Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Začala sa posledná riadna schôdza pred letnou prestávkou

Parlament má prebrať vetovaný zákon o múzeách a galériách, ako aj vetovaný zákon o Fonde na podporu umenia.

- Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok na konferencii o obnove Ukrajiny, ktorá sa koná v Berlíne, sľúbila, že Kyjev dostane 500 miliónov eur na opravu energetických zariadení poškodených ruskými útokmi.

- Návštevníkov a personál kráľovského zámku vo Versailles v utorok popoludní evakuovali pre požiar. V areáli zasahovali hasiči, ktorým sa požiar podarilo rýchlo dostať pod kontrolu, informovala agentúra AFP.

- Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR sa stotožňujú s výhradami prezidentky SR Zuzany Čaputovej k novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). Uviedli to zástupcovia opozičných klubov v diskusii o novele, ktorú hlava štátu vrátila na opätovné prerokovanie.

- Opozičná SaS kritizuje koalíciu za odkladanie voľby predsedu Národnej rady (NR) SR. Predseda strany a poslanec Branislav Gröhling nevylúčil, že ak k voľbe nepríde na aktuálnej schôdzi, osloví opozičných partnerov a navrhnú vlastného kandidáta.

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vylúčil svoju rezignáciu po prípadnej porážke jeho strany Obroda v predčasných parlamentných voľbách, ktoré zvolal v reakcii na výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP).

- S dopravnými obmedzeniami treba rátať v Bratislave v súvislosti so sobotňajšou (15. 6.) inauguráciou prezidenta SR. Týkať sa budú najmä Starého Mesta, Devína a diaľničného obchvatu Bratislavy D1 a D2.

- Zverejnením vo vestníku španielskej vlády v utorok nadobudol platnosť zákon, z ktorého vyplýva amnestia pre separatistov z Katalánska.

- V časti okresu Snina vyhlásili mimoriadnu situáciu. Po prietrži mračien v obciach Ulič, Ubľa, Dúbrava a Michajlov zaplavilo domy i studne, evidujú aj zosuvy pôdy.

- Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu z dôvodu havárie kamióna a úniku nebezpečnej látky.

- Mozog dokáže uložiť niekoľkonásobne viac informácií, ako uvádzali pôvodné predpoklady. Vyplýva to z novej štúdie, ktorá môže vedcom pomôcť porozumieť spôsobu, ktorým sa učíme. TASR informuje na základe správy servera Live Science.

- Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že cez spoločné obstarávanie zabezpečuje 15 členským štátom EÚ prístup k 665.000 dávkam vakcín proti zoonotickej chrípke za účelom prevencie proti vtáčej chrípke.

- Opozícia chce pre postoj Slovenska k novým medzinárodným zdravotným predpisom iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

- Aj tento rok budú slovenskí policajti vyslaní do Chorvátska v rámci projektu Bezpečná turistická destinácia, kde budú pomáhať slovenským turistom. Pôsobiť budú v dvoch destináciách - Crikvenici a Trogire od 1. júla do 30. augusta.

- Ministri financií Ukrajiny a Nemecka v utorok podpísali spoločné vyhlásenie o vzájomnej spolupráci pri podpore obnovy Ukrajiny v prípade ukončenia vojny s Ruskom.

- Viceprezident Malawi Saulos Chilima spolu s ďalšími deviatimi osobami zahynul pri nehode lietadla na severe krajiny, uviedol v utorok počas príhovoru malawijský prezident Lazarus Chakwera.

- Zmeny týkajúce sa neziskových organizácií z dielne SNS posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR na ďalšiu schôdzu so začiatkom v septembri. Návrh odôvodnil Adam Lučanský (SNS) prebiehajúcimi rokovaniami o novele.

- Začala sa posledná riadna schôdza Národnej rady SR pred letnými prázdninami. Na programe 15. schôdze majú poslanci vyše 120 bodov, medzi nimi aj zákony, ktoré vrátila na opätovné prerokovanie prezidentka SR Zuzana Čaputová

- Politické strany v Holandsku v utorok dosiahli finálnu dohodu o vytvorení pravicovej vlády. Uviedol to na sociálnej sieti X Geert Wilders, ktorého ultrapravicová Strana slobody (PVV) zvíťazila v novembrových predčasných parlamentných voľbách.

- Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) víta prijatie rezolúcie Bezpečnostnou radou Organizácie Spojených národov (OSN) k situácii v pásme Gazy predloženej Spojenými štátmi americkými.

- Lietadlo s viceprezidentom Malawi Saulosom Chilimom sa pravdepodobne zrútilo v hustom lese, ale zatiaľ sa ho nepodarilo nájsť, uviedla v utorok armáda východoafrického štátu.