Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Vláda sa bude zaoberať návrhom bezpečnostných opatrení lex atentát

Legislatívu predložil na stredajšie rokovanie podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) bez ďalších podrobností, materiál bude k dispozícii dodatočne.

- Bol v poradí ôsmym mužom na poste generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN).

- Novela zákona o Fonde na podporu umenia (FPU) bude znamenať podporu zmysluplných projektov na základe transparentnejšieho a spravodlivejšieho posudzovania, uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

- Z Libanonu bolo v stredu na územie Izraela vypálených približne 90 rakiet, oznámila izraelská armáda.

- Do saudskoarabského posvätného mesta Mekka už prišli státisíce moslimov na púť hadždž, ktorá sa tento rok koná v tieni vojny v palestínskom Pásme Gazy.

- Novým predsedom poslaneckého klubu KDH v Národnej rade (NR) SR je Igor Janckulík, vystrieda tak Martinu Holečkovú.

- Aténska Akropola, najnavštevovanejšie turistické miesto v Grécku, bude v stredu počas najväčších horúčav pre verejnosť zatvorená, oznámilo tamojšie ministerstvo kultúry.

- Srí Lanka plánuje zabezpečiť návrat stoviek svojich občanov späť do vlasti z Ukrajiny, kam boli naverbovaní, aby bojovali na ruskej strane.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR začali stredajšie rokovanie 15. schôdze návrhom na aktualizáciu vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch NATO/EÚ z dielne Ministerstva obrany SR.

- Japonský developer v utorok oznámil, že sa rozhodol zbúrať takmer dokončenú 10-poschodovú bytovku v Tokiu.

- Hongkonská vláda v stredu oznámila, že zrušila platnosť pasov šiestim demokratickým aktivistom, ktorí utiekli do Británie, a označila ich za "hľadaných zločincov".

- V utorok večer na následky zranení zomrel muž, ktorý sa v ten istý deň ráno podpálil na Námestí sv. Marka v centre Záhrebu. Informovala o tom tamojšia nemocnica, píše TASR podľa agentúry HINA.

- Holandský futbalový tréner Erik ten Hag by mal zostať na lavičke Manchestru United. Klub prehodnotil po skončení sezóny svoj postoj a kormidelníkovi ponúkol predĺženie zmluvy, ktorá platí do konca nadchádzajúcej sezóny.

- Poradcom prezidenta Petra Pellegriniho pre zahraničné otázky a medzinárodnú politiku bude diplomat, bývalý generálny tajomník OBSE a exminister zahraničných vecí SR Ján Kubiš. Zvolený prezident SR Pellegrini to uviedol v exkluzívnom rozhovore pre TASR.

- Palestínske militantné hnutie Hamas údajne odmietlo americký plán prímeria v Pásme Gaze. Povedal to v utorok nemenovaný izraelský predstaviteľ citujúci z odpovede Hamasu sprostredkovanej vyjednávačom prímeria, informuje agentúra Reuters.

- Návrh zákona tzv. lex atentát má riešiť isté opatrenia na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Legislatívu predložil na stredajšie rokovanie podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) bez ďalších podrobností, materiál bude k dispozícii dodatočne.

- Slovenskí futbaloví reprezentanti sa v utorok popoludní po prílete do Nemecka usadili v Mainzi, kde budú mať počas ME 2024 svoj hlavný stan. Popoludní absolvovali otvorený tréning a autogramiádu na štadióne Bruchweg pred očami stoviek zvedavých fanúšikov.

- Účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu dosiahla v Európskej únii v priemere 51,01 percenta. Ide o najvyššiu volebnú účasť v celej EÚ od roku 2004, keď sa prvýkrát hlasovalo aj v SR.

- Holandská vojenská rozviedka (MIVD) skonštatovala, že čínska kybernetická špionáž, o ktorej informovala prednedávnom, bola rozsiahlejšia, než sa predpokladalo.

- Celkovo 92 krajín, najviac od skončenia druhej svetovej vojny v roku 1945, je v súčasnosti zapojených do vojnových konfliktov.

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok - prvýkrát za posledných 18 rokov - zavítal do sídla opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) v Ankare.