pozastavenie vývozu živých zvierat do Turecka.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU).

- Európski predstavitelia diskutujú o možnosti, že by aj naďalej pokračoval tranzit zemného plynu cez Ukrajinu.

- Deficit verejnej správy sa na Slovensku medziročne výrazne zvýšil a skončil na úrovni asi šesť miliárd eur a ako podiel na hrubom domácom produkte (HDP) stúpol z 1,7 % v roku 2022 na 4,9 % v roku 2023.

- Dopravné spoločnosti so sídlom v SR budú môcť disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR.