Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Rezort obrany avizuje právne kroky pre darovanie stíhačiek Ukrajine

Právnu analýzu žiadal od rezortu aj verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. V utorkovom (11. 6.) stanovisku informoval, že ministerstvu sa ju nepodarilo nájsť.

- Výskumné misie Európskej vesmírnej agentúry (ESA) ExoMars a Mars Express po prvý raz zaznamenali vodnú námrazu na vrcholoch sopiek v oblasti rovníka planéty Mars.

- Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a maďarský premiér Viktor Orbán sa v stredu v Budapešti dohodli, že krajina nebude blokovať rozhodnutia aliancie o poskytovaní podpory Ukrajine.

- Do veliteľstva operácie EUNAVFOR Aspides v Grécku vyšle Slovenská republika do päť príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vyslanie vojakov v stredu odsúhlasila Národná rada (NR) SR.

- Slovensko bude mať nové vojenské zastúpenie na Veliteľstve Zboru rýchleho nasadenia NATO v španielskej Valencii.

- Severokórejský vodca Kim Čong-un v stredu ocenil vzťahy s Ruskom a vyhlásil, že obe krajiny sú "neporaziteľnými spolubojovníkmi".

- Zoznam omamných a psychotropných látok by sa mohol rozšíriť. Zaradiť sa doň majú aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch.

- Príspevok za ubytovanie odídencov by sa mal po novom poskytovať iba 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska na území SR.

- Ministerstvo dopravy zavedie diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou. Umožní to novela zákona o diaľničnej známke, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

- Národný akčný plán boja proti terorizmu do roku 2027 obsahuje 30 úloh, ktoré sa zameriavajú na prevenciu, ochranu, pripravenosť a koordináciu.

- Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky (NKP) kaštieľa v bratislavských Rusovciach by mala byť dokončená do konca roka 2029, náklady sa odhadujú na takmer 110 miliónov eur.

- Ministerstvo obrany (MO) SR avizuje právne kroky pre darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Tvrdí, že dočasne poverená vláda Eduarda Hegera nemala žiadne kompetencie sa ich zbaviť.

- Izrael i palestínske militantné hnutia Hamas sa dopustili v prvých fázach vojny v Pásme Gazy vojnových zločinov.

- Vrah, ktorý vlani v decembri strieľal na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe a predtým v Klánovickom lese a v obci Hostouň, konal sám.

- Podtatranské múzeum v Poprade, ktoré zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK), sprístupnilo uplynulú jar po 18 rokoch príprav a výskumu európsky unikát - hrobku germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia.

- Záujemcom o študovanie STEM odborov (veda, technika, inžinierstvo a matematika) by mohol pomôcť nový portál studiumstem.sk.

- Polícia aktuálne preveruje bombovú hrozbu na súdoch po celom Slovensku. Oznámil ju mužský hlas na linke 112.

- Bol v poradí ôsmym mužom na poste generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN).

- Novela zákona o Fonde na podporu umenia (FPU) bude znamenať podporu zmysluplných projektov na základe transparentnejšieho a spravodlivejšieho posudzovania, uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

- Z Libanonu bolo v stredu na územie Izraela vypálených približne 90 rakiet, oznámila izraelská armáda.

- Do saudskoarabského posvätného mesta Mekka už prišli státisíce moslimov na púť hadždž, ktorá sa tento rok koná v tieni vojny v palestínskom Pásme Gazy.