Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Poslanci prelomili veto prezidentky a schválili novelu zákona o FPU

Z novely tiež vyplýva, že po novom bude mať dozorná komisia FPU päť členov. Dvoch členov bude voliť a odvolávať rada v tajnom hlasovaní.

,aktualizované 

- Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vydala 10. júna opatrenie, v ktorom nariaďuje do odvolania dočasné pozastavenie vývozu živých zvierat do Turecka.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU).

- Európski predstavitelia diskutujú o možnosti, že by aj naďalej pokračoval tranzit zemného plynu cez Ukrajinu.

- Deficit verejnej správy sa na Slovensku medziročne výrazne zvýšil a skončil na úrovni asi šesť miliárd eur a ako podiel na hrubom domácom produkte (HDP) stúpol z 1,7 % v roku 2022 na 4,9 % v roku 2023.

- Dopravné spoločnosti so sídlom v SR budú môcť disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR.

- Ministerstvo dopravy bude pri plnení funkcie námorného úradu vydávať osvedčenia potvrdzujúce zhodu so špecifickými požiadavkami na stabilitu osobných lodí ro-ro v pravidelnej preprave.

- Český prezident Petr Pavel očakáva, že jedným z výsledkov júlového summitu Severoatlantickej aliancie vo Washingtone bude pokyn na vypracovanie nového prístupu NATO k Rusku, ktoré je pre Alianciu dlhodobou bezpečnostnou hrozbou.

- Zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR prelomili v utorok veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T).

- Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok opäť prisľúbil štátom východného krídla Aliancie plnú podporu v prípade útoku proti nim.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) posilní a rozšíri súčasnú medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá bola zriadená po prijatí pôvodných medzinárodných zdravotníckych predpisov, o odborníkov naprieč rezortmi a zainteresovanými skupinami.

- Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok na konferencii o obnove Ukrajiny, ktorá sa koná v Berlíne, sľúbila, že Kyjev dostane 500 miliónov eur na opravu energetických zariadení poškodených ruskými útokmi.

- Návštevníkov a personál kráľovského zámku vo Versailles v utorok popoludní evakuovali pre požiar. V areáli zasahovali hasiči, ktorým sa požiar podarilo rýchlo dostať pod kontrolu, informovala agentúra AFP.

- Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR sa stotožňujú s výhradami prezidentky SR Zuzany Čaputovej k novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). Uviedli to zástupcovia opozičných klubov v diskusii o novele, ktorú hlava štátu vrátila na opätovné prerokovanie.

- Opozičná SaS kritizuje koalíciu za odkladanie voľby predsedu Národnej rady (NR) SR. Predseda strany a poslanec Branislav Gröhling nevylúčil, že ak k voľbe nepríde na aktuálnej schôdzi, osloví opozičných partnerov a navrhnú vlastného kandidáta.

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vylúčil svoju rezignáciu po prípadnej porážke jeho strany Obroda v predčasných parlamentných voľbách, ktoré zvolal v reakcii na výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP).

- S dopravnými obmedzeniami treba rátať v Bratislave v súvislosti so sobotňajšou (15. 6.) inauguráciou prezidenta SR. Týkať sa budú najmä Starého Mesta, Devína a diaľničného obchvatu Bratislavy D1 a D2.

- Zverejnením vo vestníku španielskej vlády v utorok nadobudol platnosť zákon, z ktorého vyplýva amnestia pre separatistov z Katalánska.

- V časti okresu Snina vyhlásili mimoriadnu situáciu. Po prietrži mračien v obciach Ulič, Ubľa, Dúbrava a Michajlov zaplavilo domy i studne, evidujú aj zosuvy pôdy.

- Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu z dôvodu havárie kamióna a úniku nebezpečnej látky.