Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Čaputová v stredu odcestuje na poslednú zahraničnú cestu, navštívi ČR

Zuzane Čaputovej uplynie mandát 15. júna, keď sa na slávnostnej inaugurácii prezidentského úradu ujme zvolený prezident Peter Pellegrini.

- Slovenskí futbaloví reprezentanti sa v utorok popoludní po prílete do Nemecka usadili v Mainzi, kde budú mať počas ME 2024 svoj hlavný stan. Popoludní absolvovali otvorený tréning a autogramiádu na štadióne Bruchweg pred očami stoviek zvedavých fanúšikov.

- Účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu dosiahla v Európskej únii v priemere 51,01 percenta. Ide o najvyššiu volebnú účasť v celej EÚ od roku 2004, keď sa prvýkrát hlasovalo aj v SR.

- Holandská vojenská rozviedka (MIVD) skonštatovala, že čínska kybernetická špionáž, o ktorej informovala prednedávnom, bola rozsiahlejšia, než sa predpokladalo.

- Celkovo 92 krajín, najviac od skončenia druhej svetovej vojny v roku 1945, je v súčasnosti zapojených do vojnových konfliktov.

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok - prvýkrát za posledných 18 rokov - zavítal do sídla opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) v Ankare.

- Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v utorok naznačil zmeny vo svojej vláde. Podľa neho sú potrebné isté "korekčné opatrenia" po tom, čo jeho stredopravicová strana Nová demokracia nezískala takú podporu vo voľbách do Európskeho parlamentu, ako sa očakávalo.

- Počas dvoch dní odhalili policajti diaľničného oddelenia Policajného zboru (PZ) v Žiari nad Hronom dvoch vodičov s uloženým zákazom viesť motorové vozidlá.

- Kanadský hokejový útočník Brett Pollock sa dohodol s klubom HC Košice na spolupráci aj v nasledujúcej sezóne 2024/2025.

- Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa pravdepodobne už neponúkne ďalšie ústupky Európskej komisii (EK) s cieľom získať súhlas na prevzatie talianskych aerolínií ITA.

- Populistický britský politik Nigel Farage, jeden z iniciátorov odchodu Británie z EÚ, sa v utorok počas kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami v Británii stal opäť terčom útoku.

- Mladí Slováci veria Európskej únii (EÚ) viac než vláde , ale na voľby ich chodí zatiaľ veľmi málo. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Radu mládeže Slovenska.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili prvý rokovací deň 15. schôdze diskusiou o návrhu novely Občianskeho zákonníka z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

- Fínsko sa od utorka v Rumunsku zúčastňuje na svojej prvej vojenskej misii od svojho vstupu do aliancie NATO v apríli 2023, píše TASR.

- Slovenská republika sa zúčastní na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku. Deklaroval to minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD). Minister na samite zastúpi premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

- Inflácia v Brazílii sa po siedmich mesiacoch postupného spomaľovania vrátila k rastu, pričom prekonala očakávania trhov.

- Európska centrálna banka (ECB) by mala s ďalšou redukciou úrokových sadzieb počkať do obdobia, než sa zmierni súčasná neistota.

- Vysokí predstavitelia štátov a medzinárodných organizácií vyzvali v utorok na konferencii v Jordánsku na uľahčenie prístupu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a podporili návrh prímeria medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok vrátila Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o ochrane prírody a krajiny. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

- Porota súdu v americkom štáte Delaware v utorok uznala Huntera Bidena, syna prezidenta USA Joea Bidena, za vinného vo všetkých troch bodoch obžaloby v prípade nelegálnej držby zbrane.