Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

PELLEGRINI: Musíme sa učiť rešpektovať výsledky volieb bez agresivity

Zvolený prezident P. Pellegrini v EXKLUZÍVNOM rozhovore pre TASR TV bilancuje a zároveň predstavuje svoju víziu výkonu najvyššej ústavnej funkcie. (správa, PODCAST, VIDEO)

- Novú poštovú známku z emisného radu Ochrana prírody, venovanú pohoriu Vihorlatské vrchy a zástupcovi ich fauny - hadiarovi krátkoprstému, v stredu slávnostne uviedli v Zemplínskom múzeu v Michalovciach.

- Progresívne Slovensko (PS) kritizuje v balíku opatrení, tzv. lex atentát, ustanovenia nesúvisiace s bezpečnosťou a ochranou ústavných činiteľov aj viaceré pasáže obmedzujúce právo na zhromažďovanie.

- Cristiano Ronaldo si krátko pred štartom futbalových ME upevnil post historicky najlepšieho strelca reprezentačných tímov. Dvoma gólmi prispel v generálke na európsky šampionát k utorkovému triumfu Portugalska nad Írskom 3:0.

- V katastrálnom území obce Poniky v okrese Banská Bystrica ochranári odstránili problémovú medvedicu.

- Dolná komora švajčiarskeho parlamentu v stredu hlasovaním zamietla rozhodnutie, ktoré Švajčiarsku nariaďuje, aby robilo viac v boji proti globálnemu otepľovaniu.

- Český prezident Petr Pavel prijal na Pražskom hrade slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá v stredu do Prahy pricestovala na svoju poslednú zahraničnú cestu vo funkcii.

- Ruské mierové jednotky v stredu ukončili svoj odsun z regiónu Náhorný Karabach, ktorý Baku minulý rok dobylo späť od arménskych separatistov, uviedli azerbajdžanskí predstavitelia.

- Astronauti NASA pri výstupe do vesmíru vo štvrtok vykonajú v otvorenom vesmíre plánovanú opravu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a odoberú aj vzorky extrémofilných mikroorganizmov.

- Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas zotavovania sa po streľbe komunikuje v rámci koalície. Médiám to potvrdil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

- Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) avizoval podanie trestného oznámenia ministerstvom obrany v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 Ukrajine

- Polícia pátra po dvoch svedkoch májového atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej.

- Akcie európskych výrobcov automobilov v stredu klesli po správach, že Európska komisia zavedie clá na dovoz čínskych elektrických vozidiel na budúci mesiac.

- Český minister dopravy Martin Kupka poprel informácie niektorých českých médií, že príčinou minulotýždňovej tragickej nehody bol nefunkčný zabezpečovací systém počas rekonštrukcie železničnej stanice v Pardubiciach.

- Vláda v stredu schválila návrh zákona, tzv. lex atentát, ktorý má riešiť niektoré opatrenia na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR.

- Bratislavskí policajti objasňujú priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Žiadajú verejnosť o pomoc pri stotožnení osoby v súvislosti s dopravnou nehodou, ku ktorej došlo koncom minulého týždňa v bratislavskej Karlovej Vsi.

- Najmenej 41 ľudí zahynulo a desiatky ľudí utrpeli zranenia v stredu pri požiari budovy v meste Mangaf na juhu Kuvajtu.

- Polícia vyšetruje požiar rekreačnej chaty v katastri obce Nová Kelča, ku ktorému došlo v utorok (11. 6.) v skorých ranných hodinách.

- Výskumné misie Európskej vesmírnej agentúry (ESA) ExoMars a Mars Express po prvý raz zaznamenali vodnú námrazu na vrcholoch sopiek v oblasti rovníka planéty Mars.

- Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a maďarský premiér Viktor Orbán sa v stredu v Budapešti dohodli, že krajina nebude blokovať rozhodnutia aliancie o poskytovaní podpory Ukrajine.

- Do veliteľstva operácie EUNAVFOR Aspides v Grécku vyšle Slovenská republika do päť príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vyslanie vojakov v stredu odsúhlasila Národná rada (NR) SR.